Chatten met eigen smileys 2013-11-04T17:03:59

E-nieuwjaarskaart meest verspreide worm wereldwijd

Nederland massaal online op zoek naar vliegtickets

Chatten met eigen smileys

Chatten met eigen smileys

MSN Messenger is wereldwijd nog altijd hét chat-programma. Dan krijg je de situatie dat onbetrouwbare bedrijven allerlei zaken ter uitbreiding en vermaak van Messenger op de markt brengen. Uiteraard vermelden deze gulle gevers niet dat u behalve de smileys ook spyware en soms zelfs complete virussen krijgt meegeleverd. Maar waar vind je dan wél betrouwbare en liefst ook gratis smileys?

MSN Messenger is wereldwijd nog altijd hét chat-programma. Dan krijg je de situatie dat onbetrouwbare bedrijven allerlei zaken ter uitbreiding en vermaak van Messenger op de markt brengen. Uiteraard vermelden deze gulle gevers niet dat u behalve de smileys ook spyware en soms zelfs complete virussen krijgt meegeleverd. Maar waar vind je dan wél betrouwbare en liefst ook gratis smileys? Dat gaan we u in deze workshop vertellen. En ook – eigenlijk nog leuker – vertellen we hoe u uw eigen smileys maakt!We beginnen met het maken van een eigen smiley. U kunt daarbij bijvoorbeeld een foto of een gescande cartoon gebruiken. In de meeste gevallen zal een deel van een foto of scan gebruikt worden; in principe alleen het gezicht. In dit voorbeeld gaan we uit van een foto van iemand. U kunt van één en dezelfde persoon (bijvoorbeeld uzelf) verschillende foto’s van al even verschillende emoties maken. Vervolgens snijdt u het gezicht zélf uit en verwijdert u storende achtergronden. In deze workshop gebruiken we daarvoor het programma Paint Shop Pro Photo 11, maar bij eerdere versies (of zelfs totaal andere software) werkt het min of meer hetzelfde.

Stap 1

[afbeelding0]Open de foto waar u een smiley van wilt maken en klik op de knoppenbalk aan de linkerkant op het kleine pijltje rechts van de knop Selectie (1) en selecteer de optie Selectie uit vrije hand. Selecteer dan bij (2) de optie Intelligente randselectie en zorg dat bij (3) de waarde 5 is ingevuld. Dat is een praktische grootte waarbij de uitsnede straks geen rafelige randjes krijgt. Zorg er echter ook vooral voor dat de optie Anti-alias (4) is geactiveerd.

Stap 2

[afbeelding0]Klik ergens aan de rand van het uit te snijden hoofd dat straks onze smiley gaat worden. Beweeg de muis dan een klein stukje verder op de rand en klik wederom. Paint Shop berekent zelf vervolgens de optimale snijrand. Snijdt op deze manier het hele gezicht uit en dubbelklik wanneer u weer op het punt aanbelandt waar u begonnen bent. Na even wachten verschijnt dan de totale uitsnede in de vorm van een aaneengesloten stippellijn. Klik vervolgens in het menu Bewerken op Kopiëren en daarna wederom in het menu Bewerken op Plakken als nieuwe afbeelding. U beschikt nu over een nieuwe afbeelding met de uitsnede zónder storende achtergrond.

Stap 3

[afbeelding0]Om de uitsnede te bewaren maken we gebruik van het .gif-formaat. Hiermee behaalt u bij lange na geen fotokwaliteit, maar dat maakt voor een kleine smiley toch niets uit. Wat wél belangrijk is, is dat de achtergrond transparant blijft. Dat werkt bij het .gif-formaat nogal eenvoudig, vandaar de keuze hiervoor. Overigens hoeft u de uitsnede niet eerst te verkleinen, daar zorgt Messenger straks zelf voor. Klik in het menu Bestand op Opslaan als en kies als bestandstype voor GIF CompuServe Graphics Interchange (1). Blader naar een map waarin u het plaatje straks weer terug kunt vinden en geef het een logische naam. Klik daarna op de knop Opties (2) en in het daarop geopende dialoogvenster op de knop Optimalisatie uitvoeren (3).

Stap 4

[afbeelding0]In het venster GIF-optimalisatie activeert u op het tabblad Transparantie de optie Transparantie van bestaande afbeelding of laag. Klik vervolgens op het tabblad Kleuren. Kies daar voor het maximaal aantal kleuren van 256 en vul in het veld achter Dithering (1) de waarde 100 in. Hiermee wordt het relatief beperkte aantal kleuren van 256 middels een listig puntjespatroon uitgesmeerd tot een min of meer vloeiend geheel. Probeer vervolgens welke van de twee opties bij (2) bij uw foto het beste resultaat geeft; u kunt het eindresultaat zien in het rechter voorbeeldvenster. Klik op OK als u tevreden bent en bewaar het bestand.

Stap 5

[afbeelding0]Start Messenger, meldt u aan en dubbelklik op het Messenger-pictogram in het systeemvak rechts onderin uw beeldscherm. In het hoofdvenster van Messenger klikt u dan in het menu Extra op Mijn emoticons. In het gelijknamige dialoogvenster klikt u op de knop Maken, waarna u naar de map bladert met de net bewaarde uitsnede in .gif-formaat. Selecteer dit bestand en klik op de knop Openen.

Stap 6

[afbeelding0]Weer terug in het dialoogvenster Een aangepaste emoticon toevoegen typt u in het veld onder optie 2 een sleutelwoord. Gebruik hiervoor liefst een code of een niet bestaand woord om te voorkomen dat uw smiley te pas en te onpas opduikt tijdens het chatten. Handig is bijvoorbeeld iets als [blij]. Klik dan op OK. Als u nu gaat chatten met iemand en de net toegevoegde smiley wilt invoegen in een zin, typt u het net gekozen codewoord, in ons voorbeeld dus [blij], waarna de smiley verschijnt.

Stap 7

[afbeelding0]U kunt op de in de vorige stappen beschreven manier een heel arsenaal aan zelf gemaakte of gescande afbeeldingen omzetten. Zelf iets fabriceren in een tekenprogramma (of echte tekeningen scannen) kan uiteraard ook. Hebt u daar allemaal niet zo’n zin in of er gewoon de tijd niet voor, dan kunt u op internet ook van alles vinden. Het is dan echter vooral zaak om juist niet al die voorgebakken smiley-pakketten te downloaden, want daarmee loopt u kans dat u meer ellende dan plezier in huis haalt. U kunt namelijk gewoon bijna ieder plaatje op internet dat u leuk vindt, gebruiken. Er zijn heel veel websites waar u animated (bewegende) gifjes kunt vinden, bijvoorbeeld www.gifs.net. De truc om te voorkomen dat u ellende op uw pc binnenhaalt is heel eenvoudig: klik met uw rechtermuisknop op een plaatje dat u leuk vindt. Verschijnt dan het menu zoals in bijgaande afbeelding, dan zit u goed. Selecteer vervolgens de optie Afbeelding opslaan als en bewaar het bestand in een later nog eens terug te vinden map op uw harde schijf. Krijgt u echter een ander menu te zien, dan hebt u in de meeste gevallen op een zogeheten Flash-animatie of iets anders ‘exotisch’geklikt. Jammer, maar laat die afbeelding dan liever voor wat-ie is. Eventueel kunt u met de PrintScreen-toets op uw toetsenbord een schermfoto maken en deze vervolgens in uw fotobewerkingssoftware plakken. Daarna de afbeelding netjes uitsnijden en invoegen zoals beschreven in de bovenstaande stappen. De eventueel aanwezige animatie is op deze manier natuurlijk wel verdwenen.

Stap 8

[afbeelding0]Ook het omzetten van een geanimeerd gifje – inclusief het op maat maken – is een inmiddels bekende procedure. Open Messenger en klik aldaar in Extra op Mijn emoticons. Klik op Maken in het geopende venster, blader met de knop Afbeelding zoeken naar uw net gedownloade plaatje en klik op Openen. Verzin weer een handig sleutelwoord en klik in beide geopende vensters op OK,waarna u het gedownloade plaatje kunt gebruiken.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord