Bepaal welk programma wat opent 2013-11-04T17:04:06

Gebruik Outlooks ingebouwde gratis spamfilter

Camera-mobieltjes steeds populairder

Bepaal welk programma wat opent

Bepaal welk programma wat opent

We hebben allemaal onze favoriete programma’s om bepaalde klussen mee uit te voeren. Denk aan het schrijven van een brief, luisteren naar muziek of verzenden van e-mail. Hoewel sommigen het prima vinden om het bij de standaard in Windows XP en Microsoft Office aanwezige onderdelen en programma’s te houden, zijn er ook velen die alternatieve software gebruiken.

We hebben allemaal onze favoriete programma’s om bepaalde klussen mee uit te voeren. Denk aan het schrijven van een brief, luisteren naar muziek of verzenden van e-mail. Hoewel sommigen het prima vinden om het bij de standaard in Windows XP en Microsoft Office aanwezige onderdelen en programma’s te houden, zijn er ook velen die alternatieve software gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Firefox voor browsen of Open Office voor tekstverwerken. Die alternatieven bieden vaak de mogelijkheid om zichzelf zo in te stellen dat bij een dubbelklik op een bepaald bestandstype het programma automatisch wordt geopend, of dat voor het uitvoeren van een bepaalde taak het net geïnstalleerde stukje software wordt gebruikt. Soms gaat dat ook wat agressiever en wordt u niets gevraagd. In deze korte workshop laten we u zien hoe u de standaard applicatie voor allerlei activiteiten kunt instellen. Daarvoor is wel de installatie van Servicepack 2 van Windows XP nodig.

Stap 1

[afbeelding0]Klik op de knop Start en daarna op Programmatoegang en -instellingen. Mocht u dat niet in het startmenu zélf kunnen vinden, kijk dan even onder Alle programma’s. Het venster dat u daarop te zien krijgt, biedt u de keuze uit drie mogelijkheden. Deze kunt u uitvouwen door op de balletjes met naar beneden gerichte dubbele pijltjes erachter te klikken. Selecteert u de optie Microsoft Windows, dan worden alleen programma’s van Microsoft gebruikt om bijvoorbeeld mee te browsen, mailen en mediabestanden te bekijken en beluisteren. Hebt u ook andere software zoals een instant messenger geïnstalleerd, dan wordt ook hiervan standaard de Microsoft-variant gebruikt. Om niet-Microsoft programmatuur als standaard te gebruiken selecteert u de optie Niet-microsoft en kiest u de software die u standaard wilt gebruiken.

Stap 2

[afbeelding0]Wij gebruiken zelf een mix van Microsoft-programma’s en alternatieven van andere fabrikanten, bijvoorbeeld Outlook Express voor e-mail en iTunes van Apple voor het beluisteren van muziek. Om uw eigen optimale instellingen te maken schakelt u de optie Aangepast in en maakt u uw keuzen. Mocht de naam van uw favoriete programma niet voorkomen in het lijstje met standaardopties, start dan het bewuste programma en ga daarna weer terug naar het venster Software. Kies daar onder de juiste categorie de optie Mijn huidige ... gebruiken. Rechts van de overige opties onder een categorie vindt u een selectievakje voor Dit programma toegankelijk maken. Door selectievakjes bij deze andere opties eventueel uit te schakelen verdwijnen de programma’s uit het Startmenu. Op zich een vrij zinloze actie, want de betreffende software wordt niet gedeïnstalleerd. Dit kan ertoe leiden dat u een bepaald programma totaal vergeet terwijl het wel schijfruimte inneemt. Klaar met selecteren? Klik dan op OK.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord