Bak je eigen logo met Xara 3D

© CIDimport

Bak je eigen logo met Xara 3D

Geplaatst: 23 februari 2009 - 19:02

Aangepast: 27 augustus 2022 - 16:27

Redactie ID.nl

Het maken van een strak logo voor een brief, visitekaartje of website is eigenlijk hoofdzakelijk voorbehouden aan professionele ontwerpers. Toch? Met Xara3D gaat u zelf aan de slag en hebt u in een handomdraai een strak logo! In stijlvol 2D of dynamisch 3D. In deze workshop maakt u in eerste instantie een logo voor een visitekaartje. In een volgende workshop (nr.

Het maken van een strak logo voor een brief, visitekaartje of website is eigenlijk hoofdzakelijk voorbehouden aan professionele ontwerpers. Toch? Met Xara3D gaat u zelf aan de slag en hebt u in een handomdraai een strak logo! In stijlvol 2D of dynamisch 3D. In deze workshop maakt u in eerste instantie een logo voor een visitekaartje. In een volgende workshop (nr. 21/08) gaat u dat kaartje ontwerpen met OpenOffice.org en gebruikt u dit logo. Hebt u eenmaal dat logo als basis gemaakt, dan zijn special effects vervolgens ook zo toegevoegd. En daarmee verandert een statisch bedrijfs- of persoonlijk logo in een handomdraai in een bewegend exemplaar voor op uw website.

Stap 1

Bak je eigen logo met Xara 3D-15991127

© CIDimport

Uiteraard is het eerst zaak om Xara 3D binnen te halen. Dit programma is met 44,99 dollar niet gratis, maar zijn geld beslist meer dan waard. Bedenk ook dat de dollarkoers momenteel erg gunstig is, dus uiteindelijk betaalt u niet meer dan circa 31 euro! Wilt u eerst de kat uit de boom kijken, download dan vanaf deze pagina een probeerversie. Klik op de knop Download trial in het menu links, vul op een nieuw geopende pagina uw e-mailadres in en selecteer het land van herkomst. Klik dan op de knop Download. Bewaar het installatiebestand (bijvoorbeeld) even op uw Bureaublad; na downloaden dubbelklikt u hierop en doorloopt u de installatieprocedure. Start vervolgens Xara 3D.

Stap 2

Bak je eigen logo met Xara 3D-15991130

© CIDimport

Xara 3D is Engelstalig, maar werkt eigenlijk heel eenvoudig. Na sluiten van het tipvenster (klik op Close) ziet u een voorbeeldlogo, dat is het uitgangspunt voor uw eigen exemplaar. Door dit voorbeeldlogo met uw linkermuisknop beet te pakken en te slepen, draait u dit (en straks uw eigen) logo in elke gewenste hoek. Zodra u dat doet, merkt u dat er ook virtuele verlichting is, de reflectie daarvan is duidelijk zichtbaar. De plaats van de lampen is overigens aan te passen, dat komt nog aan de orde. Uiteraard past u de standaard tekst aan. Klik daarvoor op de knop bij (1). In het venster Text Options verwijdert u de voorbeeldtekst en tikt u uw eigen tekst. Desgewenst past u het lettertype aan, zowel in soort als grootte. Over een te groot lettertype hoeft u zich geen zorgen te maken, dat wordt automatisch verkleind. Met de knoppen boven het tekstveld stelt u letterafstanden en dergelijke in, maar meestal hoeft u daar niets mee te doen. Tevreden? Klik dan op OK.

Stap 3

Bak je eigen logo met Xara 3D-15991133

© CIDimport

Voor de baksteenfabrikant uit ons voorbeeld is een ovale lijst niet passend, beter is het om iets rechthoekigs te kiezen. Klik daarvoor op de knop bij (1) en selecteer vervolgens een optie in het tweede selectiemenu helemaal rechts; voor Jan Steen kiezen we de Rounded rectangle (2), ofwel een rechthoek met afgeronde hoeken. De wijzigingen worden meteen doorgevoerd, maar het geheel ziet er nog wat mager uit.

Stap 4

Bak je eigen logo met Xara 3D-15991136

© CIDimport

Om de leegte op te vullen klikt u op de knop bij (1), daarmee krijgt de tekst een egale achtergrond. Vindt u dat nog saai, speur dan naar een geschikte textuur voor de achtergrond. Klik op de knop bij (2) en activeer in het menu rechts de optie Texture (3). Vergeet ook niet in het selectiemenu links daarvan de optie Board te kiezen. Blader in het dialoogvenster Load design texture naar de map Stone (bent u geen steenbakker, dan neemt u iets anders) en kies de steen van uw keuze (4). Klik dan op Openen en de textuur wordt geladen. De textuur is standaard veel te veel vergroot voor ons doel. Met de schuifregelaar achter Size (die opent zodra u op de twee tegengestelde pijltjes achter het invulveld aldaar klikt, zie 4b) past u het geheel naar smaak aan. Ook de tekst zelf moet natuurlijk een steentextuur krijgen. Kies daarvoor in het selectiemenu de optie Text, activeer wederom de optie Texture en selecteer een andere of in ieder geval anders gekleurde steensoort. Ook nu weer de grootte van de textuur aanpassen en het logo begint al aardig vorm aan te nemen.

Stap 5

Bak je eigen logo met Xara 3D-15991139

© CIDimport

Tijd om de belichting aan te passen, draai het logo in de gewenste richting en klik op de knop bij (1). Met elk van de belichtingspijlen licht u uw logo optimaal uit. De zwartgrijs gekleurde pijl is specifi ek bedoeld voor de schaduwrichting op de achtergrond. Als u het logo zoveel mogelijk met de voorkant naar u toe hebt gedraaid, zijn waarschijnlijk alleen de crèmekleurige en zwartgrijze pijl nodig voor een optimale belichting, de andere ‘lampen' zijn interessant als uw logo onder een bepaalde hoek gedraaid is. Druk nogmaals op de belichtingsknop om uw creatie in volle glorie te bewonderen.

Stap 6

Bak je eigen logo met Xara 3D-15991142

© CIDimport

In eerste instantie wilt u het logo op een visitekaartje en/of briefpapier gebruiken en deze zijn meestal wit qua achtergrondkleur. Klik op de knop bij (1) en kies bij (2) voor de optie Background. Sleep de kleuraanwijzer met de muis vervolgens helemaal naar rechtsboven (3) in het kleurenpalet, waarna de achtergrond netjes wit wordt.

Stap 7

Bak je eigen logo met Xara 3D-15991146

© CIDimport

Als u tevreden bent met uw logo kunt u het bewaren. Daarbij moet u onderscheid maken tussen bewaren in Xara's eigen bestandsformaat (.X3D) en een universeel formaat als .gif, .tif of .jpg. Het is belangrijk om uw werk eerst in Xara-formaat te bewaren, want daarin kunt u later heel eenvoudig wijzigingen aanbrengen. Klik daarvoor in het menu File op Save, geef het logo een naam en klik op de knop Opslaan.

Stap 8

Bak je eigen logo met Xara 3D-15991148

© CIDimport

Om uw logo in een universeel en liefst verliesvrij formaat te bewaren, klikt u in het menu File op Export. Verliesvrij is in dit geval belangrijk omdat het logo scherp en mooi gedrukt moet worden. In het dialoogvenster kiest u voor bitmap (*.bmp) achter Opslaan als. Type dan een bestandsnaam in het veld achter de gelijknamige tekst en klik op Opslaan. Er opent dan een nieuw dialoogvenster waarin u de afmetingen in pixels moet opgeven. Als u bijvoorbeeld de schermresolutie kiest, neem dan de optie Current window size (1). U kunt ook uw eigen resolutie instellen, dat is handig voor als u het logo eens wat groter wilt afdrukken. Kies dan de optie User defi ned (2) en vul passende waarden achter Width en Height in. Bij ons bleek 1280 x 640 beeldpunten een prima waarde. Let er tijdens het experimenteren met deze pixelwaarden op dat er geen delen van het logo worden afgesneden, Xara denkt in dit geval niet met u mee! Om de hoogste kleurkwaliteit te behalen kiest u voor de optie True Color (24-bit). Klik dan op Save en u hebt het logo in .bmp-formaat. Dat is qua bestandsgrootte niet optimaal, maar is kwalitatief helemaal top en bovendien universeel bruikbaar in vrijwel elk Windows-programma.

Stap 9

Bak je eigen logo met Xara 3D-15991151

© CIDimport

Wilt u het logo bijvoorbeeld in Word gebruiken voor uw briefpapier, dan werkt dat heel simpel. Start Word (in ons voorbeeld de 2007-versie) en klik in het lint op het tabblad Invoegen. Klik op de knop Afbeelding, blader naar het net opgeslagen logo, selecteer het en klik op Invoegen. Sleep het logo vervolgens naar het gewenste formaat en typ er bijvoorbeeld adresgegevens onder. U kunt het zo mooi maken als u wilt, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een tekstvak en/of het geheel netjes uit te lijnen.

Stap 10

Bak je eigen logo met Xara 3D-15991155

© CIDimport

Als u uw logo ook op een website wilt gebruiken, exporteer hem dan naar het .gif-formaat en kies bovendien webvriendelijke afmetingen. Klik bij Xara 3D in het menu File op Exporteren. Kies in het venster Export Image achter Opslaan als voor het formaat GIF (*.gif). Geef een bestandsnaam en klik op Opslaan, waarna het inmiddels uit Stap 8 bekende venster verschijnt. Deze keer moet u voor de optie User defi ned (1) kiezen; geef een waarde op van bijvoorbeeld iets als 400 x 300 pixels (dat is al redelijk groot voor een website). Wilt u het bestand qua grootte zo klein mogelijk houden, beperk dan het maximaal aantal gebruikte kleuren. Dat werkt vooral goed bij wat minder bont gekleurde logo's zoals deze. Activeer eerst bij Palette de optie Optimized (2) en neem daarna een kijkje bij de sectie Color depth. In feite blijkt dat er zelfs bij gebruik van slechts 32 kleuren (3) nauwelijks tot geen verschil zichtbaar is, maar deze reductie is wel van grote invloed op de bestandsgrootte en dus de laadtijd! Om de weinige kleuren er toch goed uit te laten zien, is het zeer aanbevelenswaardig bij Dithering de optie Diffused (4) in te schakelen. Wilt u een transparant logo gebruiken (dus zonder achtergrond), zet dan een vink voor de optie Transparent (5). Bedenk daarbij wel dat als u een andere achtergrondkleur dan wit voor uw webpagina gebruikt, u het best dezelfde achtergrondkleur kunt kiezen als van uw webpagina (of daar in ieder geval dicht in de buurt ligt). Dat doet u op de manier zoals beschreven in Stap 6, zodat u rafelige randjes om het logo voorkomt! Klik tot slot op Save om het logo te bewaren, waarna u het in iedere webeditor kunt openen.

Stap 11

Bak je eigen logo met Xara 3D-15991157

© CIDimport

Met Xara 3D maakt u ook heel eenvoudig (web)animaties. U stelt helemaal zelf een animatie samen, maar net zo makkelijk kiest u een voorgedefi nieerde beweging. Klik op de animatieknop (1) en vervolgens in het paneel rechts op Animation picker (2). Kies een voorgebakken animatie die u bevalt (3) en klik op Openen. De animatie wordt ook in het hoofdvenster getoond, wat wel zo makkelijk is.

Stap 12

Bak je eigen logo met Xara 3D-15991161

© CIDimport

Tip van uw lijfblad: bewaar de animatie in diverse formaten, variërend van .avi (leuk voor in een zelf gemonteerde vakantievideo!) via Flash tot het aloude animated gif. Dit laatste formaat is ideaal voor gebruik op het web. Geef in het rechterpaneel bij (1) eerst het aantal beeldjes aan van de animatie, waarbij geldt: hoe meer beeldjes hoe soepeler de animatie verloopt, maar ook hoe groter het uiteindelijke bestand. Het aantal beelden per seconde (2) bepaalt de snelheid. Om de animatie continu te herhalen kiest u een fl ink grote waarde in het veld bij (3). De meeste browsers zien iedere waarde hoger dan 1 overigens als ‘oneindig herhalen', maar u kiest voor 1000. Klik in het menu File op Export animation, selecteer in het geopende dialoogvenster achter Opslaan als de optie GIF (*.gif ) en klik op Opslaan. In een nieuw dialoogvenster selecteert u de optie User defi ned (4) en geeft u de gewenste afmetingen op. Selecteer de optie Optimized (5) en kies bij Color Depth zo min mogelijk kleuren (6). Selecteer Diffused voor zo vloeiend mogelijke kleuren (7) en schakel desgewenst Transparent in (8). Nog even op Save klikken en uw animatie is klaar voor gebruik!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten