© CIDimport

Foto's in collage

Geplaatst: 3 oktober 2007 - 11:10

Aangepast: 27 augustus 2022 - 20:38

Redactie ID.nl

Corel, bekend van het programma Draw! en sinds ruim een jaar eigenaar van Paint Shop Pro, biedt een gratis programma om uw foto's mee op te lappen en op een leuke manier te presenteren. Dat programma heet Snapfire en in deze workshop leest en leert u hoe u bijvoorbeeld een diashow, collage of kalender maakt. Eerst haalt u het programma op.

Corel, bekend van het programma Draw! en sinds ruim een jaar eigenaar van Paint Shop Pro, biedt een gratis programma om uw foto's mee op te lappen en op een leuke manier te presenteren. Dat programma heet Snapfire en in deze workshop leest en leert u hoe u bijvoorbeeld een diashow, collage of kalender maakt. Eerst haalt u het programma op. Surf daarvoor naar Corel.com, kies bij Choose your country voor Netherlands en klik op Go. Typ in het zoekvenster rechtsboven Snapfire en klik op Zoek. Klik in de resultatenlijst op Products -Snapfire en kies in het volgende venster voor Gratis Snapfire. Klik op de knop Nu als gratis download en vul de vereiste informatie in. Klik opnieuw op de downloadknop en sla het circa 16 MB grote bestand op in een map naar keuze, bijvoorbeeld op uw Bureaublad. Ga naar de locatie waar u het bestand hebt opgeslagen, dubbelklik op het bestand (Snapfire120_NL_COREL.msi) om het programma te installeren en volg de instructies. De afbeeldingen in dit artikel hebben betrekking op Snapfire-110_NL en zien er daardoor misschien iets anders uit dan uw gedownloade versie. Waar nodig is de tekst aangepast.

Stap 1

[afbeelding0]Start Snapfire. Het programma zal nu automatisch de bekende fotolocaties doorzoeken (Mijn Afbeeldingen en Gedeelde Afbeeldingen) en u krijgt daarvan in het venster rechtsboven een verkleinde versie te zien. Hebt u foto's die u wilt toevoegen op andere locaties, klik dan op het tabblad Start op Meer mappen toevoegen en selecteer daar de gewenste locatie(s). U ziet dan eerst alleen de nieuw geselecteerde map, maar met een klik op Alle foto's keert u weer terug naar het totaaloverzicht.

Stap 2

Wanneer u een groep foto's selecteert (met Ctrl + muisklik per stuk of Shift + muisklik voor een blok), kunt u vanaf het tabblad Start snel een diashow laten zien met willekeurige overgangen. Dat doet u door bij Herzien op Snel overzicht te klikken. Ook kunt u vanuit dit tabblad foto's snel roteren of bewerken in Paint Shop Pro (wanneer u dat programma hebt, uiteraard).

Stap 3

[afbeelding0]Snapfire heeft ook een paar eigen correctiegereedschappen. Deze vindt u op het tabblad Verbeteren. Wanneer u een foto selecteert, dan kunt u met een klik op Snelle correctie in één keer helderheid, contrast en kleurtoon corrigeren. Opmerkelijk daarbij is wel dat Snapfire een foto nooit perfect vindt; een eenmaal geoptimaliseerde foto wordt bij een volgende muisklik opnieuw onderhanden genomen.

Stap 4

[afbeelding0]Wilt u het correctieproces zelf in de hand houden, klik dan bij voorkeur op Fotocorrectie. Met behulp van vijf schuifregelaars zet u de foto naar uw hand. Helderheid, contrast en verzadiging zijn gelimiteerd in hun bereik, zodat u geen al te onwaarschijnlijke instellingen kunt kiezen. Met Warmte maakt u een foto roder (schuif naar rechts) of blauwer (naar links). Focus dient voor het verscherpen van een foto (schuif naar rechts) of juist vervagen (naar links).

Stap 5

[afbeelding0]Tot slot kunt u op het tabblad Verbeteren rode ogen corrigeren. Selecteer een foto en klik op Rode ogen corrigeren. Pas de grootte van de cirkel aan op de grootte van het oog door een getal in te voeren of door het schuifregelaartje onder het getal in te stellen. Klik vervolgens op het rode oog. Snapfire verwijdert rode ogen door de kleurverzadiging helemaal te verwijderen (zodat dus een zwart-wit beeld ontstaat), dus de échte oogkleur krijgt u er niet mee terug. Voor de nauwkeurigheid kunt u het best flink inzoomen op de foto met de schuifregelaar rechtsboven.

Stap 6

[afbeelding0]Op het tabblad Presentatie maakt u handmatig een diashow van uw foto's. Klik op het tabblad en bij het venster rechtsonder op Alle Foto's. Sleep uit uw verzameling de foto's die u in de diashow wilt hebben naar het daarboven gelegen Storyboard. Met Ctrl + muisklik of Shift + muisklik kunt u ook nu meerdere foto's tegelijk selecteren. Nu klikt u op de eerste foto en vervolgens links op Presentatie-instellingen weergeven. Hier kunt u overgangseffecten kiezen voor elke foto en een muziekje voor de hele of voor een deel van de presentatie. U geeft foto's een bijschrift door te rechtsklikken op de foto in het Storyboard en te kiezen voor Foto-info weergeven. Daar kunt u vrijmoedig invullen wat u wilt. Wanneer u dan bij de Presentatie-instellingen Inclusief bijschriften aanvinkt, worden de info tijdens de diashow getoond.

Stap 7

[afbeelding0]Het aardigste onderdeel van Snapfire is ongetwijfeld de collage. Deze vindt u op het tabblad Maken. Als u hierop klikt krijgt u eerst een overzicht van dingen die u kunt maken, zoals Albumpagina's (meerdere foto's afdrukken op één A4'tje), Wenskaarten en Kalenders. Klik op Collage.

Stap 8

[afbeelding0]U kunt kiezen uit verschillende soorten collages. Ze variëren qua indeling, maar helaas bestaan ze allemaal uit rechthoeken. Een gegeven paard... Klik op Selecteer lay-out om een ontwerp te kiezen. In dit geval wordt het de Mondriaanachtige S-06.

Stap 9

Klik nu rechtsonder op Alle foto's en selecteer de eerste foto die u in uw collage wilt opnemen. Vervolgens sleept u de foto met ingedrukte linkermuisknop naar het vakje waar hij moet komen te staan. Standaard toont Snapfire de foto zo goed mogelijk in zijn geheel in het vakje (frame) maar de uitsnede (welk deel te zien is) kunt u helemaal naar uw hand zetten. Klik op het gereedschap Zoomen om details van een foto dichterbij te halen, door te klikken met de linkermuisknop. Hebt u te ver ingezoomd, dan doet u met een klik op de rechtermuisknop een stapje terug. Nu zullen er delen buiten het frame vallen. Klik vervolgens op het gereedschap Pannen. De aanwijzer verandert in een handje en met ingedrukte linkermuisknop beweegt u de foto om zo precies aan te geven welk deel in het frame te zien is.

Stap 10

[afbeelding0]Op dezelfde manier als bij stap 9 voegt u de volgende foto's toe, tot dat alle frames gevuld zijn. Met de gereedschappen Zoomen en Pannen bepaalt u voor elk frame welk deel van de foto daarin te zien moet zijn. Hebt u een foto bij nader inzien ten onrechte geplaatst, dan klikt u erop, en verwijdert hem met de Del-toets. Bent u helemaal tevreden, sla dan uw werk op. Dat kan op twee manieren. Via Bestand, Opslaan als kunt u uw werk opslaan als Snapfireproject, de standaard optie. Als u deze manier kiest kunt u uw werk later nog aanpassen, wat uiteraard altijd zinvol is (om bijvoorbeeld een in ongenade gevallen persoon te verwijderen). U kunt uw collage echter ook als Nieuwe afbeelding opslaan. Na Bestand, Opslaan als moet u dan bij het opslaan als bestandstype kiezen voor jpeg. U kunt het bestand dan in andere fotobewerkingsprogramma's te lijf, of het gebruiken in tekstdocumenten of op uw website. Uiteraard kunt u ook rechtstreeks vanuit Snapfire afdrukken.

Stap 11

[afbeelding0]De laatste mogelijkheid die we bekijken is het maken van een kalender. Klik op het tabblad Maken en kies Kalender. Kies een maand en jaar waarvoor u het kalenderblad wilt gaan maken. Klik op Selecteer een lay-out. Wij kiezen voor V-1b (met Januari als startmaand en V-1b als Indeling maakt u een jaarkalender). Nu kunt u rechtsonder weer kiezen voor Alle Foto's en vervolgens de gewenste afbeelding naar het fotovak van de kalender slepen. Net als bij collage kunt u met zoomen en pannen weer bepalen welk deel van de foto zichtbaar is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten