Gratis alternatief van Microsoft: XPS naast PDF 2013-11-04T17:02:59

Muziek op maat: uitgekiende afspeellijsten voor muziek

Sony toont Xperia X1 in live webcast

Gratis alternatief van Microsoft: XPS naast PDF

Gratis alternatief van Microsoft: XPS naast PDF

Uhebt ongetwijfeld ooit wel eens te maken gehad met een pdf-bestand dat u bekijkt in de gratis Adobe Reader. Een groot voordeel van pdf is dat een document er precies zo uitziet zoals de maker ervan heeft bedoeld, ongeacht op welk merk of type computer het bekeken wordt. Vandaar dat het in de drukkerswereld een populair formaat is.

Uhebt ongetwijfeld ooit wel eens te maken gehad met een pdf-bestand dat u bekijkt in de gratis Adobe Reader. Een groot voordeel van pdf is dat een document er precies zo uitziet zoals de maker ervan heeft bedoeld, ongeacht op welk merk of type computer het bekeken wordt. Vandaar dat het in de drukkerswereld een populair formaat is. Ook voor thuisgebruik is de pdf handig, want u kunt er bijvoorbeeld een eigen archief van webpagina's mee samenstellen. De Adobe Reader maakt een pdf leesbaar, meer niet. Om een pdf-bestand te maken moet u een speciaal printerstuurprogramma installeren (de Adobe-versie is beslist niet gratis te noemen) zodat u vanuit elk programma dat kan afdrukken ook pdf's maakt. Microsoft heeft altijd met lede ogen moeten aanzien dat Adobe de markt voor dit soort superuniversele bestanden domineert. Maar wellicht komt daar nu verandering in dankzij xps, het Microsoft-alternatief voor pdf. En de xps heeft direct al een voordeel; voor Windowsgebruikers is zowel de maker als de viewer gratis.

Stap 1

Hebt u Windows Vista op de pc staan, dan kunt u deze eerste stap overslaan; xpstechnologie is dan al standaard ingebakken. XP-gebruikers moeten ofwel het .NET 3.0-pakket (zie kader) installeren of de maaken bekijktools voor xps. Deze laatste vindt u op deze Microsoft-pagina, klik aldaar op de link click here helemaal onderaan de rechterkolom om een Nederlandse versie te kiezen. Die vindt u op de geopende pagina door Dutch te selecteren achter Change language en aansluitend op de knop Change te klikken. Scroll in wederom een nieuwe pagina een eindje naar beneden, klik op de knop Downloaden achter XPSEP XP and Server 2003 32 bit.msi. Bewaar het  installatiebestand even op uw Bureaublad, dubbelklik er na downloaden op en doorloop de installatiewizard. Ten tijde van ons bezoek aan genoemde pagina werkte het downloaden even niet, in dat geval biedt .NET 3.0 uitkomst.

Stap 2

Na installatie van de xps-software of .NET (en een eventuele herstart van de pc) merkt u eigenlijk niks bijzonders. De xps-maker staat achter de schermen klaar als een printerstuurprogramma. Stel dat u een Word-document naar .xps wilt converteren ,dan klikt u - met even een paar regels tekst getypt - in het menu Bestand op Afdrukken. Selecteer vervolgens als printer  achter Naam (onder het kopje Printer) voor Microsoft XPS Document Writer en klik op OK. In plaats van dat uw printer begint te zoemen, verschijnt een dialoogvenster waarin u een bestandsnaam en bestandstype moet opgeven. Doe dat en kies als bewaarplek voorlopig even het Bureaublad. Klik dan op de knop Opslaan.

Stap 3

Dubbelklik op het net gemaakte .xps-bestand om het te openen. De xps-viewer is geïntegreerd in Internet Explorer, zodat u het document in een vertrouwde omgeving  kunt bekijken. Uiteraard behoren afdrukken en distribueren tot de mogelijkheden. Het is ook handig om op deze manier een archief van voor u interessante webpagina's aan te leggen. Zo kunt u bijvoorbeeld interessante nieuwsberichten in .xps-formaat bewaren in plaats van ze af te drukken; scheelt weer heel wat papier en dat is goed voor het milieu. Als u bovendien zorgt dat u al die berichten netjes in dezelfde map bewaart, kunt u aan het eind van het jaar uw eigen Jaar in Beeld, een mooi overzicht met voor u interessant nieuws afdrukken.

Stap 4

U kunt vóór de conversie naar .xps de kwaliteit van de op een pagina aanwezige afbeeldingen optimaliseren. Standaard zet de xps maker ze in zijn document om naar .jpg. Wilt u dat niet, bijvoorbeeld omdat u de allerhoogste afdruk- en archiefkwaliteit wenst, dan kan het anders. Klik in het afdrukvenster van Internet Explorer na het selecteren van de XPS-printer, op de knop Voorkeursinstellingen. In andere programa's is de knop  Eigenschappen de juiste. In het venster Voorkeursinstellingen klikt u op het tabblad Indeling op de knop Geavanceerd, waarna u in alweer een nieuw venster achter Afbeelding kunt kiezen uit een aantal compressiemethoden. De .jpg-methode levert kleinere documenten op (waarbij geldt dat een kleinere compressie een hogere afbeeldingskwaliteit geeft, maar ook een groter document maakt), .png geeft grotere documenten maar wel met een uitstekende beeldkwaliteit zonder verlies.

Get .NET!

Het .NET softwarepakket is een verzameling ondersteunende onderdelen voor een breed scala aan programma's. Een groeiend aantal programmeurs maakt er dankbaar gebruik van, met als gevolg dat u .NET op de pc moet hebben staan om hun software te kunnen benutten. Heel in de verte is het vergelijkbaar met Java, maar in een aantal opzichten beslist niet. Zo zijn er wat  hulpprogramma's met .NET meegeleverd,waaronder de xpsmaker en viewer. Althans, deze vindt u in de nieuwste versie 3, te downloaden vanaf Netfx3.com. Klik aldaar op de downloadlink, verander de taal naar Nederlands en binnenhalen maar. Het installeren vergt redelijk veel tijd en eindigt - meestal - met een herstart van de pc. Het is geen overbodige luxe om .NET op uw pc te zetten; het zorgt ervoor dat u simpelweg op (vrijwel) alles bent voorbereid. (En meteen ook over xps-mogelijkheden beschikt.) Een bekend en mooi programma dat gebruik maakt van .NET is Paint.net, gratis en voor niks te downloaden vanaf Getpaint.net. Na installatie beschikt u over een uitgebreid fotobewerkingspakket dat de ultieme vervanger is van het simpele met Windows meegeleverde Paint.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord