Automatische inhoudsopgave voor Word 2003 en Word 2007 2014-09-08T20:27:19

Sorteer programma's op de Taakbalk

Nieuwe dienst Pirate Bay anonimiseert gebruikers

Automatische inhoudsopgave voor Word 2003 en Word 2007

Automatische inhoudsopgave voor Word 2003 en Word 2007

U kunt uw Word-document voorzien van een automatische inhoudsopgave. Vanaf daar springt u supersnel naar het betreffende hoofdstuk. Of u nu een werkstuk maakt over bijvoorbeeld de Clini- Clowns, een boek schrijft of een wetenschappelijk rapport, een inhoudsopgave geeft altijd overzicht.

U kunt uw Word-document voorzien van een automatische inhoudsopgave. Vanaf daar springt u supersnel naar het betreffende hoofdstuk. Of u nu een werkstuk maakt over bijvoorbeeld de Clini- Clowns, een boek schrijft of een wetenschappelijk rapport, een inhoudsopgave geeft altijd overzicht. Word zet voor u de hoofdstuktitels en de opschriften boven de alinea's onder elkaar, compleet met paginanummers. Hiervoor moeten die hoofdstuktitels en de opschriften zijn opgemaakt met een van de ingebouwde stijlen (ook wel opmaakprofielen geheten). Het helpt niet om een kopje boven een alinea alleen vet te maken.

Stap 1

 

We geven de werkwijze voor zowel Word 2003 als voor de nieuwste versie Word 2007 (die noemen we tussen haakjes). U brengt als volgt de opmaakstijlen Kop 1, 2 en 3 aan. Plaats de aanwijzer in de titel van het eerste hoofdstuk (u hoeft niet de hele regel te selecteren, erin klikken is genoeg) en kies met het menu links van het lettertype Kop 1 (Word 2007: klik in de groep Stijlen op Kop 1). Klik in het opschrift van de eerste paragraaf en kies met hetzelfde menu Kop 2. Klik in het opschrift van een alinea en kies Kop 3. Er is trouwens een supersnelle truc om alle opschriften in Kop 1 op te maken. Zorg dat de opschriften boven de paragrafen beginnen met een hoofdletter en niet eindigen met een punt. Selecteer geen tekst en druk op de sneltoets Ctrl + K. Ieder opschrift krijgt de opmaakstijl Kop 1. Vervolgens verlaagt u bepaalde kopjes naar Kop 2 of Kop 3 met het volgende handigheidje. Klik in een opschrift en druk op de toetsen Shift + Alt + Pijl-rechts. De opmaak verandert in Kop 2. Doe dit nogmaals om de opmaak te verlagen naar Kop 3.

 

Stap 2

 

Zijn de titels van uw hoofdstukken opgemaakt met Kop 1, de paragrafen met Kop 2 en de alinea's binnen een paragraaf met Kop 3? Dan gaan we verder. We voegen een eigen bladzijde in voor de inhoudsopgave, meteen na de titelpagina. Druk hiervoor vóór de titel van Hoofdstuk 1 op de toetsen Ctrl + Enter. De eigenlijke inhoudsopgave maakt u als volgt. Plaats de aanwijzer boven aan deze bladzijde. Klik op Invoegen, Verwijzing, Index en Inhoudsopgave; klik in het volgende venster in het tabblad Inhoudsopgave. U ziet onder Afdrukvoorbeeld dat Kop 1, 2 en 3 worden gebruikt; precies wat u wilt. U kunt dit via Opties controleren: zorg dat onder Niveau naast Kop 1 een 1 staat, naast Kop 2 een 2 en bij Kop 3 een 3, Word 2007: klik in het tabblad Verwijzingen op Inhoudsopgave en kies Automatische inhoudsopgave 1 of 2). Er verschijnt meteen een kant-en-klare inhoudsopgave. De opschriften springen in; hun niveau komt overeen met de opmaakstijl Kop 1, 2 of 3.

 

Stap 3

 

U kunt de weergave van de paginanummers aanpassen. Klik in de inhoudsopgave en ga weer naar Inhoudsopgave invoegen. In het venster mag u kiezen. Met Paginanummers rechts uitlijnen komen de nummers langs de rechterkant van de pagina. Bij Opvulteken kiest u punten of streepjes tussen het kopje en het paginanummer. Schakel de optie Paginanummers weergeven uit als u geen bladzijdenummers hoeft. 

 

Stap 4

Hebt u eenmaal een inhoudsopgave geplaatst, dan mag u gerust verder sleutelen aan uw tekst. Verplaatst u een alinea, verandert u een opschrift of wordt de tekst langer (waardoor de paginanummering opschuift), dan hoeft u de inhoudsopgave niet opnieuw te maken. Even bijwerken is voldoende. Klik ergens in het grijze gebied van de inhoudsopgave; u hoeft niets te selecteren, druk op F9. Als uw inhoudsopgave paginanummers bevat, verschijnt er een venster. Kies in dat geval voor In zijn geheel bijwerken en klik op OK. De inhoudsopgave wordt automatisch ververst. Sneltoetsen: druk op F9, druk in het venstertje op de toets Pijl-omlaag en op Enter.

Stap 5

 

Als u de muisaanwijzer op een van de grijze velden houdt, verschijnt een infolabel met 'Ctrl + Klik om te volgen' (Word 2007: 'Ctrl + klikken voor koppeling'). Deze cryptische omschrijving betekent: houd de Ctrl-toets ingedrukt en klik op een opschrift of op een paginanummer (de muisaanwijzer verandert hierbij in een handje). U gaat hierdoor meteen naar de betreffende alinea. Want uw inhoudsopgave is niet alleen een simpele weergave van de kopjes met paginanummers. Het is ook een lijst vol hyperlinks waarmee u meteen naar de overeenkomstige plaats in uw document springt.

 

Stap 6

 

U kunt ook zelf een hyperlink in uw document plaatsen: u kent ze wel, met een klik op een blauw en onderstreept woord gaat u naar een andere plaats in hetzelfde document (zoals op internet). Sla het document eerst op onder een eigen naam; anders weet Word straks de weg niet. Klik dan dubbel op het woord waar u naartoe wilt springen (u begint dus bij het doel). Klik op Bewerken, Kopiëren (Word 2007: knop Kopiëren). Ga naar de plaats in de tekst waar u wilt kunnen klikken, klik op Bewerken (Word 2007: op het pijltje onder de knop Plakken) en kies Als hyperlink plakken. Het geselecteerde woord wordt gekopieerd en blauw en onderstreept geplakt. Klik met ingedrukte Ctrl-toets op dit woord en u gaat meteen naar de betreffende plaats in het document. Staat het geplakte woord er twee keer, dan verwijdert u het woord dat er niet als hyperlink uitziet. Wilt u dit onderstreepte woord veranderen, klik er dan in, typ binnen dit woord uw eigen tekst en verwijder de rest zodanig, dat de onderstreping intact blijft. Om een hyperlink te verwijderen, klikt u erop met de rechtermuisknop en kiest u in het snelmenu Hyperlink verwijderen. De tekst verandert in gewone tekst.

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord