© CIDimport

Extra poorten inbouwen

Geplaatst: 8 oktober 2007 - 11:10

Aangepast: 27 augustus 2022 - 20:35

Redactie ID.nl

Een computer kan tegenwoordig geen usb-poorten genoeg hebben. Doorgaans krijgt u zo'n vier usb-poorten per moederbord plus 2 extra usbpoorten op de voorzijde van de systeemkast. Alleen, daar komt u meestal niet mee toe, want een 'echte' actieve usb-poort op het moederbord is heel wat anders dan een passieve op een hub. De oplossing is het inbouwen van extra usb-poorten.

Een computer kan tegenwoordig geen usb-poorten genoeg hebben. Doorgaans krijgt u zo'n vier usb-poorten per moederbord plus 2 extra usbpoorten op de voorzijde van de systeemkast. Alleen, daar komt u meestal niet mee toe, want een 'echte' actieve usb-poort op het moederbord is heel wat anders dan een passieve op een hub. De oplossing is het inbouwen van extra usb-poorten. Wie belangstelling heeft voor deze workshop moet niet meteen naar de computerwinkel rennen. U moet eerst nog wat onderzoek plegen. Om te beginnen moet te u weten zien te komen of u nog een vrije pci-insteeksleuf hebt, want die hebt u nodig als u een pci-insteekkaart gaat inbouwen. Verder moet u even goed op het moederbord kijken, want dan zult u hopelijk zien dat het mogelijk is om een interne usbbypass te maken naar een usb-front dat in een 3,5- of een 5,25inch-opening van de systeemkast past. Aan de hand van deze bevindingen weet u welke onderdelen u nodig hebt om uw pc meer usbpoorten te geven. In dit artikel treft u beide uitbreidingen aan.

Stap 1

[afbeelding0]Dit is de pci-insteekkaart. Het gaat om een usb2.0-controller (= 'highspeed usb') met daarop drie externe usb-aansluitingen en 1 interne usb-aansluiting (rechtsboven). Deze pci-kaart is (tot op zekere hoogte) beschermd tegen kortsluiting, wat betekent dat uw moederbord veilig is in geval van stroomproblemen. De interne usb-connector heeft overigens een andere vorm dan de usb-connector op het moederbord, daarover straks meer.

Stap 2

[afbeelding0]Dit is het usb-frontje dat we gaan inbouwen. Een 3,5 inch usb-frontje om precies te zijn, dat dezelfde breedte heeft als een diskettestation. Het gaat om een geheugenkaartlezer met een extra usbpoort.

Stap 3

[afbeelding0]Hier is goed te zien dat dit usb-frontje niet(!) past op de interne usbconnector van de pci-insteekkaart. De aansluiting die u hier ziet, is namelijk alleen bedoeld voor de usb-connector op het moederbord. Merk op: één van de openingen van het rechthoekige blokje is dicht gemaakt!

Stap 4

[afbeelding0]De systeemkast is intussen geopend en wat blijkt: Dit moederbord heeft twee pci-insteeksleuven, gelukkig is er nog eentje vrij. Verwijder het afdekplaatje dat het binnenste van de systeemkast beschermt tegen stof en tegen een ongewenste luchtdoorstroming.

Stap 5

[afbeelding0]De pci-insteekkaart met daarop de nieuwe usb-poorten is ingebouwd. Dat is gewoon een kwestie van voorzichtig positioneren, stevig aandrukken en daarna netjes vastschroeven. Met de pci-kaart bent u nu klaar, de usb-poorten zijn via de pci-usb-poorten inbouwsleuf met het moederbord verbonden. Dat geldt niet voor het usb-front, dat u met een stekker koppelt aan het moederbord. Maar waar ...?

Stap 6

[afbeelding0]Even zoeken... Ergens aan de buitenrand van het moederbord treft u de aansluitingen van twee usb-interfaces. De linker (= "sb 1") is reeds in gebruik door een set van twee usbpoorten in de voorkant van de systeemkast. De rechter usb-aansluiting (= "usb 2") is vrij, die gaat u dan ook gebruiken. Opgemerkt dat er een pootje ontbreekt... Waar hebben we dat eerder gezien? Juist, bij de rechthoekig aansluiting van het usbfrontje!

Stap 7

[afbeelding0]Aan de voorkant van de systeemkast maakt u een 3,5 inch opening vrij. Als het de eerste . en bovenste . 3,5 inch opening betreft, hoeft u slechts een plastic afdekplaatje weg te drukken. Hebt u in een opening al een diskettestation zitten, dan moet u misschien bij de tweede opening ook een metalen afdekplaatje verwijderen. Rechts ziet u de twee usb-poorten van moederbordaansluiting usb1. Het frontje past keurig in de 3,5 inch opening van de systeemkast, u hoeft het alleen vast te schroeven.

Stap 8

[afbeelding0]Fysiek zit het front vast in de kast, nu moet u hem nog verbinden met het moederbord. Dat speciale rechthoekige blokje moet op de enige en juiste manier in de usb-interface op het moederbord worden gestoken. Gelukkig is dat op maar een manier te verwezenlijken. Weet u nog, die dicht gemaakte opening? Draai de stekker zo dat hij goed op poort usb2 schuift.

Stap 9

[afbeelding0]De achterkant van de systeemkast, waar u ziet dat er nu geen vier (links) maar zeven usb-poorten beschikbaar zijn. Plus de 3 usb-poorten aan de voorkant betekent dit dat uw kast vanaf nu maar liefst tien usb-apparaten aan kan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten