Eigenzinnig in Google

© CIDimport

Eigenzinnig in Google

Geplaatst: 16 september 2007 - 20:09

Aangepast: 19 september 2022 - 13:03

Redactie ID.nl

Google is vooral bekend als snelle zoekmachine, maar u kunt de inhoud van deze pagina veel meer door uzelf gekozen informatie laten bevatten dan alleen het zoekveld. Denk dan aan een overzicht van nieuwsberichten, het weer en ga zo maar door. Zelfs spelletjes behoren tot de mogelijkheden.

Eigenzinnig in Google

Google is vooral bekend als snelle zoekmachine, maar u kunt de inhoud van deze pagina veel meer door uzelf gekozen informatie laten bevatten dan alleen het zoekveld. Denk dan aan een overzicht van nieuwsberichten, het weer en ga zo maar door. Zelfs spelletjes behoren tot de mogelijkheden. Alle gemaakte instellingen worden netjes onthouden, zodat u bij een volgende bezoek meteen de gewenste items (plus het nog altijd prominent aanwezige zoekveld) te zien krijgt.

Stap 1

[afbeelding0]We gebruiken in deze workshop de nieuwste browser van Microsoft, Internet Explorer 7. Vrees echter niet: ook als u nog steeds een oudere versie gebruikt werken vrijwel alle genoemde opties in de workshop, behalve daar waar het om tabbladen gaat. Verder werkt het personaliseren van de Googlepagina's ook prima in andere browsers, zoals bijvoorbeeld het populaire Firefox. Omdat u alles instelt op een internetpagina zélf, maakt het helemaal niks uit wat voor merk computer of type browser u gebruikt. Dat gezegd hebbende gaan we aan de slag. Start - in dit voorbeeld - Internet Explorer 7 en ga naar Google.Daar aanbeland klikt u op de link Gepersonaliseerde startpagina helemaal rechts bovenaan op de pagina.

Stap 2

[afbeelding0]U kunt op de instelpagina allereerst kiezen uit een voorselectie nieuwsbronnen die grotendeels op Nederland is afgestemd. Standaard is er al een aantal geactiveerd. Door de selectievakjes voor de diverse opties in- of uit te schakelen kunt u zelf uw eigen digitale krant samenstellen. Uiteraard bevelen wij u van harte aan om de optie Computer Idee Nieuws in te schakelen. Bent u tevreden met de selectie, klik dan op de knop Mijn pagina's weergeven.

Stap 3

[afbeelding0]De werking van de nu voor u staande pagina spreekt voor zich; alle berichtenlinks kunnen aangeklikt worden, waarna een berichtpagina opent. Handig is het in dit geval om in Internet Explorer 7 (of een andere tabbladen ondersteunende browser) met de rechtermuisknop op een link te klikken. Selecteer dan in het geopende contextmenu de optie Openen in nieuw tabblad. De berichtpagina komt dan op een ander tabblad dan de Google startpagina terecht, zodat u snel tussen startpagina en bericht kunt schakelen. Ook kunt u het bericht zelf sluiten zonder de startpagina te verstoren.

Stap 4

[afbeelding0]Ongeveer in het midden van de pagina vindt u het kopje Weerbericht. Om daarvan gebruik te kunnen maken moet u eerst aangeven waar u precies woont; klik daarvoor op de knop Instellen. U kunt meerdere locaties instellen, bijvoorbeeld uw woonplaats en een vakantieadres. Eerst de woonplaats. Selecteer het land en vervolgens met behulp van het keuzemenu onder Plaats toevoegen de naam van uw woonplaats. Uiteraard zal niet elk minuscuul dorpje genoemd worden, maar dan kiest u een wél voorkomende plaatsnaam dicht in de buurt. Klik op de knop Toevoegen om deze eerste locatie toe te voegen.

Stap 5

[afbeelding0]U kunt allerlei plaatsnamen van over de hele wereld toevoegen door het gewenste land te selecteren en daarna een plaatsnaam. Telkens als u op Toevoegen klikt wordt een naam aan het lijstje toegevoegd. Klaar? Klik dan op de knop Opslaan. Midden in de nieuwspagina krijgt u dan de actuele status van het weer in de opgegeven locaties te zien. Wilt u meer weten over het weer op een bepaalde plek, klik dan op de plaatsnaam. Handiger ook in dit geval is de rechtermuisknop voor een nieuw tabblad.

Stap 6

[afbeelding0]U wordt wellicht tegen verwachting in niet direct naar een pagina met een uitgebreid weerbericht gestuurd. Google laat daarentegen een lijst met zoekresultaten zien voor weernieuws uit de geselecteerde woonplaats. Niet de meest elegante oplossing, maar Google biedt zélf geen nieuws of weerbericht aan. Het gaat puur om doorgelinkte en onafhankelijke diensten, vandaar.

Stap 7

[afbeelding0]Wilt u in een later stadium nieuwsbronnen toevoegen aan of verwijderen van uw persoonlijke Google-pagina, dan klikt u op de link Items toevoegen rechtsboven de berichten. Het aardige is dat u nu over veel meer toe te voegen onderdelen beschikt dan eerst in het standaard selectieblok. Wilt u bijvoorbeeld klok en datum op uw pagina, klik dan op de knop Nu toevoegen onder Date & Time.

Stap 8

[afbeelding0]Een toegevoegd item wordt lichter van kleur en gemarkeerd door de tekst Toegevoegd.Er zijn twee soorten extra's: degene die door Google zélf zijn gemaakt en die door anderen gemaakt. De eerste categorie wordt zonder vragen toegevoegd, in het tweede geval krijgt u eerst een bevestigingsvenster te zien. Klik hierin op de knop OK om zo'n niet-Google item ook toe te voegen. Zoals u ziet zijn er heel wat zaken die u op uw pagina kunt zetten. Denk aan woordenboeken, zoeken in de gratis online encyclopedie Wikipedia, wegenkaarten enzovoorts. Leuk zijn ook de games, te vinden in de categorie Leuk & games (jaja) uit het menu aan de linkerkant. Blader alle categorieën eens rustig door.

Stap 9

[afbeelding0]Als u klaar bent met toevoegen klikt u op de link Terug naar startpagina, helemaal links bovenaan. U krijgt dan de nieuwe startpagina van Google te zien. Zoals u ziet is de onze flink gevuld met serieuze en minder serieuze zaken. We zijn er echter nog niet, want dit is een bende!

Stap 10

[afbeelding0]Ten eerste kunt u de losse items eenvoudig verplaatsen. Pak daarvoor met uw linkermuisknop de titelbalk van een onderdeel op de pagina beet en sleep het naar een andere plek. Op die manier kunt u de pagina écht helemaal aan uw eigen wensen aanpassen. Verder kunt u meerdere pagina's verdeeld over tabbladen aanmaken. Dat zijn - voor de duidelijkheid - tabbladen op de Google-pagina en dus browseronafhankelijk. Klik op Een tabblad toevoegen en voorzie het tabblad van een duidelijke naam, bijvoorbeeld Sport.

Stap 11

[afbeelding0]Klik op de brede groene knop Nieuwe inhoud zoeken om toe te voegen, waarna u net als in Stap 7 en/of 8 weer onderdelen kunt toevoegen (of verwijderen, natuurlijk).Zo kunt u op het sporttablad alles op sportgebied neerzetten. U kunt verder onderdelen van het ene naar het andere tabblad verplaatsen door een item weer op de titelbalk beet te pakken en daarna naar het gewenste tabblad te slepen.Orde in de chaos!

Stap 12

[afbeelding0]Uw persoonlijke startpagina is in principe alleen toegankelijk op de pc en in de browser waarin de pagina is opgezet. In principe, want door een Google-account (geheel gratis en voor niets) aan te maken kunt u overal op elke locatie gebruikmaken van uw eigen pagina! Klik daarvoor op de link Meld u aan om uw pagina op te slaan (zie afbeelding bij Stap 10). Hebt u al een Google-account (bijvoorbeeld voor de e-maildienst GMail, dan kunt u de inloggegevens (naam en wachtwoord) daarvan gebruiken en invullen aan de rechterkant van de inmiddels geopende pagina. Als u nog geen account hebt kunt u er nu een maken door op een account maken te klikken. Doorloop de vragenlijst en onthoud uiteraard naam en wachtwoord. Behalve dat u daarmee toegang krijgt tot uw persoonlijke startpagina, kunt u ook van de vele andere Google-diensten (waaronder dus GMail en bijvoorbeeld een online agenda) gebruikmaken. Zodra u bent aangemeld wordt de net gemaakte persoonlijke pagina bewaard.

Stap 13

[afbeelding0]Zit u achter een 'vreemde'computer (dus niet thuis, maar bijvoorbeeld op uw werk of ergens in een internetcafé), dan logt u eerst in op de standaard Google-pagina www.google.nl; klik dan op de link Aanmelden rechtsbovenaan de pagina. Vul uw naam en wachtwoord in, waarna wederom de standaard Googlepagina verschijnt, maar nu met uw GMailadres bovenin. Klik daar dan op de nieuw verschenen link gepersonaliseerde startpagina en voilá: daar is uw eigen startpagina weer!

Stap 14

[afbeelding0]Zeker als u achter een pc zit die door meerdere personen wordt gebruikt is het verstandig om uzelf na gebruik van uw persoonlijke zoekannex nieuws- en speelpagina af te melden. Het gaat een ander tenslotte helemaal niks aan waarin u geïnteresseerd bent! Klik daarvoor allereerst op de link Afmelden rechtsbovenaan de pagina. Zodra u dat gedaan hebt keert u toch weer terug naar (een deel van, want de tabbladen ontbreken) een algemene startpagina. Klik daarom ook nog even op de link Klassieke startpagina om de normale en eenvoudige standaard zoekpagina weer zichtbaar te maken.

Stap 15

[afbeelding0]U kunt de Persoonlijke pagina ook instellen als de standaard homepage van uw browser. Meld uzelf eerst weer even aan. Zodra de eigen pagina zichtbaar is klikt u - nog altijd ingelogd - op de link Klassieke startpagina. Alleen daar vindt u de link Maak van Google je startpagina. Klik hierop, waarna er (in Internet Explorer 7!) een interessant dialoogvenster verschijnt. Door in het venster Startpagina toevoegen of wijzigen de optie Deze webpagina aan de tabbladen van uw startpagina toevoegen te klikken, zorgt u ervoor dat de Google-pagina als tweede tabblad naast de standaard ingestelde homepage van Internet Explorer 7 wordt geactiveerd. Dat betekent dat als u uw browser start, u op het ene tabblad uw normale homepage te zien krijgt, met op een tweede tabblad de Googlepagina. Klik daarin op de knop Gepersonaliseerde startpagina om van de standaardweergave naar de zelf opgezette pagina te schakelen.

Stap 16

[afbeelding0]Wilt u deze tweede pagina later om wat voor reden dan ook weer verwijderen, klik dan op de knop Extra en in het daarop geopende menu op Internetopties. Selecteer op het tabblad Algemeen onder het kopje Startpagina de link www.google.nl en druk op de toets Delete. Klik dan op OK, sluit alle vensters van Internet Explorer en na opnieuw starten van de browser is het tweede tabblad weer van de opstartpagina verwijderd. Zo kunt u dus altijd weer terug naar af.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten