4 alternatieven voor Picasa voor ieder doel 2016-04-04T11:10:53

Kuvée Bottle: Slimme wijnfles met touchscreen en wifi

Review: Artwizz USB-C High-Speed Adapter to HDMI and USB-A

4 alternatieven voor Picasa voor ieder doel

Of je nou foto's bewerkt of juist opslaat, deze apps moet je hebben

4 alternatieven voor Picasa voor ieder doel

Nu Google is gestopt met fotodienst Picasa moeten we naarstig op zoek naar alternatieven. Er zijn genoeg programma's om foto's op te slaan en te bewerken, maar omdat iedereen Picasa voor iets anders gebruikte is er niet één beste app aan te wijzen. Dit zijn de alternatieven voor Picasa voor welke functie dan ook.

Google Photos

Voor wie zijn foto's liefst centraal opslaat én ze automatisch wil laten ordenen.

We zullen beginnen met een open deur: Google Photos zelf. Dit is het officiële alternatief voor Picasa dat Google zelf aanraadt, en er is best iets voor het programma te zeggen. Photos krijgt straks alle aandacht van Google, er worden telkens nieuwe features aan toegevoegd, en als we eerlijk zijn is het helemaal nog niet zo'n slecht programma. Het grote verschil met Picasa is dat je je afbeeldingen in de cloud opslaat en niet lokaal, dus je moet zelf beslissen of je je foto's op Googles servers wil stallen.

Als je dat wil, dan heb je aan Google Photos een app die je foto's op een slimme manier ordent en die er direct mooie verhalen van kunt maken. Bovendien kun je er slim mee zoeken, door bijvoorbeeld op het woord 'feest' te zoeken. Je krijgt dan op basis van de afbeelding, tags, locatie en tijd allerlei resultaten te zien. Als je meer wil weten over hoe Google Photos werkt, dan kun je dat hier lezen.

Plus:
+ Onbeperkte opslagruimte
+ Automatisch geordend

Min:
- Je foto's worden eigendom van, en geanalyseerd door Google. Moet je maar net willen...

 


 

 

Windows Photo Gallery

Voor wie zijn foto's niet in de cloud wil opslaan maar wel wil ordenen, en af en toe wat simpele bewerkingen wil doen.

Windows Photo Gallery is een standaardprogramma van Microsoft zelf, dat sommige functies van Picasa overneemt. Je kunt je foto's niet online opslaan, maar Windows Photo Gallery is wel erg handig om je lokale foto's te beheren. Bovendien kun je vanuit het programma wel foto's uploaden naar allerlei clouddiensten zoals OneDrive, Flickr of zelfs Facebook. Je kunt daarnaast foto's bewerken met basis-tools, zoals het bijsnijden van foto's of het toevoegen van aantekeningen. Dat gaat niet heel ver, maar voor het meeste werk kun je bij de applicatie wel terecht.

Windows Photo Gallery is geen standaard onderdeel van Windows, maar valt onder Windows Essentials waarmee je ook programma's als Windows Movie Maker kunt downloaden.

Plus:
+ Lichtgewicht en gratis
+ Uploaden naar verschillende clouddiensten

Min:
- Foto's alleen lokaal geordend
- Werkt niet in Windows 10 (het programma is geïntegreerd in de standaard Foto's-app)

 

 


 

Flickr

Voor wie foto's vooral sociaal wil delen.

Flickr was zeker vroeger de beste foto-applicatie op de markt, en hoewel het programma inmiddels wat aan relevantie heeft ingedaan zijn er genoeg redenen om enthousiast te worden van Flickr. Denk maar eens aan een opslagruimte van een terabyte, en een goede manier om je foto's in te delen in fotoalbums. Het interessantste aspect van Flickr is echter het sociale gedeelte, waarbij je foto's kunt delen met anderen en veel nieuwe gerelateerde foto's kunt vinden.

Als je echter vooral zoekt naar een programma om je foto's te ordenen, dan zijn er andere programma's die misschien beter zijn. Flickr heeft die functie wel, maar dat werkt alleen in je browser, is traag, en niet even intuïtief.

Plus:
+ 1 terabyte aan opslagruimte is heel erg veel
+ Toegankelijke apps en goede web-interface
+ Erg sociaal, foto's makkelijk te delen met gelijkgestemden

Min:
- Je kunt foto's niet goed bewerken
- Geen desktop-programma

 

 


 

 

Photoscape

Voor wie Picasa gebruikte om foto's te bewerken.

Photoscape net als Windows Photo Gallery geen cloud-opslag, maar als je Picasa vooral gebruikte om je foto's te bewerken zit je met Photoscape goed. Het programma heeft tientallen opties om foto's te bewerken, van simpel bijsnijden (in bulk) tot het toevoegen van filters en het maken van gifjes. Gelukkig blijft het programma wel erg licht, waardoor het geen geheugen vreet als je ermee bezig bent. En als je dat niet nodig hebt, kun je ook gewoon nog je foto's gewoon beheren.

Plus:
+ Heel veel opties om foto's te bewerken
+ Lichtgewicht

Min:
- Foto's worden alleen lokaal beheerd.

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord