Foto's beheren en delen 2013-11-04T16:48:27

ING stuurt wachtwoord internetbankieren per sms

Maak een reservekopie van het register

Foto's beheren en delen

Foto's beheren en delen

De kortste weg tussen uw camera en de huiskamer van uw vrienden zou wel eens Windows Live Photo Gallery kunnen zijn: deze tool zet snel alle foto's op uw pc, filtert en bewerkt de bestanden, en

De kortste weg tussen uw camera en de huiskamer van uw vrienden zou wel eens Windows Live Photo Gallery kunnen zijn: deze tool zet snel alle foto's op uw pc, filtert en bewerkt de bestanden, en zet de leukste exemplaren meteen online - bij Flickr of YouTube, bijvoorbeeld.

Stap 1

Windows Live is de naam die Microsoft aan een reeks gratis services en producten heeft gegeven. Vaak gaat het om webapplicaties (zoals Hotmail en Windows Live Spaces), maar er is ook software die een lokale installatie vergt. Bekende toepassingen zijn bijvoorbeeld Windows Live Family Safety, Mail, Messenger en Movie Maker. Ook Windows Live Photo Gallery - een upgrade, zeg maar, van Vista's Fotogalerie - hoort hierbij: een gebruiksvriendelijke tool waarmee u foto's, en tot op zekere hoogte ook video's, efficiënt beheert, sorteert, bewerkt en met anderen deelt. U kunt het programma, als onderdeel van een grotere Live Suite, downloaden op download.live.com. Tijdens de installatie worden eventuele ontbrekende componenten automatisch gedownload en geïnstalleerd.

Stap 2

Na installatie start u de tool via Alle programma's, Windows Live, Windows Live Photo Gallery. Het hoofdvenster bestaat uit drie delen: links een aantal fotoalbums (zowel fysieke fotomappen als enkele logische verzamelingen, bijvoorbeeld geordend volgens opnamedatum of per trefwoord), in het midden de inhoud van het geselecteerde album, en rechts meer detailinformatie over een geselecteerd item. Klik op Info als u dit rechterpaneel niet te zien krijgt.

Stap 3

Het programma leest automatisch de standaardlocaties voor afbeeldingen in, maar u kunt uiteraard ook eigen locaties opgeven. Open daarvoor het menu Bestand en kies Map in Windows Live Photo Gallery openen. U hoeft vervolgens maar naar de gewenste map te navigeren. Zodra u met OK bevestigt, wordt de map onder dezelfde naam opgenomen in het linkerpaneel, bij Alle foto's en video's. Foto's rechtstreeks ophalen van een fotocamera, scanner of usb-stick is eveneens mogelijk: open alweer Bestand en selecteer deze keer Importeren vanuit een camera of scanner. Kies het juiste apparaat en druk op Importeren. Even later verneemt u hoeveel foto's en video's er zijn aangetroffen. Laat bij voorkeur de optie Items voor importeren controleren en sorteren aangestipt en druk op Volgende. Alle items worden nu per tijdstip gegroepeerd, maar via een schuifbalk kunt u deze indeling nog aanpassen (en instellen dat er bijvoorbeeld minstens 1 dag tussentijd moet zijn om de foto's in een aparte map onder te brengen). U kunt de items ook afzonderlijk laten weergeven en via vinkjes te kennen geven welke u (niet) mee wil ophalen. Bevestig met Importeren zodra u hiermee klaar bent. Standaard belanden de foto's in de map Mijn afbeeldingen. Hebt u dit liever anders, open dan Bestand en kies Opties. Op het tabblad Importeren legt u vervolgens de nieuwe locatie vast. U vindt hier trouwens ook de mogelijkheid om bestanden na de import van het apparaat automatisch te verwijderen.

Stap 4

Foto's taggen - van een label of trefwoord voorzien - is een doeltreffende manier om ze overzichtelijk te ordenen en snel terug te vinden. Dat gaat heel eenvoudig. Open in het linkerpaneel een map of album en selecteer de foto die u wil taggen. Door de Ctrl- of Shifttoets ingedrukt te houden, is het mogelijk verschillende foto's tegelijk te sorteren en met Ctrl + A selecteert u ze allemaal. Vervolgens klikt u in het rechterpaneel op Beschrijvende tags toevoegen, waarna u de gewenste tag(s) invult. Klikt u een foto aan waarop een of meer personen te zien zijn, dan treft u in het rechterpaneel normaliter ook de link x perso(o)n(en) gevonden aan. Zodra u die aanklikt, plaatst het programma een kadertje rond gezichten en kunt u via de link Identificeren de naam van de persoon invoeren - of aanklikken als u die naam voorheen al had ingetikt. Om snel foto's met de gewenste tags (of personen) op te sporen hoeft u in het linkerpaneel maar het juiste album aan te klikken, of de tag/persoonsnaam in het zoekveld bovenaan rechts in te tikken.

Stap 5

Voordat u foto's afdrukt of deelt, wilt u die natuurlijk zo mooi mogelijk hebben. Typische onvolkomenheden als te weinig scherpte, slechte belichting of die eeuwige rode oogjes krijgt u gelukkig ook wel met Windows Live Photo Gallery weg. Selecteer hiervoor een foto en klik op Bewerken. De foto wordt nu groter weergegeven en in het rechterpaneel verschijnen allerlei bewerkingsopties. Naast de al genoemde treft u hier verder nog de mogelijkheid aan om een foto recht te zetten en om die bij te snijden. Ook kunt u uit een reeks zwart-wit (en sepia) effecten putten. De meeste bewerkingen spreken voor zich en laten zich via een eenvoudige schuifbalk bedienen. Om een bewerking ongedaan te maken, klikt u op het zwarte pijltje naast Ongedaan maken en selecteert u de gewenste bewerking - of u drukt op Ctr + Shift + Z om alle wijzigingen in één keer terug te schroeven. Een wel heel creatieve manier van 'bewerken' vindt u in het menu Maken: wanneer u een reeks (overlappende) foto's hebt gemaakt die u tot één panoramisch beeld wilt samensmelten, hoeft u die maar te selecteren en de optie Foto's samenvoegen tot panorama te kiezen.

Stap 6

Een eenvoudige manier om snel foto's met uw vrienden te delen is die door te mailen. Het probleem wordt dan al snel de bestandsgrootte, maar ook daar heeft Windows Live Photo Gallery iets op gevonden. Zodra u de selectie hebt gemaakt, klikt u op E-mailen. In een dialoogvenster krijgt u nu eerst nog de gelegenheid een geschikt - want schijfzuinig? - formaat voor de foto's aan te duiden. Zodra u dan op Toevoegen drukt, opent uw e-mailprogramma en staan de foto's al klaar in de vorm van bijlagen.

Stap 7

Het programma laat u ook toe uw foto's online te plaatsen en zo te delen. Zowat alle mogelijkheden vindt u gegroepeerd onder de knop Publiceren. De bovenste optie, Online fotoalbum, zorgt ervoor dat de geselecteerde foto's terechtkomen in een album op photos.live.com - eveneens een Windows Live-service. Hier krijgt u 25 GB gratis opslagruimte, en bij het uploaden kunt u het gewenste album aanduiden en aangeven wie toegang moet krijgen (iedereen, uw netwerk of alleen uzelf ). U hoeft zich echter niet tot Windows Live-diensten te beperken. Klikt u in het menu Publiceren maar even op Meer services, waarna u bijvoorbeeld Publiceren op Flickr kiest. Nadat u Windows Live Photo Gallery gemachtigd hebt uw Flickr-account te gebruiken, kunt u zo heel snel nieuwe foto's aan uw Flickr-albums toevoegen. U hebt een account bij YouTube, SmugMug, Picasa of Drupal, zegt u? Ook geen probleem: open Publiceren, Meer services en klik op Plug-in toevoegen. Kies de juiste service en volg de instructies op het scherm. Even later publiceert u uw foto's ook naar deze diensten!

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 26, jaargang 2009


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord