Backup uw netbook! 2013-11-04T17:02:16

Rotterdam figureert in nieuwe game

94% gebruikers vindt vernieuwde Facebook maar niets

Backup uw netbook!

Backup uw netbook!

Gewapend met slechts een usb-stick en gratis te gebruiken software, kunt u een image maken van uw snelle en stabiele netbook. Als de nood aan de man komt, herstelt u met hetzelfde stickje uw kostbare bezit! Wel even een waarschuwing vooraf. Hebt u nog nooit het bios van een pc gezien?

Gewapend met slechts een usb-stick en gratis te gebruiken software, kunt u een image maken van uw snelle en stabiele netbook. Als de nood aan de man komt, herstelt u met hetzelfde stickje uw kostbare bezit! Wel even een waarschuwing vooraf. Hebt u nog nooit het bios van een pc gezien? Leest u dan vooral verder, maar voer geen van de hieronder beschreven stappen daadwerkelijk uit op een pc of notebook die u dagelijks nodig hebt. Het wijzigen van bios-instellingen kan namelijk leiden tot een systeem dat niet meer start!

Stap 1

We beginnen met het maken van een startbare usb-stick met PING. Leg een usb-stick van minimaal 2 GB klaar. Hebt u de netbook al wat langer in gebruik en staan er dus meer eigen bestanden op de harde schijf, dan is een stick van 4 of 8 GB aan te bevelen. Let op: alle hierop aanwezige bestanden zullen straks worden verwijderd!

Stap 2

Download en installeer de probeerversie van UltraIso.

Stap 3

Download PING Stand-alone ISO (als u het vinkje weghaalt bij Automatic login at each visit kunt u het e-mailveld leeg laten) en bewaar op het Bureaublad.

Stap 4

Steek de usb-stick in een usb2-poort.

Stap 5

Start UltraIso en klik - ook bij het eerste gebruik! - op Probeer nog een keer ...

Stap 6

Kies Bestand, Openen en selecteer het gedownloade PING-bestand van het Bureaublad.

Stap 7

Kies Opstartbaar, Write Disk Image.

Stap 8

Selecteer bij Disk Drive de usb-stick en klik op Schrijven.

Stap 9

UltraIso waarschuwt u dat alle gegevens van de usb-stick reddeloos verloren zijn als u doorgaat. Nadat u hebt bevestigd, begint het 'branden'. Onder Gebeurtenis staat de waarschuwing dat de usb-stick mogelijk niet startbaar is. Dat klopt, maar is gelukkig snel op te lossen.

Stap 10

Nadat het schijven is voltooid klikt u op Xpress Boot, Write New Drive Boot Sector, Auto Detect. Sluit hierna UltraISO.

Stap 11

Een vaak vergeten stap is het veilig verwijderen van de usb-stick. Als u deze er plompverloren uittrekt, is de kans aanwezig dat nog niet alle bestanden volledig zijn geschreven. Rechtsklik daarom op het icoontje rechts onderaan op de Taakbalk en klik op Hardware veilig

verwijderen.

Stap 12

De usb-stick is nu net zo startbaar als een cd'tje. Dat wil zeggen: voor moderne pc's, notebooks en netbooks waarvan het bios dit ondersteunt. Met standaard-instellingen zal geen enkele netbook starten vanaf usb; daarvoor zult u dit eerst in het bios moeten aangeven. De volgende stappen zijn sterk afhankelijk van uw bios en zijn daarom slechts indicatief. Wij hebben de stappen uitgevoerd op een Asus EeePC 901. Raadpleeg bij andere merken of modellen de handleiding voor de juiste instellingen. Steek de zojuist behandelde usb-stick in een usb-poort.

Stap 13

Druk tijdens het starten van de netbook op F2 (afhankelijk van uw netbook kan dat ook F1 of Del zijn).

Stap 14

Binnen het bios werkt de muis niet, dus wandel met de pijltjestoetsen naar het menu-onderdeel Boot, Hard Disk Drives en druk op Enter.

Stap 15

Druk bij 1st Drive nogmaals op Enter en selecteer de usb-stick, wederom gevolgd door Enter.

Stap 16

Druk op Esc om een niveau hoger te komen in het bios. Selecteer in het onderdeel Boot Device Priority bij 1st Drive nogmaals uw usb-stick.

Stap 17

Druk op Esc, en kies Exit & Save Changes om alle wijzigingen door te voeren. Dit kan vaak ook met F10.

Stap 18

Het systeem start opnieuw en als alles tot nu toe is gelukt, verschijnt het PING-logo in beeld. Na enige tijd wacht het programma op invoer. Net als het bios, kunt u PING alleen met het toetsenbord bedienen. Bevestig elke volgende stap met Enter. Na een druk op Enter start de PING wizard.

Stap 19

Kies Shutdown bij When the job is completed...

Stap 20

Kies Local disk/partition bij Where do you want to save...?

Stap 21

Selecteer met behulp van de spatiebalk de gewenste partities bij Choose the partitions to backup. Kies hier alles waar HPFS/NTFS bij staat. Staat bij u iets anders, dan kunt u de partities herkennen aan een gedeelte van de mapnamen.

Stap 22

Selecteer het station waarachter (FAT16) staat bij Choose the partition to store the image. Hebt u uw usb-stick eigenwijs als FAT32-station geformatteerd, dan staat dat erachter.

Stap 23

Het veld bij Enter a root directory containing your data kunt u leeg laten.

Stap 24

Kies Create_New_Image bij Actions...

Stap 25

Voer een duidelijke naam in bij Enter the name of the new image.

Stap 26

Kies bij de volgende stappen de standaardopties, waarna PING eindelijk voor u aan het werk gaat. Als PING klaar is worden de processen op de netbook gestopt, zoals u hebt opgegeven bij stap 19. De netbook kunt u uitzetten en de usb-stick kan eruit. In de meeste gevallen start nu weer gewoon Windows, nadat u de netbook opnieuw aan zet. Zo niet, dan dient u in het bios onder Boot de harde schijf aan te wijzen.

Stap 27

Op de usb-stick staat nu zowel het programma PING, als de zojuist gemaakte image. De stick is alles wat u nodig hebt voor een volledig systeemherstel! Het valt niet te hopen dat u hem snel nodig hebt. Mocht het echter zover zijn, dan volgt u de stappen 12 tot en met 20. Kies vanaf dat punt de optie ### CHOOSE THIS if you want a RESTORATION ### en volg de aanwijzingen op het scherm. De image wordt dan teruggezet en alle bestanden staan weer exact als op het moment waarop u de image maakte. Wellicht ten overvloede: alle bestanden op de harde schijf worden daarbij overschreven. Vandaar ook dat PING van u verlangt dat u letterlijk YES intypt, om te voorkomen dat u ooit onbedoeld een systeemherstel start.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord