Check uw videokaart 2014-08-28T16:07:03

Firefox erkent geheugenprobleem

Prince klaagt The Pirate Bay aan

Check uw videokaart

Check uw videokaart

De meeste pc's die tot maximaal een jaartje of drie geleden zijn gemaakt, blijken prima in staat tot het draaien van Windows Vista. Ook de meeste spellen doen het nog goed op wat 'oudere' computers. Slechts twee onderdelen kunnen in beide gevallen roet in het eten gooien: de hoeveelheid werkgeheugen (al vaker aan bod geweest in Computer Idee) en de capaciteiten van de grafische kaart.

De meeste pc's die tot maximaal een jaartje of drie geleden zijn gemaakt, blijken prima in staat tot het draaien van Windows Vista. Ook de meeste spellen doen het nog goed op wat 'oudere' computers. Slechts twee onderdelen kunnen in beide gevallen roet in het eten gooien: de hoeveelheid werkgeheugen (al vaker aan bod geweest in Computer Idee) en de capaciteiten van de grafische kaart. Zowel nieuwere spellen als Windows Vista stellen hoge eisen aan dit onderdeel. Om optimaal gebruik te maken van alle toeters en bellen, is een andere grafische kaart de enige optie. Wat 'oudere' en recente pc's vooral onderscheidt, is de aansluiting van de videokaart. Bevatten veel pc's van meer dan een jaar oud een zogeheten agpaansluiting, de nieuwere beschikken doorgaans over een pci-express connector. Wilt u upgraden, dan is het zaak om eerst te achterhalen wat voor type videokaart (en vooral met welke aansluiting, want het een past niet op het ander!) er in uw pc huist. U hoeft daar in eerste instantie niet eens een schroevendraaier voor te pakken, via software kunt u ook een blik in het inwendige van uw pc werpen!

Stap 1

[afbeelding0]U maakt deze keer gebruik van het gratis programma pc Wizard 2007, te downloaden vanaf deze webpagina. Klik aldaar op de downloadlink links bovenaan. Bewaar het installatiebestand als gebruikelijk bijvoorbeeld weer even op uw Bureaublad. Dubbelklik na downloaden op dit bestand en doorloop de installatiewizard. Kwestie van de licentieovereenkomst accepteren, paar keer op Next en tot slot op Install klikken. Na installatie  start het programma direct. Mocht dat bij u even niet gebeuren, dan helpt een dubbelklik op het Bureaubladpictogram met de naam pc Wizard 2007 ook.

Stap 2

[afbeelding0]PC Wizard kan heel veel hard- en software detecteren, maar nu richt u uw aandacht alleen op de videohardware in de pc. Normaal gesproken ziet u na opstarten van de software allereerst een systeemsamenvatting, die u altijd opnieuw kunt oproepen met een klik op de knop bij (1). U ziet in het rechterpaneel achter Video Card uw videokaart vermeld. Bij notebooks en sommige budgetcomputers ziet u hier maar al te vaak de tekst 'Integrated Graphics Device' vermeld staan. In de meeste gevallen betekent dit dat er niets aan uw videokaart valt te upgraden omdat het dan gaat om een op het moederbord vastgesoldeerde chip. Enige oplossing (indien mogelijk): vervangen van het hele moederbord. Gelukkig is het in de meeste andere gevallen een stuk simpeler en wordt de naam van uw videokaart zonder genoemde tekst vermeld. Dan is er hoop! Klik op de knop bij (2).

Stap 3

[afbeelding0]We hebben er even een oud beestje bij gepakt. Zoals u ziet is in dit systeem een AGP Bus (1) aanwezig; door hierop te klikken krijgt u meer specificaties te zien. Zo blijkt dat deze computer - een Pentium III op 500 MHz en dus sowieso niet geschikt voor Vista - over een agpaansluiting met maximaal tweevoudige snelheid beschikt (achter Transfer Rate supported (2) te vinden). Dit kan problemen geven bij nieuwere agp-kaarten, die veel sneller zijn en meer stroom verbruiken; agp 2x is echt antiek. Wilt u hier dus wat gaan upgraden, dan kunt u het beste eens een kijkje nemen op een tweedehandssite. Agp 4x en 8x aansluitingen zijn moderner; daar kunt u vrijwel iedere recente agp-kaart bij gebruiken, waarbij geldt dat agp 8x de snelste variant is. Gewapend met dit soort info (u kunt via het menu File en Print een systeemrapport uitdraaien) kunt u naar de winkel gaan om een nieuwe, passende videokaart te kopen. Mocht er géén agp-kaart in uw systeem aanwezig zijn, maar pci express, dan hebt u nog meer keuze: alle recente videokaarten worden vrijwel standaard met deze aansluiting geleverd.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord