Bouw een multikaartlezer in uw pc 2013-11-04T17:04:07

Google waarschuwt voor sites met malware

Fotobewerking met lagen in Photobie

Bouw een multikaartlezer in uw pc

Bouw een multikaartlezer in uw pc

Nu diskettestations steeds minder vaak in de gemiddelde nieuwe pc zijn te vinden, kunt u de vrijgekomen ruimte gebruiken om iets anders in te bouwen.

Nu diskettestations steeds minder vaak in de gemiddelde nieuwe pc zijn te vinden, kunt u de vrijgekomen ruimte gebruiken om iets anders in te bouwen. Bijvoorbeeld een handige kaartlezer voor allerlei typen geheugenkaartjes. Hebt u eenmaal zo’n apparaat in de pc zitten, dan is het lezen van en schrijven naar een geheugenkaart van welk formaat dan ook simpelweg een kwestie van een kaartje in het daarvoor bestemde sleufje stoppen, op dezelfde manier als bij de aloude diskette. Een dergelijke kaartlezer is tegenwoordig bijna onmisbaar, zeker als u over een digitale camera, mp3-speler met geheugenkaart of een ander digitaal gadget beschikt. U hoeft dan niet steeds op zoek naar het kabeltje van het betreffende apparaat, slechts het uitlezen van de geheugenkaart met de schrijver/lezer volstaat. In deze korte workshop leert u hoe u vlot een geheugenkaartlezer in uw pc bouwt.

Stap 1

[afbeelding0]Multiformaat-kaartlezers voor inbouw hoeven u niet meer dan 20 euro te kosten. Om een intern exemplaar in uw pc te bouwen schakelt u allereerst de pc uit en verwijdert u de netstekker. Doe bij voorkeur een antistatisch polsbandje om uw arm (verkrijgbaar bij iedere zichzelf respecterende elektronicawinkel of bijvoorbeeld http://shop.conrad.nl). U kunt er ook voor zorgen dat u eerst even de metalen behuizing van de pc aanraakt alvorens u in zijn binnenste gaat wroeten. Dit doet u nadat u de behuizing hebt geopend. Verwijder dan het beschermingsplaatje dat voor een 3,5-inch drivehouder zit (de kleine opening). Dit kan de ruimte zijn die normaal gesproken door een diskettestation ingenomen wordt, maar als u al een diskdrive hebt ingebouwd is er vaak nog een tweede soortgelijke opening daar direct boven of onder te vinden. Soms bevindt zich achter het plastic afdekplaatje nog een metalen plaatje, ook dat dient u te verwijderen. Schuif nu de kaartlezer naar binnen, maar schroef deze nog niet vast.

Stap 2

[afbeelding0]Afhankelijk van het type en merk kaartlezer dient u nu een of meer kabels tussen lezer en computer te verbinden. Hoe dat dient te gebeuren verschilt nogal eens. Sommige lezers gebruiken een kabel die u rechtstreeks op een speciaal daarvoor bestemd usb-contact op uw moederbord aansluit. Bij andere kaartlezers moet u een afdekplaatje achter op de computer verwijderen, waarna u een standaard usb-kabel op een vrije usb-aansluiting achter op de pc prikt. Lees daarom vooral de handleiding van úw apparaat goed door. Hebt u de kaartlezer eenmaal op de juiste manier verbonden, dan kunt u deze netjes uitgelijnd met de voorkant van de pc en de overige drives, vastschroeven. Schroef vervolgens de pc-behuizing weer dicht en start de pc. Windows XP herkent de kaartlezer automatisch en u hoeft verder dan ook niets meer te doen. Tipje tot slot: zorg dat u een usb2.0-kaartlezer koopt, anders duurt het wel érg lang voordat u data van en naar een kaartje hebt gelezen of geschreven. Profiteert u daar niet van bij deze usb1.0-pc, dan toch ongetwijfeld bij uw volgende. Overigens krijgt ieder type kaart binnen Windows XP een eigen, aparte driveletter.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord