Apparaatbeheer in Windows XP 2013-11-04T17:04:00

Overheid moet meer doen aan digitale dienstverlening

IP-adres van dynamisch naar vast

Apparaatbeheer in Windows XP

Apparaatbeheer in Windows XP

Misschien weet u al hoe u verborgen apparaten in Apparaatbeheer laat weergeven. Maar Windows XP houdt dan nog steeds dingen verborgen. Leer hoe u écht alles ziet en oude rommel verwijdert.

Misschien weet u al hoe u verborgen apparaten in Apparaatbeheer laat weergeven. Maar Windows XP houdt dan nog steeds dingen verborgen. Leer hoe u écht alles ziet en oude rommel verwijdert.

Stap 1

[afbeelding0]Om echt alles te laten weergeven, moet u een commando invoeren via een opdrachtprompt. Dat klinkt lastiger dan het is. Klik achtereenvolgens op start, alle programma’s, bureau- accessoires en tot slot op de vermelding opdrachtprompt. U ziet dan een zwart venster waarin u uw commando kunt typen. Als u de opdrachtprompt vaker gebruikt, is het handig om hiervoor een snelkoppeling op het bureaublad te plaatsen. Klik met rechts op de vermelding opdrachtprompt in het startmenu en kies vervolgens kopiëren naar, bureaublad (snelkoppeling maken).

Stap 2

[afbeelding0]Typ in het venster opdrachtprompt set devmgr_show_non present_devices=1 en druk op de enter-toets. Er verschijnt geen bevestiging of ander zichtbaar resultaat, maar deze opdracht zorgt er wel voor dat apparaatbeheer geen geheimen meer heeft.

Stap 3

[afbeelding0]Start nu apparaatbeheer. Typ de opdracht devmgmt.msc en druk weer op enter. Na een korte pauze verschijnt het dialoogvenster apparaatbeheer. Als dat niet het geval is, typt u eerst de opdracht cd \windows\system32 (gevolgd door een druk op de enter-toets). Maar op de meeste systemen zal dat niet nodig zijn. Sluit de opdrachtprompt niet, anders blijft apparaatbeheer toch dingen verbergen!

Stap 4

[afbeelding0]In eerste instantie ziet u in apparaatbeheer nog niets bijzonders. Dat komt pas als u het menu beeld opent en de optie verborgen apparaten weergeven inschakelt. Misschien had u dat al eens eerder geprobeerd, maar u zult merken dat apparaatbeheer nu veel meer laat zien. Klik op een plusteken bij een apparaatcategorie om alle bijbehorende items te zien. De items die een beetje vervaagd worden getoond, zijn de onderdelen die apparaatbeheer verbergt als u de voorgaande stappen niet uitvoert.

Stap 5

[afbeelding0]Nu kunt u overbodige items verwijderen. Die ontstaan bijvoorbeeld bij mislukte installaties van usb-apparaten. Een scanner of webcam die daardoor vijf keer in de lijst staat, is geen uitzondering. Sluit het usb-apparaat aan en schakel het in om te zien welke vermelding klopt. Het bijbehorende item zal dan niet meer vervaagd worden getoond. De overige (foute) kopieën kunt u verwijderen. Ook bij het vervangen of verwijderen van hardware blijven vaak oude vermeldingen achter. Denk bijvoorbeeld aan een grafische kaart waarvan de stuurprogramma’s niet goed verwijderd zijn. Om een overbodig (vervaagd) item te verwijderen, klikt u op het item en daarna drukt u op de toets delete.

Stap 6

[afbeelding0]De beschrijving van het item verschijnt in een dialoogvenster en als u op ok klikt wordt het onderdeel definitief verwijderd, samen met de bijbehorende stuurprogramma’s. Op die manier verbetert u de stabiliteit en snelheid van uw systeem en kunt u problemen verhelpen die ontstaan door achtergebleven stuurprogramma’s. Zoek vooral naar overbodige items tussen de items die vervaagd worden getoond en die we via de opdrachtprompt zichtbaar gemaakt hebben. Als u een categorie met een vraagteken ziet, moet u zeker ook in die groep kijken. Het is trouwens niet mogelijk om een hele categorie ineens te verwijderen. Dat is misschien maar beter ook, om ongelukjes te voorkomen. Verwijdert u alle items uit een categorie, dan verdwijnt deze vanzelf.

Stap 7

[afbeelding0]Als u op de plustekens klikt om de inhoud van categorieën te bekijken, zult u ontdekken dat sommige categorieën weer subcategorieën hebben en die op hun beurt ook weer, enzovoort. U moet soms erg diep graven om overbodige items op te sporen. Overschakelen naar een andere weergave kan helpen als u het spoor bijster bent. Open het menu Beeld en kies Apparaten op verbinding. Helemaal boven in de lijst ziet u dan een categorie voor uw pc. Die categorie kunt u overslaan. Daaronder vindt u alle items die volgens Apparaatbeheer niet met uw pc zijn ‘verbonden’. Dat wil zeker niet zeggen dat dit allemaal overbodige items zijn, want u vindt hier bijvoorbeeld ook stuurprogramma’s voor speciale software en andere onmisbare items. Maar u kunt op deze manier wel overbodige items vinden zonder op plustekens te hoeven klikken.

Stap 8

[afbeelding0]Als u niet telkens de opdrachten voor Apparaatbeheer op de opdrachtprompt wilt typen, kunt u de instelling ook permanent maken. Klik op Start, Uitvoeren en voer de opdracht sysdm.cpl in om het dialoogvenster Systeemeigenschappen te openen. Ga naar het tabblad Geavanceerd en klik op de knop Omgevingsvariabelen. Klik in het gelijknamige venster op de bóvenste knop Nieuw. Klikt u op de ónderste knop Nieuw, dan geldt de instelling voor alle gebruikers. Maar riskante klusjes als het opschonen van Apparaatbeheer doet u toch zeker liever zelf?

Stap 9

[afbeelding0]Nu kunt u eindelijk de instelling opgeven. Typ in het invoervak Naam van variabele de tekst devmgr_show_nonpresent_devices en in het vak eronder het getal 1. Klik driemaal op OK om alle dialoogvensters te sluiten. Voortaan toont Apparaatbeheer altijd alles zodra u de optie Verborgen apparaten weergeven activeert (Stap 4). Daarvoor hoeft u geen omweg via de opdrachtprompt meer te maken. Nadat u de bezem hebt gehaald door Apparaatbeheer, is het trouwens geen gek idee om uw Windows-register op te schonen en te verkleinen. Als u door uw stapel Computer Idees bladert vindt u daar wel workshops over. Hoe dan ook, Apparaatbeheer houdt voor u niets meer geheim.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord