Gebruik gratis beeldbewerkingssoftware

© CIDimport

Gebruik gratis beeldbewerkingssoftware

Geplaatst: 1 juli 2007 - 19:07

Aangepast: 22 oktober 2022 - 22:32

Redactie ID.nl

Waarom zou u de hoofdprijs betalen voor een duur fotobewerkingsprogramma als het ook helemaal voor nop kan? Een van de grootste geneugten van internet is dat u er allerlei mensen vindt die met liefde de door hun gemaakte software gratis met u willen delen. Vaak beschikt zo'n programma niet over een supergelikt uiterlijk noch over de zeer geavanceerde functies van zijn commerciële tegenpool.

Waarom zou u de hoofdprijs betalen voor een duur fotobewerkingsprogramma als het ook helemaal voor nop kan? Een van de grootste geneugten van internet is dat u er allerlei mensen vindt die met liefde de door hun gemaakte software gratis met u willen delen. Vaak beschikt zo'n programma niet over een supergelikt uiterlijk noch over de zeer geavanceerde functies van zijn commerciële tegenpool. Maar daardoor is het vaak geschikter voor de wensen van de gemiddelde thuisgebruiker. Want daar geldt immers vaak: hoe eenvoudiger, hoe liever! In deze workshop gaan we aan de slag met het gratis maar Engelstalige Photobie,waarmee u foto's kunt bekijken, corrigeren en onderdelen kunt toevoegen. Het werkt allemaal erg simpel!

Stap 1

[afbeelding0]Start uw browser en ga naar Softpedia.com. Klik op de link External Mirror 1 (of 2 als de eerste niet werkt). Mocht deze rechtstreekse downloadlink niet werken, probeer dan een van de alternatieven op photobie.com/Download. Klik in het venster Bestand downloaden op de knop Opslaan. In het dialoogvenster Opslaan als klikt u dan in de linker kolom op de knop Bureaublad en daarna op Opslaan.

Stap 2

[afbeelding0]Als de download klaar is, ziet u een nieuw pictogram op uw Bureaublad staan met de naam PhotobieInstaller.exe. Dubbelklik hierop om de installatie van het programma te starten. Klik op Uitvoeren in het waarschuwingsvenster, waarna de installatiewizard verschijnt. Sluit zonodig andere programma's alvorens u op Next (volgende) klikt, dit voorkomt dat u later uw pc moet herstarten. Klik op I Agree om met de licentieovereenkomst akkoord te gaan en daarna op de knop Install. Tot slot even op Finish (voltooien) klikken en Photobie start meteen.

Stap 3

[afbeelding0] Om een bestand te openen in Photobie klikt u in het menu File (bestand) onder Open op Image. Klikken op het gele mapje op de werkbalk mag ook. Standaard worden alle ondersteunde grafische bestanden getoond, maar door gebruik te maken van het keuzemenu achter Bestandstypen kunt u de getoonde bestandstypen ook tot één beperken. Selecteer een afbeelding en klik op Openen.

Stap 4

[afbeelding0]Standaard worden afbeeldingen in een volledig gemaximaliseerd venster geopend. U kunt de afbeelding desgewenst ook in een verplaatsbaar venster openen door op het verkleinknopje (1) te klikken. In- en uitzoomen doet u met de knopjes bij (2). Hebt u het venster eenmaal losgekoppeld, dan kunt het verplaatsen en naar smaak vergroten of verkleinen.

Stap 5

[afbeelding0]Als één afbeelding geopend is, kunt u met Album View al uw afbeeldingen bekijken. Klik daarvoor in het menu Browser op Open image directory which contains current Image. U krijgt nu een in eerste instantie blanco venster te zien; klik op Volgende (1) om door alle afbeeldingen in de map te bladeren. U bevindt zich overigens in dezelfde map als waaruit u de eerder geopende afbeelding hebt gehaald. Druk op de Esc(ape)-toets om weer terug te keren naar het hoofdvenster van Photobie.

Stap 6

[afbeelding0]Voordat u gaat klodderen in uw afbeelding moet u weten wat de transparantkleur is. Zo niet dan hebt u geheid een probleem zodra u merkt dat u alleen maar pixels van uw foto wegveegt en niet aan het tekenen bent met een leuke kleur. Klik dus eerst op de kleurenknop in de linker werkbalk (1) en kies een kleur die niet in de afbeelding vóórkomt. Klik vervolgens in het menu Color_Setup op Set Current Panel Color as Global Transparent Color (2). Dat lost elk eventueel probleem met verdwijnende inkt op. Nogmaals: dit verschijnsel hoeft niet altijd op te treden!

Stap 7

[afbeelding0]Waarom zou u willen tekenen op een foto? Bijvoorbeeld om een scheur of gat in een (oude) beschadigde foto te verhullen. Om rode ogen te verwijderen of als u kunst wil bedrijven. Om te tekenen klikt u bijvoorbeeld op het meetpipet (1). Daarmee pikt u een kleur op uit de afbeelding door ergens op een kleur in de foto te klikken. Uiteraard kunt u ook een kleur kiezen uit het kleurenpalet dat u in de vorige stap zag. Klik vervolgens op het pengereedschap (2) en u kunt uw artistieke lusten helemaal botvieren.

Stap 8

[afbeelding0]Uiteraard kunt u behalve fouten repareren en artistiek tekenen heel wat meer leuks doen als het om fotobewerking gaat. Zo kunt u onderdelen toevoegen. Selecteer de pen en u produceert een klassieke snor en bril, bijvoorbeeld. Erg geinig is ook het toevoegen van spraakballonnen. Dit is vergelijkbaar met de stickervellen met lollige uitroepen die u bij de fotozaak kunt kopen. Zoom daarvoor eerst in op de foto zodat het hoofd van uw 'slachtoffer'zichtbaar is. Kies dan in het inmiddels bekende kleurenpalet de kleur wit. Klik vervolgens op het naar beneden gerichte pijltje rechts van het vormengereedschap en kies de vorm Oval (ovaal).

Stap 9

[afbeelding0]Teken een mooie ovaal in de buurt van de mond van de persoon die u wat wilt laten zeggen. Klik dan op het pengereedschap en kleur de ovaal in. Zorg ook voor een verbinding met de mond, bijvoorbeeld 'gedachtestippen'. Klik op knop A (1) om tekst in de ballon te plaatsen. Klik op de plek in de ballon waar u de tekst wilt laten beginnen, waarna een dialoogvenster verschijnt waarin u een toepasselijk type, kleur en grootte van de letter kunt kiezen. De standaardgrootte is érg klein (slechts 8), dus dat moet zeker een hogere waarde worden. De juiste waarde is onder meer afhankelijk van de resolutie van de foto, dus alleen experimenteel vast te stellen. Klik na het typen van uw tekst op OK.

Stap 10

[afbeelding0]Telkens als u een onderdeel toevoegt aan uw foto wordt er een nieuwe laag (layer in het Engels) aangemaakt. In het transparante venster LayerManager (lagenbeheerder) ziet u het aantal lagen na een tijdje bewerken dan ook gestaag toenemen. U kunt op elke laag klikken om te zien wat in die specifieke laag aanwezig is. Dat is handig als u wat wilt verwijderen of wijzigen. Als uw tekstballon bijvoorbeeld te klein is uitgevallen, zoek dan de laag met de ballon en verwijder deze. Ook de eventuele opvullagen kunt u verwijderen. Zodat u daarna bijvoorbeeld uit de losse hand een 'wolkeriger'wolk kunt tekenen, om maar wat te noemen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten