7 verborgen trucjes in Windows 10 2015-11-20T11:00:21

Philips-monitor heeft Ambilight in de voet

Beats-koptelefoon nu ook al Rose Gold

7 verborgen trucjes in Windows 10

Wedden dat je deze opties nog niet kende?

7 verborgen trucjes in Windows 10

We leren iedere dag weer nieuwe dingen over ons favoriete nieuwe besturingssysteem Windows 10, en we durven te wedden dat ook jij nog lang niet alles weet. Kende je bijvoorbeeld deze 7 verborgen trucjes in Windows 10 al?

1. Sneller opstarten

Een verborgen optie die ver in je Configuratiescherm zit, maar die absoluut de moeite waard is om in te schakelen. De functie heet 'Snel opstarten' en het is dus niet geheel verrassend dat je pc er uhm... Ja, veel sneller door opstart. De feature is eigenlijk een slimme combinatie van 'Hibernate' en 'Shutdown', en zorgt dat bepaalde processen alsnog blijven lopen op de achtergrond, zodat ze niet opnieuw hoeven te worden geladen wanneer je de computer aan zet. Combineer dat met een ssd en je pc is al gebruiksklaar voor je het doorhebt.

Je vindt deze optie hier: 'Configuratiescherm' -> 'Hardware en geluiden' -> 'Energiebeheer'. Kies daar in het linkerpaneel 'Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen'


 

2. Scrollen op de achtergrond

Als je Windows 10 al langer gebruikt ken je 'scrollen op de achtergrond' waarschijnlijk wel, maar had je het misschien niet zo door. Deze feature zorgt ervoor dat je ook kunt scrollen op de pagina die niet 'actief' is, bijvoorbeeld op de achtergrond. In Windows 7 en 8 kon je met je muis alleen scrollen op in het programma dat boven alle andere programma's stond. Wilde je dan scrollen in een venster dat daar achter zat, of in een programma op een tweede monitor, dan moest je eerst klikken op dat programma zodat het naar de voorgrond kwam. Dat hoeft nu niet meer, wat extra handig is als je gaat multitasken met meerdere programma's naast elkaar of wanneer je een dubbele monitor gebruikt.
 

3. Zien welke apps het meeste ruimte innemen

Je kunt natuurlijk door je Program Files heen om programma's te verwijderen, of via die onoverzichtelijke warboel in het Configuratiescherm, maar Windows 10 heeft nóg een extra handige optie voor het beheren van je programma's. Die zit in de 'Instellingen', en laat in één oogopslag zien welke programma's het meeste ruimte innemen op je harde schijf.

Je komt er door naar 'Instellingen' -> 'Systeem' -> 'Apps en onderdelen' te gaan. Je kunt daar ook programma's bekijken per schijf, als je er meerdere hebt.


 

4. Schermvideo's opnemen

Als je de console niet hebt, lijkt het in eerste instantie alsof je niks hebt aan de Xbox-app in Windows 10. Maar schijn bedriegt, want met die app is het mogelijk om video's te maken van je speelgedrag - leuk om naar je vrienden te sturen. Die video's hoeven echter niet alleen te gaan over games, maar kunnen ook van de rest van Windows 10 worden gemaakt. Dus als je aan iemand wil laten hoe je een bepaald proces uitvoert, kun je dat gewoon doen via de screencapture.

Je start de applicatie met Win + G, waarna je een pop-up krijgt om de 'game bar' te openen. Lieg hier door 'Ja, dit is een game' aan te klikken, en je kunt beginnen met het opnemen van je video.
 

5. God Mode

'God Mode' is een functie die ook al in Windows 7 zit, en erg handig in de wildernis van opties en instellingen in Windows 10. God Mode maakt één map in je Verkenner waar je in één keer alle mogelijkheden ziet om je systeem compleet naar je hand te zetten.

We gaan hier niet helemaal beschrijven hoe je God Mode aanzet - je kunt dat lezen bij onze collega's van PCM.
 

6. Snelle toegang tot je instellingen

Sommige opties in je besturingssysteem wil je vaker gebruiken, maar niet in je startmenu plaatsen. Dat wil je immers bewaren voor programma's, en niet voor saaie dingen als de Opdrachtpromt of je Configuratiescherm. Die kun je in Windows 10 makkelijk terugvinden met een goed verstopt trucje: Klik met je rechtermuisknop op Start. Je krijgt dan een lijst te zien met allerlei opties om direct je belangrijkste instellingen te regelen zoals je stroomverbruik of je schijfbeheer.


 

7. Makkelijker zoeken naar apps met grid in start

Het handige aan Windows 10 is dat het een stuk makkelijker is om programma's terug te vinden, ook al je er veel hebt. Je kunt ze bijvoorbeeld allemaal als tegels in je startmenu zetten, of ernaar zoeken via de geïntegreerde zoekfunctie. Maar als liever door de lijst met Alle Apps heen scrollt, is het zoeken op alfabet soms veel werk. Je kunt gelukkig makkelijk zoeken op de eerste letter van een app. Je doet dat door in de lijst met alle apps te klikken op één van de letters, waardoor je een grid krijgt met alle letters waardoor je snel een programma kunt vinden. Inclusief kekke inzoom-animatie.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord