Automatiseer Windows met macro's 2013-11-04T17:04:03

Anoniem surfen

Toekomstmobieltje zonder knoppen

Automatiseer Windows met macro's

Automatiseer Windows  met macro's

Maak gebruik van een macrorecorder om saaie, terugkerende klusjes onder Windows te automatiseren en laat zo allerlei programma’s razendsnel samenwerken. De simpele macrorecorder in Microsoft Office is ideaal om allerlei toetsencombinaties en handelingen in een enkele uitvoerbare macro vast te leggen.

Maak gebruik van een macrorecorder om saaie, terugkerende klusjes onder Windows te automatiseren en laat zo allerlei programma’s razendsnel samenwerken. De simpele macrorecorder in Microsoft Office is ideaal om allerlei toetsencombinaties en handelingen in een enkele uitvoerbare macro vast te leggen. Voor wat meer gecompliceerde zaken is deze recorder eigenlijk niet echt bruikbaar, tenzij u een programmeur op bijna professioneel niveau bent. Gelukkig zijn er diverse commerciële programma’s waarmee het maken van macro’s een eitje is en – heel fijn – die bovendien met elk Windows-programma werken. In deze workshop leert u omgaan met een van deze programma’s: Macro Express. We gaan het converteren van een afbeelding van het ene formaat naar het andere automatiseren door gebruik te maken van Windows Paint!

Stap 1

[afbeelding0]U mag Macro Express 30 dagen gratis uitproberen, daarna dient u de (virtuele) portemonnee te trekken. Deze dertig dagen zijn echter meer dan genoeg om te beslissen of macro’s uw digitale leven makkelijker maken. Of niet, natuurlijk. U kunt het programma downloaden vanaf www.macros.com/download.htm door op een van de twee downloadlinks te klikken. Kies overigens voor de bestanden in .EXE-formaat, want dat maakt het installeren een heel stuk makkelijker. Open het bestand niet direct, maar bewaar het op uw harde schijf of – voorlopig – op uw Bureaublad. Mocht de download niet vanzelf starten, klik dan op de link Click here. Na downloaden klikt u op het net binnengehaalde bestand om de installatieprocedure te starten.

Stap 2

[afbeelding0]Klik simpelweg op Next (volgende) in elke stap van de wizard tot u de knop Finish (voltooien) ziet. Alle instellingen staan helemaal goed en zodra u op Finish klikt, krijgt u twee over elkaar liggende vensters te zien. De bovenste geeft een snelle introductie over wat macro’s voor u kunnen betekenen, beslist de moeite waard om eens door te lezen. Het is daarentegen onhandig als u dit venster telkens wanneer u Macro Express start te zien krijgt. Schakel om dat te voorkomen het selectievakje voor de optie Do not show this next time Macro Express runs in.

Stap 3

[afbeelding0]Het hoofdvenster laat een soort van Verkennerachtig venster zien. Hierin kunt u macro’s bewerken en beheren. De zes al aanwezige macro’s zijn al voor u gemaakt en ze zijn niet te verwijderen of bewerken. Uw eigen macro’s verschijnen straks in hetzelfde rijtje. Het bewerkingsvenster (ofwel de editor) hoeft overigens niet continu geopend te zijn om de macro’s te laten werken. Het kan daarom een puik plan zijn om in het menu Options op Preferences te klikken.

Stap 4

[afbeelding0]Selecteer in het nieuw geopende venster de optie Startup en schakel de optie Start Editor on startup of Macro Express uit. Schakel dan ook gelijk de optie Show Splash Screen uit, dat leidt alleen maar tot onnodige vertraging bij het opstarten. Na een klik op OK is Macro Express voortaan alleen nog herkenbaar aan een klein pictogram op de taakbalk rechts onderin uw scherm. Door hierop te dubbelklikken kunt u de editor op elk gewenst moment oproepen.

Stap 5

[afbeelding0]De eerste macro die we gaan bouwen opent een JPEG-afbeelding in Windows Paint, converteert die naar .GIF en sluit vervolgens Windows Paint. Als de macro eenmaal gemaakt is kunt u hiermee voortaan élk .JPG-bestand converteren door het (bijvoorbeeld in de Verkenner) te selecteren en daarna op een toetscombinatie te drukken. Voordat u een macro maakt, is het noodzakelijk om alle programma’s die u nodig gaat hebben te installeren en bij de hand te hebben. In dit geval is alleen een map met .JPG-bestanden nodig. Mocht u even over geen enkel .JPG-bestand beschikken, kijk dan eens op internet, geheid dat u daar wel wat van uw gading vindt.

Stap 6

[afbeelding0]Er zijn drie manieren om macro’s in Macro Express te maken: door gebruik te maken van een wizard die simpelweg vragen stelt en aan de hand daarvan een macro bouwt, door muisklikken, muisbewegingen, toetsaanslagen enzovoorts op te nemen en te bewaren of door gebruik te maken van macrocommando’s van Macro Express. Onze eerste macro zetten we in elkaar door deze op te nemen. Ga daarvoor naar de Editor van Macro Express en klik op de knop Capture in de verticale kolom links onder Actions, waarna u het venster Add Macro krijgt te zien.

Stap 7

[afbeelding0]Er zijn maar liefst zeven manieren om een opgenomen macro te starten. Wij kiezen ervoor om de macro straks via een sneltoetscombinatie te activeren, selecteer daarvoor de optie HotKey en vervolgens – bijvoorbeeld – de toetscombinatie Ctrl+[. U kunt in de lange lijst scrollen om de toetscombinatie te vinden, maar veel makkelijker is het om gewoon op de Controltoets en daarna – terwijl u Control ingedrukt houdt – op [ te drukken. Klik daarna op de knop Capture Macro.

Stap 8

[afbeelding0]In het nieuw geopende venster kunt u de standaard instellingen voor het opnemen van de macro regelen. Geef de macro allereerst een Nickname (bijnaam, ofwel simpelweg een naam voor de macro), bijvoorbeeld door Convert to GIF of iets dergelijks in het veld achter Nickname (onder Macro Information) te typen. Verwijder dan onder Capture Settings het vinkje voor de optie Capture Double <alt> for menus. De meeste macro’s werken het best als deze optie is uitgeschakeld, maar als u ooit een macro maakt waarbij bepaalde menu’s niet blijken te openen, dan kunt u de desbetreffende macro opnieuw opnemen met deze optie juist weer ingeschakeld. Soms vergt het maken van de perfecte macro dus wat experimenteerwerk!</alt>

Stap 9

[afbeelding0]Klik op de knop Start Capture, waarna u een waarschuwing te zien krijgt over de net uitgeschakelde Double Alt, klik hierin op OK. Wilt u deze waarschuwing voortaan helemaal niet meer zien, schakel dan eerst het selectievakje voor de optie Don’t Show this Message Again in. U ziet nu het venster met daarin het in stap 5 geselecteerde JPG-bestand. Vanaf nu neemt Macro Express elke toetsaanslag en muisactie op

Stap 10

[afbeelding0]Opgenomen macro’s werken altijd veel betrouwbaarder als u gebruik maakt van het toetsenbord in plaats van de muis. In dit specifieke voorbeeld kunnen álle acties via het toetsenbord uitgevoerd worden zonder de muis ook maar aan te raken. Druk allereerst op Shift-F10, waarna een contextmenu verschijnt. Druk dan op H om Openen met te kiezen. Druk net zo vaak als nodig op het naar beneden gerichte pijltje (cursortoets) om Paint te selecteren en druk op Enter.

Stap 11

[afbeelding0]De geselecteerde afbeelding opent in Paint. Druk op Alt-B om het menu Bestand te openen en druk daarna drie keer op de naar beneden gerichte cursortoets om Opslaan als te selecteren. Druk op Enter en zodra u het venster Opslaan als ziet eenmaal op de TABtoets. Druk dan wederom op de naar beneden gerichte cursortoets en selecteer de optie GIF (*.GIF). Druk dan op Enter en vervolgens op ALT-O om het bestand te bewaren.

Stap 12

[afbeelding0]In het waarschuwingsvenster waarin gemeld wordt dat u in het .GIF-formaat gaat opslaan drukt u op J om daarmee akkoord te gaan. Druk na het opslaan op Alt-B om het bestandmenu weer te openen en daarna op A om Paint af te sluiten. Druk dan op Control-[ om de macro-opname te beëindigen en klik op OK in het dialoogvenster waarin u dit heuglijke feit wordt medegedeeld.

Stap 13

[afbeelding0]Test uw macro door een ander .JPG-bestand te selecteren in de Verkenner en daarna op de eerder gedefinieerde sneltoets Control-[ te drukken. Mocht het allemaal even niet werken, verwijder de macro dan en probeer het opnieuw. Een macro verwijderen doet u door in het Editorvenster met uw rechtermuisknop op de dwarsliggende macro te klikken en daarna in het verschenen muismenu voor Delete Macro te kiezen.

Stap 14

[afbeelding0]Om uw macro sneller te laten werken selecteert u deze in het Editorvenster (Verkennermodus ofwel Explorer View) en klikt u vervolgens op Scripting Editor in de linker verticale kolom. De eerste optie in het meest rechtse paneel is Macro Playback Speed (afspeelsnelheid van de macro). Dubbelklik daarop en in het dialoogvenster Speed vult u in het veld achter Playback Factor een waarde in van 0.25 in plaats van de standaardwaarde 1. Klik op OK, waarna uw macro vier keer zo snel wordt uitgevoerd. Mocht dit bij u problemen veroorzaken, probeer dan een tragere afspeelwaarde. Een afspeelsnelheid die prima werkt voor kleine .jpg-bestanden kán een probleem opleveren bij grote bestanden (bijvoorbeeld uit uw digitale camera), omdat het simpelweg langer duurt om deze op te slaan en de timing van de macro dan niet meer klopt.

Gratis macro’s

Macro Express is wellicht de meest makkelijk te leren en best ondersteunde macromaker die u kunt vinden, maar kost wel 39,95 dollar om het ook na de probeerperiode van dertig dagen te kunnen blijven gebruiken. Als u een geheel gratis alternatief wenst, dan kan dat ook in de vorm van Macro Maker, te vinden op members.ij.net/anthonymathews/MacroMaker.htm. Niet zo makkelijk om te leren en gebruiken als Macro Express, maar uiteindelijk biedt het net zo veel mogelijkheden áls u de zaak eenmaal onder controle hebt.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord