Android Mini-pc: Smart-tv op een stickje

© CIDimport

Android Mini-pc: Smart-tv op een stickje

Geplaatst: 2 november 2012 - 07:05

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:34

Redactie ID.nl

Geïnspireerd door het succes van Android, zijn slimme knutselaars voortdurend bezig om nieuwe toepassingen te bedenken voor dit besturingssysteem. Eén van die vondsten – de Android 4 Mini-pc – stellen we hier aan u voor, meteen maar in de vorm van een workshop. De Android 4 Mini-pc krijg je als welkomstgeschenk bij een abonnement van Computer Idee. Of koop hem met korting als je al abonnee bent.

Android Mini-pc: Smart-tv op een stickje-16472584

© CIDimport

De Android 4 Mini-pc is precies wat zijn naam zegt: een volwaardige computer, in dit geval in de vorm van een iets forser uitgevallen usb-stick. U zou ‘m dus kunnen gebruiken als pc, maar het belangrijkste gebruiksdoel van de mini-pc is, wat ons betreft, het omtoveren van een doodgewone tv in een smart-tv.

Android Mini-pc: Smart-tv op een stickje-16472587

© CIDimport

Stap 1

De mini-pc wordt geleverd met een oplader, een usb-verloopstekker, een usb-kabel én een hdmi-kabel. Deze laatste sluiten we aan op de hdmi-poort op de korte zijde van de stick én op een hdmi-ingang op de tv. De usb-onderdelen kunt u gebruiken om bijvoorbeeld een dongle aan te sluiten. We sluiten in elk geval een muis aan, tenslotte moeten we kunnen navigeren in het OS.

Hebben? Klik hier!

Android Mini-pc: Smart-tv op een stickje-16472592

© CIDimport

Stap 2

Een aan/uit-knop ontbreekt op de mini-pc. Aanzetten is een kwestie van de oplader aansluiten op de stick. Na enkele seconden verschijnt het standaard Startscherm van Android op het tv-scherm. Wie de stick alleen zou willen gebruiken om bijvoorbeeld films van een usb-stick via de mini-pc af te spelen op de tv, kan het hierbij laten.

Android Mini-pc: Smart-tv op een stickje-16472595

© CIDimport

Stap 3

Om de mini-pc in te zetten als smart-tv, moet de stick verbinding kunnen maken met internet. Net als bij onze Android-telefoon, klikken we hiertoe op het pictogram Instellingen. Vervolgens klikken we op Wi-Fi. Zie, de stick heeft in de gauwigheid aan lijstje samengesteld van alle beschikbare wifi-netwerken in de buurt. Wij klikken ons netwerk aan en vullen het wachtwoord in. Enkele seconden later is de verbinding een feit.

Stap 4

Als we op het browser-pictogram op het Bureaublad klikken, opent een webpagina. We klikken in de adresbalk en typen via het toetsenbord dat we hebben aangesloten in: www.computeridee.nl. Even later staat de homepage van uw lijfblad fier op het tv-scherm. Ook Uitzending Gemist en andere handige sites worden moeiteloos bereikt.

Stap 5

Tijd om wat te spelen. Kan de stick verbinding maken met de Windows-pc’s in het netwerk? We klikken op het vierkantje met zes blokjes, rechts bovenin het scherm (zie de afbeelding bij Stap 2) en klikken vervolgens de Play Store aan (het app-pakhuis van Android). De store is weliswaar bereikbaar, maar alleen als we eerst ons aanmelden met een geldig Google-account. Dat is zo geregeld en daarna kunnen we ES File Explorer downloaden. Als we deze app even later het netwerk laten scannen, duiken er twee ip-adressen op. Dat klopt, er hangen inderdaad twee Windows-computers in het netwerk.

Android Mini-pc: Smart-tv op een stickje-16472790

© CIDimport

Stap 6

Zou streamen lukken, vragen we ons af? We klikken op het ip-adres van de pc waar we net een paar afleveringen van de tv-serie Californication op hebben gedownload. Er verschijnen een paar mappen in beeld, maar niet degene die we moeten hebben. Daar zijn vast slimme oplossingen voor te bedenken, maar wij kiezen voor makkelijk. We kopiëren in de bewuste pc de bestanden die we willen kijken, naar de pc Openbaar. Die was namelijk wél bereikbaar via de mini-pc. En ja hoor, even later zien we hoofdrolspeler Hank Moody, opgemaakt als clown, op de stoep zitten bij zijn ex. Kortom, streamen doet het ook.

Stap 7

Na een paar uur kijken mag de ‘computer’ uit. Een uit-knop is er niet, dus we maken het ons gemakkelijk. Stekker uit het stopcontact. Klaar!

Tekst: Dick van de Schraaf

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 24, jaargang 2012

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten