© CIDimport

Beveilig uw smartphone

Geplaatst: 25 juni 2012 - 11:35

Aangepast: 27 augustus 2022 - 06:28

Redactie ID.nl

Dat het belangrijk is om uw smartphone te beveiligen, daarmee vertellen we niets nieuws.

Dat het belangrijk is om uw smartphone te beveiligen, daarmee vertellen we niets nieuws. Uiteraard is antimalware-software (waarover we drie nummers geleden schreven) een aanrader, maar er zijn nog meer manieren om alles wat er op uw toestel staat te beschermen. Hoe? Lees snel verder: in vier snelle stappen is uw iPhone of Android-smartphone een stuk beter beveiligd!

 

 

Beveilig uw smartphone-15767293

© CIDimport

Beveilig uw smartphone-15767298

© CIDimport

Stap 1: Andere sim-pin

 

Elk mobieltje bevat een sim-kaartje. Dit kaartje koppelt uw prepaid- of abonnementsgegevens, waaronder telefoonnummer, aan uw mobieltje. Een standaard sim-kaart bevat ook een lijst met uw contacten en (enkele) sms’jes. De sim-kaart is standaard beveiligd met een viercijferige pincode. Maar… is uw pin wellicht 0000, 1234, uw verjaardag of geboortejaar? Die kans is schrikbarend groot – en het raden van deze codes is kinderspel. Verander uw pin in een willekeurig getal als eerste stap naar een veiliger mobiel leven.

Hebt u een Android-toestel? Druk dan in het beginscherm op de Menu-knop en selecteer vervolgens Instellingen. Scroll nu naar beneden en druk op Beveiliging. Druk nu op simkaart-vergrendeling instellen en daarna op het pijltje naar beneden rechts naast de tekst: sim-pincode wijzigen. Er verschijnt een nieuw venstertje met de tekst: Oude sim-pincode (3 pogingen over). Voer nu uw huidige sim-pincode in en druk op OK. Voer vervolgens twee keer een nieuwe code in en u bent klaar.

Als u een iPhone hebt, drukt u eerst op Instellingen op het startscherm, vervolgens op Telefoon. Onderaan staat de optie Sim-pincode. Druk hierop en de optie Wijzig sim-pincode verschijnt. Druk op deze optie en het scherm toont drie invoervakjes onder elkaar: Huidige pincode, Nieuwe pincode en Bevestig nieuwe pincode. Voer achtereenvolgens uw huidige pincode en tweemaal de gewenste nieuwe code in. Druk tenslotte op het blauwe knopje Gereed rechtsboven om te bevestigen.

 

 

Beveilig uw smartphone-15767303

© CIDimport

Beveilig uw smartphone-15767308

© CIDimport

Stap 2: Toegangscode instellen

 

De sim-pincode beveiligt het telefoniegedeelte, maar uw smartphone kan natuurlijk veel meer. Het is dan ook enorm belangrijk om de toegang tot uw toestel goed op slot te zetten.

Als u een iPhone hebt, drukt u op Instellingen op het startscherm. Druk dan op Algemeen en daarna op Cijferslot. Er verschijnt een nieuw venster met de tekst: Voer toegangscode in. Voer een viercijferige code in, en het scherm toont automatisch de tekst Bevestig toegangscode, waarna u de code nogmaals invoert. Klaar! Wilt u dat al uw gegevens permanent verwijderd worden als iemand tien maal achter elkaar een verkeerde code invoert? Dan schakelt u de optie Wis gegevens in. Er verschijnt een kleine waarschuwing, met daaronder twee knoppen: Schakel in en Annuleer. Kies voor Schakel in om te bevestigen.

 

 

Beveilig uw smartphone-15767311

© CIDimport

Android-gebruikers drukken in het beginscherm op de Menu-knop, en selecteren daarna Instellingen. Scroll nu naar beneden en druk op Beveiliging. De bovenste optie is Schermvergrendeling instellen, druk hierop en u kunt kiezen uit maar liefst drie opties: Patroon, pin en Wachtwoord. Selecteer pin en de Android toont Je pincode kiezen. Voer een code van minstens vier cijfers in en klik daarna op de knop Doorgaan helemaal rechts onderin. Uiteraard moet u nu de code bevestigen, dus voert u hem nogmaals in. Klik nu op de knop OK en uw Android vraagt voortaan altijd om deze code, voordat u er iets mee kunt.

 

 

 

Beveilig uw smartphone-15767317

© CIDimport

Stap 3: Beveiligd internetten

 

Met een smartphone gaat u uiteraard internetten en mailen, en waarschijnlijk chatten en sms’en. Sms-communicatie gaat altijd via het mobiele netwerk. Sms en telefonie kunnen alleen worden afgeluisterd via de provider, en dus in principe alleen door de politie. Maar dataverkeer kan ook via draadloze computernetwerken oftewel wifi worden verstuurd. Via wifi betaalt u niet voor het datagebruik en het is stukken sneller. Wat u zich moet realiseren is dat publieke wifi netwerken waar u zonder wachtwoord op kunt komen heel simpel af zijn te luisteren. Wij deden het bijvoorbeeld in Computer Idee 7 van 2011 en eerder al op Schiphol (zie Computer Idee 12, 2008). Alle communicatie van en naar laptops én smartphones via zulke wachtwoordloze netwerken is onveilig. Checkt u hier uw e-mail of logt u ergens in (op Facebook, Twitter, Hyves…) dan zou iemand zomaar uw login-gegevens kunnen onderscheppen.

De oplossing is simpel; wilt u privacygevoelige gegevens inzien of versturen, dan maakt u daarvoor geen gebruik van open netwerken. Gebruik onderweg uw mobiele data-abonnement en thuis en op het werk het aanwezige versleutelde netwerk.

 

Stap 4: Privé-materiaal versleutelen

 

Geen zin om elke keer als u een berichtje wilt lezen wéér uw toegangscode in te typen? Of bang dat uw partner, baas of wie dan ook (moeder?!) uw foto’s, video’s, notities, e-mail en dergelijke kan inzien? We hebben gratis applicaties gevonden die dit soort gevoelige informatie kunnen versleutelen. Zo kan zelfs een hacker die de smartphone aan een pc koppelt deze data niet gebruiken!

 

 

 

Beveilig uw smartphone-15767323

© CIDimport

4.1 Voor de iPhone

 

iPhone-gebruikers met een iPhone 3G of hoger kunnen shellSAFE iPhone Professional Edition gratis downloaden via de Appstore in iTunes. We gaan nu verder op de iPhone. Zoek het pictogram van shellSAFE en druk hierop om de app te starten. U wordt eenmalig verwelkomd door een boodschap. Druk op de knop Begin >>>. Opnieuw verschijnt er een eenmalig venstertje, ditmaal om u te vertellen dat u een wachtwoord moet instellen; druk op Dismiss.

De app toont nu drie invoervelden onder elkaar, waarin u achtereenvolgens twee maal een nieuw te bedenken wachtwoord invoert en in het derde vak een hint voor als u dat wachtwoord mocht vergeten. Alle velden zijn verplicht, dus vul ze in en druk dan op de knop  Volgende rechtsonder. Opnieuw wordt u om een wachtwoord gevraagd, ditmaal om versleutelde e-mail en sms-berichten  te kunnen sturen. Dit mag niet het hoofdwachtwoord zijn dat u eerder hebt gekozen. Dit berichtenwachtwoord kunt u aan contacten geven, waarna u met hen versleuteld kunt communiceren. Voordat u het wachtwoord kunt invullen, moet u eerst de witte, zwevende hint verwijderen. Dat doet u door op het rode kruisje te drukken. Bijna elk volgend venster kent zulke hints, die u steeds leest en daarna sluit via het rode kruisje om verder te kunnen gaan.

 

Versleutelde berichten

 

Nadat u het tweede wachtwoord hebt ingevoerd, komt u bij het standaard openingsscherm van shellSAFE, getiteld Compose. Hier kunt u de eerder genoemde versleutelde sms’jes en e-mails verzenden en ontvangen. Ontvangers kunnen deze berichten ontcijferen door het berichtenwachtwoord in te voeren, nadat ze het berichtje in hun eigen shellSAFE-app hebben ontvangen.

 

 

Beveilig uw smartphone-15767327

© CIDimport

Bestandskluis

 

De belangrijkste functionaliteit van shellSAFE is wat ons betreft de bestandskluis, waar u uw foto’s, audio-notities en video’s kunt opslaan. De iPhone kent in principe geen Verkenner voor bestanden, zoals Windows en Mac die wel kennen. Door gebruik te maken van versleutelde berichten in shellSAFE zijn naar u gemailde bestanden veilig. Open shellSAFE en druk op het tabje List of Files. Rechtsboven staan twee pictogrammen; een microfoontje en een cameraatje. Druk op een van beide om respectievelijk een audio- of foto/videobestand te maken. De standaardapplicaties voor deze taken worden automatisch gestart, alleen worden gemaakte opnames automatisch versleuteld binnen shellSAFE opgeslagen, in plaats van open en bloot zoals normaal het geval is.

 

 

Beveilig uw smartphone-15767331

© CIDimport

Toegang tot uw versleutelde opnamen.

 

Bestaande bestanden kunt u simpel via de opties Photo Gallery en Movie Library naar de kluis van shellSAFE kopiëren door ze aan te tikken. Vergeet niet de originele opnames na afloop uit de reguliere foto- en video-albums te verwijderen! Helaas kunnen apps door beperkingen van Apple dit niet zelf doen.

 

 

Beveilig uw smartphone-15767338

© CIDimport

4.2 Voor Android

 

Op Android gebruiken we Dual File manager XT om alle mogelijke soorten bestanden te kunnen versleutelen. Omdat Android wél bestandsbeheer kent is het aannemelijk dat u niet alleen foto’s en video’s wilt beschermen, maar ook zaken als pdf’jes en Office-bestanden.

Druk op het pictogram bestaande uit zestien vierkantjes, helemaal onder aan het Android beginscherm, om de toepassingenlijst te tonen. Scroll nu naar beneden en druk op het Market pictogram om de Android Market te openen. Druk vervolgens op het vergrootglasje rechtsboven en type nu dual file manager en druk dan op het enterknopje linksonder. Er verschijnt een lijst met apps, de bovenste genaamd Dual File Manager XT. Druk hierop en u krijgt meer informatie over de app. Druk op het blauwe knopje Downloaden en daarna op de blauwe knop Accepteren en Downloaden.

 

 

Beveilig uw smartphone-15767342

© CIDimport

Beveilig uw smartphone-15767346

© CIDimport

File Manager gebruiken

 

U vindt Dual File Manager XT nu terug als een pictogram in de toepassingenlijst. Druk op het pictogram en u krijgt een venstertje te zien, dat u uitnodigt om de advertenties in de app uit te schakelen door de app te kopen. Dit hoeft niet: het is maar wat u zelf het liefst hebt. Maak uw keuze en een lijst met alle mappen op de sd-kaart verschijnt. De map DCIM bevat al uw foto en videobestanden, de map My Documents de bestanden van onder andere het type PDF en Office. U kunt de mapinhoud bekijken door op een map te drukken. Met de pijltje-toets van uw toestel gaat u een map omhoog.

Selecteer een of meerdere mappen en/of bestanden welke u wilt beveiligen door het vinkje rechts ervan aan te tikken. Druk dan op de menutoets van uw toestel en selecteer de optie Aanmaken.  Een venstertje met vier opties verschijnt. Druk op Zip en een nieuw venster verschijnt. Kies eerst een bestandsnaam en voer dan een wachtwoord in het vakje Beveilig archief met een wachtwoord in. Voer nogmaals het wachtwoord in en druk dan op de snelkeuzelijst Beveiligingsniveau. Er verschijnen vier opties. Kies voor AES (256-bit) en druk dan op de OK-knop. Uw selectie wordt nu opgeslagen in een versleuteld zip-bestand. Erg handig, want zo’n bestand kunt u ook op elke pc of Mac gewoon ontcijferen! Vergeet niet om de originele bestanden of mappen te verwijderen; selecteer ze opnieuw in de mappenlijst, druk op de menu-toets en kies Wijzigen… en Verwijderen.

Tekst Menno Hagens.

 

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 8, jaargang 2012

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten