Chat met elke bekende Messenger 2013-11-04T17:02:42

Tientallen Sinterklazen op Hyves

Kredietcrisis? Niet bij LaCie

Chat met elke bekende Messenger

Chat met elke bekende Messenger

Meebo is een gratis instant messenger die overweg kan met alle chat-programma's: Google Talk, AOL, MSN en Yahoo. Net als Gmail staat Meebo niet geïnstalleerd op een pc; de multichatter is alleen te vinden op internet. Mensen gebruiken verschillende typen chatsoftware.

Meebo is een gratis instant messenger die overweg kan met alle chat-programma's: Google Talk, AOL, MSN en Yahoo. Net als Gmail staat Meebo niet geïnstalleerd op een pc; de multichatter is alleen te vinden op internet. Mensen gebruiken verschillende typen chatsoftware. Meebo snapt ze allemaal, maar minstens zo handig is dat u waar dan ook ter wereld in een internetcafé even kunt chatten ongeacht de software op die pc. Uiteraard biedt dit ook mogelijkheden om op het werk of op school te chatten, eigenlijk overal waar geen MSN of iets dergelijks geïnstalleerd kan of mag worden.

Stap 1

Uiteraard moet u eerst een Meebo-account aanmaken. Breng daarvoor een bezoek aan www.meebo.com en klik op de link Sign up in het blokje meebo (dus nog niet klikken op Sign On). In de wizard geeft u in de eerste stap een meebo id op, ofwel een gebruikersnaam. Dan een wachtwoord gevolgd door een bevestiging daarvan. Klik op Next, wacht even (mocht uw gebruikersnaam al in gebruik zijn, geef dan een nieuwe op), vul uw volledige naam in, een geldig e-mailadres, geef aan tot welke sekse u behoort en tik ook even uw leeftijd in het veld Age. Klik dan op Create meebo account.

Stap 2

Als het aanmelden is gelukt, selecteert u in een nieuwe pagina de chatdienst(en) waar u gebruik van wilt maken. Bedenk dat u bij die chatdienst ook een account moet hebben, anders gebeurt er niets. Ofwel: als u via uw vertrouwde msnaccount wilt chatten, dan selecteert u achter Network de optie MSN en vult u vervolgens uw MSN-gebruikersnaam en wachtwoord in. Klik dan op Sign on, waarna een nieuw dialoogvenster à la MSN Messenger verschijnt. Gebruikt u meer chat-programma's (bijvoorbeeld ook ICQ), dan kunt u uzelf gelijktijdig bij meerdere diensten aanmelden door op de link accounts (1) te klikken. Klik in het daarop geopende dialoogvenster op het tabblad Accounts simpelweg op Add account (2) en vul de gewenste gegevens in. Zorg verder dat het selectievakje voor de optie Connect on Startup is ingeschakeld. Als alles in orde is klikt u op Save.

Stap 3

Het venster Meebo Blog is - zeker voor ons aan de oostkant van de Atlantische Oceaan - weinig interessant, sluit dat maar. Daarna werkt het allemaal vrijwel net als in uw vertrouwde chatsoftware. U ziet in het venster aan de rechterkant al uw contactpersonen, wil een nieuw persoon zich aanmelden dan wordt u dat eerst netjes gevraagd, enzovoorts. Om simpelweg een bericht te versturen naar iemand uit uw contactlijst kijkt u eerst wie er beschikbaar zijn onder het kopje Individuals of Andere contactpersonen; een ieder die online is wordt voorafgegaan door een kleurrijk pictogrammetje. Dubbelklik op zo'n contact, waarna een chatvenster verschijnt. De werking spreekt eigenlijk voor zich: tik een tekst, maak deze desgewenst op met de daarvoor bestemde knopjes, voeg een smiley in met de smileyknop, enzovoorts.

Stap 4

Het aardige is dat u met meerdere personen tegelijk kunt chatten, ook als deze van verschillende chatsoftware gebruik maken. In Nederland zal de overgrote hoop communiceren via MSN Messenger, maar bij vrienden of familie in bijvoorbeeld de VS is de kans groot dat zij AOL Messenger gebruiken. U merkt het vanzelf als er iemand bijkomt, hoe meer chatters hoe meer vensters. Het maakt voor Meebo, ook qua uiterlijk, niet uit wie met welk programma chat, alle vensters zien er gelijk uit. En zoals reeds gemeld werkt Meebo op elke pc, u hoeft geen software te installeren.

Stap 5

Meebo is, zoals elk goed chatprogramma, aardig naar uw hand te zetten. Zo kunt u een persoonlijk plaatje uploaden dat zichtbaar is in het chatvenster van de tegenpartij. Deze afbeelding mag maximaal 80 kB groot zijn, dus wellicht moet u eerst even uw fotobewerkingssoftware gebruiken om een toepasselijke plaat flink te verkleinen. Klik daarvoor op de knop bij (1) en klik op Choose your own (2). Uiteraard kunt u ook een standaardpictogram kiezen. Blader naar de map waarin u de (verkleinde) foto hebt bewaard, selecteer deze en klik op Openen. Zoals u ziet verandert de knop direct, terwijl ook de tegenpartij uw nieuwe persoonlijke afbeelding krijgt te zien.

Stap 6

Meebo beschikt over een flinke hoeveelheid toeters en bellen. Denk aan geluiden, smileys zelfs het complete uiterlijk is te veranderen. Ook kunt u desgewenst een log van de gevoerde chats bijhouden, hoewel het hier om een website gaat. Klik op Preferences (voorkeuren) aan de linkerkant om een instellingenvenster te openen. Op het tabblad Preferences schakelt u vervolgens de optie Save my IM history to view later uit, als u geen log wilt. Klik op Save om de instellingen te bewaren.

Stap 7

Meebo beschikt over zogenoemde Widgets, die handig zijn voor de bezitters van een homepage. Widgets zijn in dit geval niet de bekende programmaatjes die in Windows Vista op de Sidebar of het Bureaublad staan (denk aan kalender, klok of weervoorspeller), maar een onderdeel om html-code voor gebruik op een webpagina mee te genereren. Ook kunt u zo'n stukje code op een sociale netwerksite als MySpace plaatsen, waarna bezoekers via de site direct met Meebo kunnen chatten. Om de code te genereren klikt u op meebo me widgets (Stap 5) in het menu aan de linkerkant. Geef de widget een naam en selecteer een gewenste grootte. Bedenk dat hoe kleiner de widget qua afmetingen is, hoe makkelijker deze een plekje op een homepage kan vinden. Voor voorbeelden klikt u op de link Show preview. Selecteer uit één van de drie voorbeelden de gewenste grootte door er op te klikken en klik vervolgens op Create A New Widget.

Stap 8

De widget, de op een website in te voegen code dus, wordt nu gegenereerd. Dat kan - zeker als het druk is - even duren. Als de operatie geslaagd is, verschijnt een nieuw venster met daarin de code die u moet plakken in de editor waar u uw homepage mee maakt. Selecteer daarvoor alle tekst in het veld achter Widget Embed en klik met uw rechtermuisknop op deze selectie. In het contextmenu klikt u op Kopiëren, waarna de selectie naar het Klembord gaat.

Stap 9

Hoe u de code vervolgens op uw homepage krijgt, verschilt per pakket. Hebt u een homepage met een online editor, dan is er vrijwel altijd een knop of optie aanwezig om html-code in te voegen. Hetzelfde geldt voor een webeditor. Het werkt bij elk programma anders, dus een algemeen recept is helaas niet te geven. Na het uploaden van uw homepage verschijnt uiteindelijk het Meebo chatvenster links onderin beeld op uw pagina.

Stap 10

Ook kunt u met Meebo een groepschat voeren. Klik daarvoor in het chatvenster op de knop Group Chat (zie afbeelding) en voeg extra contactpersonen toe door op de knop Invite buddy te klikken en een online contactpersoon te kiezen. Babbelen met z'n tienen was nog nooit zo makkelijk. Vergeet niet aan het eind van uw chatsessie te klikken op de knop Sign Off. Nederlandstalig Meebo is nog erg nieuw en de website wordt met enige regelmaat aangepast. Net voor het drukken van dit nummer, verscheen een optie waarmee u de site in het Nederlands kunt bekijken. Kijk, da's nog eens aardig. De werking blijft vooralsnog ongewijzigd.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord