Bestuur Windows eens zonder muis 2014-09-03T13:48:33

Zo wordt uw dvd-speler regiovrij

Populariteit MSN Messenger onder jongeren tanende

Bestuur Windows eens zonder muis

Bestuur Windows eens zonder muis

Als uw muis kapot is (of irritanter:de batterij van uw draadloze exemplaar 'dood' is) dan is het zaak een list te verzinnen. Da's de enige manier om nog wat met Windows te kunnen doen.

Als uw muis kapot is (of irritanter:de batterij van uw draadloze exemplaar 'dood' is) dan is het zaak een list te verzinnen. Da's de enige manier om nog wat met Windows te kunnen doen. Het klinkt misschien ongelooflijk,maar ooit werd de computer geheel muisloos bediend.Dat is nu verleden tijd omdat vrijwel ieder besturingssysteem een grafische gebruikersinterface heeft met muisbediening.Toch kan het gebeuren dat uw muis de geest geeft als u beslist een bepaald bestand wilt openen en afdrukken. En kunt u om medische redenen geen muis gebruiken (muisarm, bijvoorbeeld), dan zal er ook een alternatief bedacht moeten worden. Gelukkig luistert Windows ook naar alle instructies die hij via het toetsenbord krijgt.

Stap 1

[afbeelding0]Muistoetsen heet de functie in Windows XP waarbij u via het toetsenbord de muisaanwijzer kunt bedienen.Mocht uw muis het nog doen, dan schakelt u die functie heel eenvoudig zo in: klik in het menu Start op Configuratiescherm. Klik daar op  Toegankelijkheidsopties. Klik in het volgende scherm weer op Toegankelijkheidsopties. Als u het Configuratiescherm in de zogeheten Klassieke weergave ziet, kunt u meteen op het pictogram Toegankelijkheidsopties dubbelklikken. Zodra het gelijknamige venster verschijnt klikt u op het tabblad Muis en daar activeert u de optie Muistoetsen gebruiken. Klik dan op OK.

Stap 2

[afbeelding0]Is uw muis buiten dienst, dan is dat geen probleem. U kunt de muistoetsen ook inschakelen via het toetsenbord. Houd de linker Alt en Shift-toetsen ingedrukt en druk op Num Lock op het numerieke deel van uw toetsenbord. Zodra het venster Muistoetsen verschijnt, drukt u net zo vaak als nodig op Tab totdat de knop OK is geselecteerd (is in principe standaard het geval). Druk dan op Enter waarna de muistoetsen geactiveerd zijn.

Stap 3

[afbeelding0]Een klein muisvormig pictogram in het systeemvak laat zien dat de muistoetsen geactiveerd zijn. Zou uw muis het nog doen, dan kunt u door hierop te dubbelklikken het dialoogvenster uit Stap 1 oproepen. Maar zonder uw muis kunt u nu ook uit de voeten. Zolang het Num Lock-lampje op uw toetsenbord brandt (druk desnoods nog even op de Num Lock-toets) kunt u de pijltjestoetsen op het numerieke deel van uw toetsenbord gebruiken om de muispijl te besturen. Klikken is een ander verhaal.

Stap 4

[afbeelding0]U moet best het een en ander onthouden als u Windows zonder muis wilt gebruiken. Schrijf daarom bepaalde handelingen en toetscombinaties op een papiertje en houd dit bij de hand. Klikken met de linker muisknop staat gelijk aan een druk op de 5 van uw numerieke toetsenbord; dubbelklikken gebeurt met de toets +. Rechtsklikken doet u met de numerieke min -. Moet u eens met beide muisknoppen tegelijkertijd klikken, kunt u dit simuleren door op de numerieke ster-toets te drukken (klik daarna wel op de numeriek slash (/) voor terugkeer muismodus.

Stap 5

[afbeelding0]Nu u met het toetsenbord volledige controle hebt over de muisaanwijzer, kunt u proberen om eens te dubbelklikken op het in Stap 3 genoemde Muistoetsenpictogram. Daarop verschijnt het dialoogvenster Toegankelijkheidsopties. Klik daarin op het tabblad Muis en dáár aangekomen op de knop Instellingen. Hier kunt u allerlei eigenschappen helemaal naar uw hand zetten.

Stap 6

[afbeelding0]Met de schuifregelaars onder Aanwijzersnelheid kunt u de snelheid en versnelling van de muispijl onder toetsenbordbediening wijzigen. Door het selectievakje voor 'Versnellen met Ctrl, vertragen met Shift' in te schakelen overbrugt u grotere afstanden sneller met de Ctrl-toets en voert u de precieze klusjes nauwkeurig uit met Shift. We adviseren u ook om de optie 'Muistoetsen gebruiken als NUM-LOCK de volgende instellingen heeft' op Uit in te stellen. Daarmee kunt u het numerieke toetsenbord op de 'normale' manier blijven gebruiken. Klik op OK wanneer u klaar bent.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord