Aan de slag met de compleet vernieuwde Edge-browser 2019-08-23T10:07:14

Netflix brengt Bill Gates-documentaire uit

Review: Google Pixel 3A

Aan de slag met de compleet vernieuwde Edge-browser

Aan de slag met de compleet vernieuwde Edge-browser

Microsoft is druk bezig met het vernieuwen van de Edge-browser. Men stapt af namelijk over op Chromium, de engine waar ook Chrome op draait. Er is nu een testversie uit, die stabiel genoeg zou zijn voor dagelijks gebruik. Laten we een kijkje nemen.

Momenteel is deze versie van de Edge-browser nog optioneel. Mettertijd is het de bedoeling dat deze de standaard Edge-browser binnen Windows 10 gaat vervangen. Een belangrijk voordeel is dat Chrome-extensies worden ondersteund. En dat zijn er veel meer dan er ooit voor de eerste Edge-browser zijn ontwikkeld. We installeren 'm en nemen de belangrijkste instellingen met je door.

Chromium-Edge installeren

Belangrijk om te weten is dat deze Edge nog niet in het Nederlands beschikbaar is. Onderstaande instructies zijn dan ook veelal in het Engels. Download Microsoft Edge Beta hier voor Windows 10, of kies de optie More platforms and channels. Hier is de browser ook te downloaden voor Windows 8.1, 8, 7 en macOS.

Nadat je er eentje hebt uitgekozen, klik je op Accept and download en start je daarna MicrosoftEdgeSetupBeta.exe. De browser start vanzelf op en je vindt er een snelkoppeling van terug in de taakbalk.

Je krijgt meteen een introductiemenu voorgeschoteld. Klik je meteen op Confirm, dan worden zaken als bladwijzers, wachtwoorden en geschiedenis uit Chrome geïmporteerd. Wil je dit juist niet, kies dan Start from scratch. Of bepaal handmatig welke data je wel en niet wilt overzetten via Customize import. In de volgende stap kies je het uiterlijk van je startpagina.

Inspirational is vrij sober: een zoekbalk met een mooie achtergrondfoto en een overzicht van vaakbezochte sites. Focused lijkt er op, maar dan zonder achtergrondfoto. Informational toont het laatste nieuws. Je kunt zelf de onderwerpen bepalen die je interesseren onder Personalize. Klik op Done om je keuze te maken. Edge is nu klaar voor gebruik.

Donkere modus, standaard zoekmachine en meer

Het loont nu de moeite om eerst even door de instellingen van de browser heen te lopen. Voer in de adresbalk edge://settings/ in en druk op enter. Kijken we eerst bij Appearance. Hier kun je namelijk een donkere modus instellen onder Theme, Dark. Fijn voor wie vaak 's avonds laat nog achter de pc zit.

Onder Privacy and Services kun je Send "Do Not Track" request inschakelen. Sites kunnen je dan niet langer blijven achtervolgen. Houd er rekening mee dat dit niet gelijk staat aan anoniem browsen, daar is wel wat meer voor nodig.

Het is je misschien al opgevallen dat Bing de standaard zoekmachine is. Dit pas je ook aan onder Privacy and Services, kopje Address bar. Bij Search engine used in the address bar kies je een alternatief, zoals Google of het privacy-vriendelijke DuckDuckGo. Onder Manage Search Engines en Add voeg je zelf sites toe, maar dat lijkt nog niet goed te werken.

Daarmee hebben we de belangrijkste settings besproken, maar klik verder gerust nog wat rond.

Chrome-extensies voor Edge installeren

Zoals eerder genoemd kun je dankzij Chromium ook Chrome-extensies aan Edge toevoegen. Dat werkt als volgt. Ga eerst naar edge://extensions/, daar is het nu nog leeg. Zet links onderin de optie Allow extensions from other stores aan. Vervolgens ga je naar de Chrome Web Store en zoek je je favoriete extensie op. Klik op Add to Chrome om deze toe te voegen aan, jawel, Edge!

Microsoft is van plan om iedere zes weken een grote update voor de browser uit te brengen. In de tussentijd worden er wel bugfixes en veiligheidsupdates doorgevoerd. Wat vind je van de nieuwe Edge-browser?


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord