Grote bestanden branden met udf 2014-09-13T14:29:35

Video in uw PowerPoint

Veel bestanden tegelijk hernoemen

Grote bestanden branden met udf

Grote bestanden branden met udf

Overschrijdt u bij het branden van een dvd de twee gigabyte, dan zou dat wel eens problemen kunnen opleveren. De oplossing is eenvoudig en heet udf. Een standaard dvd-schijf kan 4,7 gigabyte aan gegevens bevatten; een dubbelzijdig exemplaar zelfs het dubbele. Desondanks kunt u geen bestanden groter dan twee gigabyte per stuk branden.

Overschrijdt u bij het branden van een dvd de twee gigabyte, dan zou dat wel eens problemen kunnen opleveren. De oplossing is eenvoudig en heet udf. Een standaard dvd-schijf kan 4,7 gigabyte aan gegevens bevatten; een dubbelzijdig exemplaar zelfs het dubbele. Desondanks kunt u geen bestanden groter dan twee gigabyte per stuk branden. Die twee gigabyte is een beperking in het standaardformaat van de dvd. We geven direct toe: het zal niet héél vaak voorkomen dat u een bestand van meer dan twee gieg op een dvd wilt branden. Maar hebt u toevallig videofilmen als hobby, dan zal het ruwe materiaal best zomaar eens drie gigabyte in beslag kunnen nemen. En wilt u daar een veiligheidskopietje van maken op dvd, dan ontstaat een probleem. Ook na het downloaden van het gratis spel America’s Army(om maar wat te noemen) of bijvoorbeeld een Linux-versie, zit u met een onbrandbaar groot bestand. Om deze ellende te omzeilen is er het zogeheten udf-formaat dat de twee gigabyte-limiet niet kent. Het werkt gelukkig simpel.

Stap 1

 

Om een udf-schijf te maken gebruiken we het bekende brandpakket Nero 7 Reloaded; een probeerversie is te downloaden vanaf

 

www.nero.com

. Start Nero door - na installatie - vanaf het Bureaublad op de snelkoppeling Nero StartSmart te klikken. In het hoofdmenu van Nero selecteert u helemaal bovenin eerst de optie DVD. Klik dan onder Data op UDF/ISO-dvd maken. Bedenk overigens vooraf dat u op een udf-schijf wél megagrote bestanden kunt zetten, maar dat deze niet altijd te lezen zijn door een standaard dvd-speler of een computersysteem op iets anders dan op Windows gebaseerd.

Stap 2

 

Er staat nu als het goed is een soort dubbel Verkennerpaneel op uw scherm. Aan de rechterkant kunt u door mappen op uw harde schijf bladeren. Zoek een groot bestand op, bijvoorbeeld een tv-programma dat u hebt opgenomen via de tv-kaart en sleep dit naar de linkerkant. Om precies te zijn: naar de tweede kolom links. Daar plaatst u alle bestanden die u op de udf-dvd wilt branden. Uiteraard geldt ook nu weer: vol is vol. Op de indicatiebalk onderin het venster ziet u hoeveel ruimte er nog vrij is.

 

Stap 3

 

Voor de rest is het allemaal vrij simpel. Zijn alle benodigde bestanden verzameld, dan klikt u op de knop Branden (1). In het venster Compilatie branden controleert u - vanwege compatibiliteitsperikelen - of de optie Geen multisessie op het tabblad Multisessie is ingeschakeld. Klik vervolgens op het tabblad Branden en zorg dat de optie Schrijven is ingeschakeld. Zet de schrijfsnelheid op Maximum en klik op Branden (2). Had u nog geen lege dvd-r in uw brander geplaatst, dan wordt u netjes gevraagd dit alsnog te doen. Daarna wordt het grote bestand probleemloos gebrand. Na het branden sluit u alle openstaande vensters sluiten.

 

Stap 4

 

De gebrande udf-schijf is gewoon te benaderen vanuit de Verkenner. Onder Windows merkt u niet dat het om een speciaal soort dvd gaat, maar zoals gezegd is er een kans dat u in andere apparaten of onder andere besturingssystemen tegen problemen aanloopt. Daar zal de aldus gebrande dvd mogelijk niet herkend worden en de erop aanwezige bestanden zijn dan onbereikbaar. Moet een dergelijk groot bestand dan ook absoluut uitwisselbaar zijn, dan is het van belang om ook een kopietje naar bijvoorbeeld een externe harde schijf (of desnoods grote usb-geheugenstick) te sturen. Deze media kennen de genoemde beperking niet en zijn veel beter met andere uitwisselbaar. Voor enkel Windows-gebruik is een udf-schijf een uitstekend backup-medium. U kunt bijvoorbeeld al uw  belangrijke documenten comprimeren met bijvoorbeeld <a href="http://www.winrar.nl" target="_blank">WinRar</a>, terwijl u zich geen zorgen hoeft te maken of de uiteindelijke verzameling bestanden de twee gigabyte overschrijdt.

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord