Geheugensteuntjes op je pc met Sticky Notes 3.0 2018-12-24T14:04:41

Google Chrome: wachtwoorden beheren

'Deze week onthulling vouwbare Samsung-smartphone'

Geheugensteuntjes op je pc met Sticky Notes 3.0

Geheugensteuntjes op je pc met Sticky Notes 3.0

Hoe vaak gebeurt het je niet dat je een geheugensteuntje op een post-it schrijft en dit papiertje vervolgens kwijtraakt? Met Sticky Notes heb je ze binnen Windows 10 altijd binnen handbereik. De software heeft voor het eerst in tijden een grote update gekregen. Dit kun je met Sticky Notes 3.0.

Sticky Notes zit standaard in Windows 10, in het startmenu onder de S. Als het goed is, wordt de nieuwste versie automatisch binnengehaald. Is dat niet het geval, dan kun je Sticky Notes 3.0 ook gratis downloaden in de Microsoft Store. De software maakt reeds sinds 2002 onderdeel uit van Windows en werd een op zichzelf staand programma in Windows 7. Door de jaren heen heeft Microsoft er weinig aan veranderd. Anno 2018 is een opfrisbeurt meer dan welkom.

Overigens vraagt Microsoft je de eerste keer om je aan te melden met je Microsoft-account. Je aantekeningen worden dan gesynchroniseerd met alle Windows 10-apparaten waarop je met dat adres bent ingelogd. Wil je dit niet, dan kun je deze stap gewoon overslaan. Wil je later toch van deze functie gebruikmaken, dan kun je jezelf via het instellingenscherm (onder het radar-icoontje) later alsnog aanmelden.

Overzichtelijk

Voorheen namen de digitale notities een hoop ruimte in op je bureaublad. Voortaan worden ze gebundeld in een nieuw overzichtsvenster, dat meteen opent zodra je Sticky Notes 3.0 de eerste keer opstart. Telkens wanneer je een nieuwe plaknotitie aanmaakt, vind je deze hier ook terug. Maak een nieuwe notitie aan door bovenin op het plus-icoontje te klikken. Typ nu wat je wil, of gebruik een stylus om te schrijven wanneer je een Windows 10-laptop met touchscreen gebruikt. 

Om het netjes te houden, kun je rechtsonderin opsommingstekens toevoegen aan je lijsten. Deze opmaakbalk is nieuw, en je kunt tekst er ook mee aandikken, cursief maken of onderstrepen. Heb je een taak afgerond, dan kun je deze niet alleen met backspace verwijderen maar voortaan ook doorstrepen. Net zoals je op papier zou doen. Een klein verschil, maar het geeft je aan het einde van de dag beter inzicht in alles wat je gedaan hebt.  

Kleuren en sneltoetsen

Klik rechtsboven op de drie bolletjes om een kleur voor je notitieblaadje uit te kiezen. Naast geel, groen, roze, paars, blauw en grijs is daar de kleur houtskool (donkergrijs) bijgekomen. De kleur bij uitstek wanneer je 's avonds nog vaak achter de pc zit en fel licht wilt vermijden. Onder Instellingen vind je nog de optie om 'inzichten' in te schakelen. Voeg je daarna bijvoorbeeld een e-mailadres toe aan een notitie, dan wordt dit automatisch een hyperlink naar je standaard mailprogramma. En url's worden geopend in je browser.

Al je geheugensteuntjes vind je nu dus terug in het hoofdmenu, ook wanneer je de afzonderlijke vensters afsluit. Bovenin vind je een zoekvenster, daar kun je snel notities terugvinden op basis van steekwoorden. Ga met je muis over een notitie en er komt een vuilnisbakje tevoorschijn. Klik daarop om de notitie te verwijderen. Verder werken veel Windows-sneltoetsen ook in Sticky Notes 3.0. Denk aan kopiëren (ctrl+ c) en plakken (ctrl + v). Voor een overzicht van alle opties kijk je onder Instellingen > Sneltoetsen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord