Beter knippen en plakken met 101 Clips 2013-11-04T17:04:03

Zeeland en Drenthe minst geïnteresseerd in technologie

Gebruik Documentstructuur in Word

Beter knippen en plakken met 101 Clips

Beter knippen en plakken met 101 Clips

Het Windows Klembord is een tijdelijke bewaarplaats voor geknipte en gekopieerde fragmenten die vervolgens weer ergens geplakt moeten worden. Het Klembord onthoudt het laatst gekopieerde item of een aantal, hangt af van de versie. Alle informatie verdwijnt van het Klembord zodra het gesloten wordt of wanneer de pc wordt uitgeschakeld. Het programma 101 Clips geeft het Klembord meer mogelijkheden.

Het Windows Klembord is een tijdelijke bewaarplaats voor geknipte en gekopieerde fragmenten die vervolgens weer ergens geplakt moeten worden. Het Klembord onthoudt het laatst gekopieerde item of een aantal, hangt af van de versie. Alle informatie verdwijnt van het Klembord zodra het gesloten wordt of wanneer de pc wordt uitgeschakeld. Het programma 101 Clips geeft het Klembord meer mogelijkheden. Ten eerste onthoudt het een grote hoeveelheid gekopieerde items die allemaal bewaard kunnen worden. Gekopieerde informatie kan verder geordend worden en, last but not least, er is duidelijk te zien wat er zoal gebruiksklaar staat om waar dan ook te plakken.

Stap 1

[afbeelding0]Als u het installatiebestand op uw Bureaublad hebt bewaard, dubbelklikt u aldaar op het pictogram met de naam ‘oneonone.exe’, waarna de installatiewizard start. Klik gewoon net zo vaak als nodig op Next (volgende) en tot slot op Finish (voltooien), alle standaardinstellingen zijn goed. Vrees niet als de melding verschijnt dat alleen gebruikers op beheerderniveau geautoriseerd zijn om 101 Clips te installeren, klik dan ook gewoon op Next om door te gaan. Als de installatie voltooid is kunt u het installatieprogramma van uw Bureaublad verwijderen.

Stap 2

[afbeelding0]Als 101 Clips de eerste keer start, opent er een klein Helpvenster dat u als gebruiker desgewenst naar het grote hulpsysteem doorsluist of uitlegt hoe het programma werkt. Nu kunt u dit hulpvenster gerust sluiten waarna het hoofdvenster van 101 Clips in volle glorie te bewonderen is. Het grootste deel van dit venster wordt in beslag genomen door drie Klembordgroepen. Aan de rechterkant ziet u een groot wit vlak waarin opdrachtknoppen verschijnen zodra u uw muisaanwijzer er overheen beweegt. Ook kan hierin een naar 101 Clips gekopieerd item getoond worden.
Het gele vlak rechts onder in het venster geeft tips.

Stap 3

[afbeelding0]Om 101 Clips in actie te zien, kopieert of knipt u als gebruikelijk een item uit een Windows-programma. Neem dan weer een kijkje in het hoofdvenster van 101 Clips, waarna u ziet dat het net gekopieerde item als eerste is toegevoegd aan de lijst. Een grafisch fragment wordt een Graphic Clip genoemd, terwijl bij een tekstfragment de eerste regel wordt getoond. Om de inhoud van een fragment te bekijken selecteert u het in de lijst, waarna het zichtbaar wordt in het witte vlak rechtsboven.

Stap 4

[afbeelding0]Om een fragment uit de collectie ergens te plakken, zorgt u allereerst dat u het juiste invoegpunt hebt gekozen in het doelprogramma. Als het bijvoorbeeld om een stukje tekst gaat dat geplakt moet worden in Word, zorg dan dat het juiste document boven ligt (als u meerdere Word-vensters hebt geopend) en klik op de plek waar u het tekstfragment wilt plakken. Ga dan weer naar 101 Clips en klik op het gewenste in te voegen fragment. Het plakken van een afbeelding werkt op dezelfde manier.

Stap 5

[afbeelding0]Kopiëren vanaf websites kan soms gecompliceerd zijn, zeker als ook afbeeldingen en/of tabellen mee gekopieerd moeten worden. Als alleen de tekst van een site nodig is versimpelt 101 Clips deze taak. Selecteer alles wat u op een webpagina wilt kopiëren op de gebruikelijke manier en kies in het menu Bewerken voor Kopiëren. Zorg vervolgens dat u de juiste plek hebt geselecteerd in uw (Word)document. Ga naar 101 Clips en stuur uw muispijl naar rechts van het net gekopieerde fragment in de lijst, waarna twee knoppen verschijnen. Eentje met het label Txt en een andere met FF. Klik op Txt als u puur de tekst uit een webpagina wilt plakken.

Stap 6

[afbeelding0]Het 101 Clips-bord kan maximaal dertig verschillende fragmenten bevatten. Voegt u er meer toe, dan verdwijnt het eerst ingevoegde fragment. Om te voorkomen dat dat gebeurt en u een fragment voorgoed kwijtraakt, kunt u fragmenten naar een andere kolom verplaatsen. Sleep een fragment gewoon met uw linkermuisknop om te verplaatsen (slepen met uw rechtermuisknop kopieert het fragment). In dit voorbeeld verplaatsen we een grafisch fragment vanuit de kolom Clipboard (klembord) naar de middelste kolom met de titel Untitled Group 2.

Stap 7

[afbeelding0]Het is ook mogelijk om alles op het Clipboard in één keer te kopiëren of te verplaatsen, wellicht de eenvoudigste manier als uw 101-klembord vol is geraakt. Klik daarvoor op de knop Clipboard bovenaan de kolom en sleep naar een andere kolom. Ook nu geldt weer dat slepen met de linkermuisknop zorgt voor een verplaatsactie en slepen met de rechtermuisknop voor een kopieeractie. De andere kolommen worden tijdelijk onzichtbaar en tonen de melding dat de klemborditems aldaar geplaatst kunnen worden. Hebt u het klembord op deze manier gekopieerd of verplaatst, dan verdwijnt de kolom Clipboard. Om deze weer terug te krijgen klikt u op de knop Show Clipboard (toon klembord).

Stap 8

[afbeelding0]Besluit u om bepaalde fragmenten in 101 Clips te behouden, dan is het een goede zaak om ze namen te geven om ze later makkelijk terug te vinden. Daarvoor klikt u met uw rechtermuisknop op een item in de lijst, waarna het venster Edit verschijnt, met daarin een vlak Clip Name. Standaard staat daar de wat nietszeggende naam Graphic clip of – in het geval van een tekstfragment – de eerste paar woorden van dit fragment. Verander deze standaardnamen in een voor u duidelijk herkenbare en klik vervolgens op Save (opslaan). Het kan soms ook handig zijn om een hele groep fragmenten in één keer te hernoemen. Klik daarvoor op de knop Rename onder het kopje Untitled Group.S

Stap 9

[afbeelding0]Voor een goede orde is het verstandig om fragmenten die u niet meer gaat gebruiken te verwijderen. Sleep daarvoor een niet langer noodzakelijk fragment met uw linkermuisknop naar de rechter onderhoek van het hoofdvenster van 101 Clips. Deze hoek wordt vervolgens rood en toont het bericht Drop here to Delete (plaats hier om te verwijderen). Laat uw muisknop los, waarna een klein dialoogvenster u vraagt of u het fragment echt wilt verwijderen. Klik op de knop Delete (verwijder) om deze actie uit te voeren. Om een hele groep fragmenten in één klap te verwijderen (bijvoorbeeld het Clipboard of een van de andere kolommen, hier Addresses geheten) klikt u op de groepsnaam en sleept u deze naar rechtsonder.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord