Brand labels met LightScribe, deel 2 2013-11-04T17:03:09

Oppepper voor Adobe Reader

NK Camerawerpen wordt traditie

Brand labels met LightScribe, deel 2

Brand labels met LightScribe, deel 2

In het tweede deel van deze workshop gaan we verder met de mogelijkheden van LightScribe.

In het tweede deel van deze workshop gaan we verder met de mogelijkheden van LightScribe.

Ook gij, Nero

Beschikt u over een volledige versie van Nero - inmiddels bij versie 8 aanbeland - dan treft u (vanaf versie 7 Reloaded) ook daarin labelontwerpsoftware aan.Ook nu moet u eerst de LightScribedriver installeren.Daarna werkt het simpel. Start Nero en klik in het linkerpaneel van het hoofdmenu (wellicht moet u dat paneel eerst even uitschuiven door op het daarvoor bestemde knopje in de linkerkant van het hoofdvenster te klikken) op Nero CoverDesigner. Daarna klikt u in het dialoogvenster Nieuw document op LightScribe in de linkerkolom en kiest u aan de rechterkant een van de standaardontwerpen. U kunt kiezen uit een tekstring of een volledig label.Onze ervaring (met Reloaded) leert dat labels gemaakt met Nero soms heel licht uitvallen, wellicht gaat dat in 8 beter. Voor de rest is CoverDesigner vrij eenvoudig van opzet, dus verwacht geen al te geavanceerde functies.

SureThing CD Labeler Deluxe 5

Wilt u meer doen dan alleen versierde tekstringen produceren, dan is een speciaal labelprogramma handig. Een heel mooi exemplaar is SureThing CD Labeler Deluxe 5. Niet gratis, maar het is wel een echte alleskunner waarmee u ook meteen boekjes en dergelijke afdrukt. En mocht u eens wat anders willen, dan zijn er ook labelstickers en dergelijke mee te bedrukken. De software is als probeerversie te downloaden via deze webpagina of rechtstreeks vanaf de site van de makers. Na downloaden even op het  installatiebestand dubbelklikken en installeren maar. Mocht de software u bevallen, dan kost de downloadversie u 24,95 dollar.

Stap 1

Ook voor CD Labeler Deluxe 5 geldt dat u eerst de LightScribe-driver moet installeren (zie Stap 1 in het eerste deel van dit artikel). Start vervolgens CD Labeler Deluxe. Er kan verschrikkelijk veel met het  programma; we laten zien hoe u simpelweg een label bestaande uit een eigen foto en wat tekst maakt. Eerst de foto invoegen, dit kan bijvoorbeeld een foto uit uw digitale camera zijn. Of download gratis en voor niks een van de vele mooie designlabels vanaf deze pagina. Klik dan op Browse for Pictures / Clipart (1), blader naar een map met foto's, selecteer er eentje (2) en klik op OK.

Stap 2

Positioneer de ingevoegde foto door deze met uw linkermuisknop beet te pakken en naar de gewenste plek te slepen. Groter of kleiner maken doet u door de afbeelding op een van de hoekpunten of randen beet te pakken. Uiteraard is het 't mooist als de afbeelding de hele schijf bedekt. Zodra dit klusje geklaard is, voegt u tekst toe. Klik daarvoor op de link Add Circular Text (voeg cirkelvormige tekst toe) (1) en type de titel van de schijf (2). Om vervolgens het lettertype naar smaak aan te passen klikt u op het tabblad Effects (3).

Stap 3

Klik hier op de knop Character en kies onder Font het gewenste lettertype. Eventueel experimenteert u onder Style nog met schuinschrift, terwijl ook de lettergrootte aanpasbaar is. Klik op Apply om de wijzigingen door te voeren. Mocht u het willen, dan kunt u wederom op het tabblad Effects met de effectenknopjes nog wat teksteffecten uitproberen; het laatste knopje levert bijvoorbeeld een aardig schaduweffect op. Klik op OK als alle instellingen gemaakt zijn.

Stap 4

U kunt net zoveel tekst toevoegen als u wilt. Door Add Text Effect te kiezen in het menu aan de linkerkant (onder het kopje Text) krijgt u een soort WordArt-achtige stijl. Keuze genoeg dus. Hebt u qua tekst alles geplaatst, controleer dan nog een keer of alles echt op de juiste plek zit. Klik dan in het menu File (bestand) op Print (afdrukken). Dat 'print' klinkt misschien vreemd, maar CD Labeler Deluxe ziet de LightScribe-brander als een veredelde laserprinter. In het dialoogvenster Print kiest u middels het keuzemenu onder Contrast Level bij voorkeur Best. Het beschrijven van het label duurt dan weliswaar langer, maar het resultaat is ook mooier. Niet elke LightScribe-drive is even snel en zelfs bij de snellere exemplaren duurt het zomaar ruim een kwartier voordat een label in de hoogst mogelijke kwaliteit gebakken is. Maar dan ziet het er heel aardig uit!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord