Haal alles uit uw mail 2013-11-04T17:02:32

Grafieken uit Excel overnemen in Word

Advies voor veilig surfen en downloaden

Haal alles uit uw mail

Haal alles uit uw mail

Bent u er ook zo een die jarenlang e-mail in Outlook Express verzamelt om later nog eens door te neuzen? Leuk, maar wie zegt dat over pakweg tien jaar de dan gangbare generatie pc's in staat is het tegen die tijd stokoude Outlook Express-formaat nog te kunnen openen? Een handig programma stelt uw berichten met hun bijlagen veilig.

Bent u er ook zo een die jarenlang e-mail in Outlook Express verzamelt om later nog eens door te neuzen? Leuk, maar wie zegt dat over pakweg tien jaar de dan gangbare generatie pc's in staat is het tegen die tijd stokoude Outlook Express-formaat nog te kunnen openen? Een handig programma stelt uw berichten met hun bijlagen veilig. Grootste nadeel zijn eigenlijk de megagrote mailbestanden die Outlook Express aanmaakt. Deze kunnen in de loop der jaren tot soms wel een paar honderd MB uitgroeien en ze zijn feitelijk compatibel met niets. Het gratis Outlook Express Extractor kan losse berichtbestanden in het eml-formaat van de megabestanden halen. U kunt er zelfs het adresboek van Outlook Express mee exporteren naar een tekstbestand. Dat laatste is niet alleen handig voor archiveringsdoeleinden, maar ook gewoon om alle e-mailadressen af te drukken en mee op vakantie te nemen.

Stap 1

Allereerst dient u Outlook Express Extractor te downloaden, dat kan vanaf deze pagina. Klik op de link Download Now en bewaar het installatiebestand zoals altijd op een later nog eens terug te vinden plek, zoals het bureaublad. Dubbelklik op het binnengehaalde bestand en doorloop de installatiewizard.

Stap 2

Als het goed is, start Outlook Express Extractor na de laatste installatiestap. Mocht dat bij u niet gebeuren, dan vindt u de snelkoppeling in het menu Start onder Alle programma's, downloadhotfile.com, Free Outlook Express Extractor. Het programma vindt automatisch de map waarin alle mailberichten zijn opgeslagen, keurig onderverdeeld in mappen. Als voorbeeld zetten we de eerste 500 berichten uit het Postvak IN om naar losse eml-bestanden. Uiteraard mag u ook álle mailtjes omzetten, maar dat kost meer tijd. Selecteer allereerst de map Postvak IN met behulp van het selectiemenu bovenin het venster. Selecteer vervolgens de optie First 500 messages. Klik op Export to eml.

Stap 3

Kies de locatie om het tekstbestand te bewaren, bijvoorbeeld een map op het bureaublad (niet rechtstreeks op het bureaublad, want dan wordt u opgezadeld met een enorme berg bestanden!) en geef het een logische naam. Klik dan op Opslaan en wacht af. Outlook Express Extractor is dusdanig simpel van opzet dat er geen voortgangsindicator is ingebouwd. Dat betekent dus rustig afwachten tot het dialoogvenster verschijnt met daarin de tekst Export to eml completed. Zeker als u álle e-mail van de afgelopen jaren gaat omzetten naar een afzonderlijk berichtbestand kan het even duren voordat u dit verlossende venster ziet. Klik daarin overigens even op OK.

Stap 4

Blader naar de map met losse eml-berichten. Zoals u ziet is onze operatie glorieus geslaagd. Het aardige is dat het bericht echt in z'n geheel is bewaard, dus inclusief eventueel aanwezige plaatjes én bijlagen. Door op een eml-bestand te dubbelklikken, opent u het in een gewoon berichtvenster van Outlook Express. Wilt u het in Word openen, dan kan dat ook. Start Word en klik in het menu Bestand op Openen. In het dialoogvenster Openen kiest u middels het selectiemenu achter de optie Bestandstype voor Alle bestanden (*.*). Blader dan naar de map met eml-bestanden, selecteer er een en klik op Openen. U krijgt het mailbericht nu in volle glorie in een Wordvenster te zien. Van daaruit is het eenvoudig af te drukken, bewerken of in te voegen in een al bestaande tekst. Mochten er afbeeldingen in een opgemaakt bericht zitten, dan krijgt u deze ook keurig te zien. Mochten de afbeeldingen niet fysiek bij de e-mail zitten, maar op een webserver zijn opgeslagen - wat nogal eens gebeurt bij nieuwsbrieven en dergelijke - dan hebt u de plaatjes nooit echt ontvangen en kan Outlook Express Extractor ze niet voor u bewaren.

Stap 5

De afzonderlijke mailberichten zijn dus inclusief bijlagen keurig te bewaren. Wilt u puur en alleen de bijlagen bewaren, dan kan dat ook. Start Outlook Express Extractor, selecteer (om te beginnen) de map waaruit u de bijlagen wilt destilleren. Selecteer vervolgens de optie First 500 messages (Ook hier kunt u voor alle berichten kiezen door de optie All messages te selecteren) en klik tot slot op de knop Export attachments.

Stap 6

Kies weer een bewaarmap in het daarvoor bestemde dialoogvenster en klik dan op OK. Net als bij het bewaren van de losse mailbestanden kost ook het apart opslaan van alle bijlagen even tijd. Wederom eveneens geen voortgangsindicator, dus gewoon even wachten tot het laatste venster verschijnt en daarin klikken op OK.

Stap 7

Blader naar de map waarin de bijlagen zijn bewaard, waar u ongetwijfeld een grote verzameling afbeeldingen, documenten en andersoortige bestanden aantreft. U kunt ze probleemloos openen met de daarvoor bestemde programma's, maar scan de bewaarmap voor de zekerheid in z'n geheel nog even op virussen. Als u over een goedwerkende virusscanner beschikt worden eventuele ellendelingen overigens automatisch onderschept.

Stap 8

De laatste handige optie van Outlook Express Extractor is het exporteren van het adresboek naar een lijst met e-mailadressen. Klik daarvoor simpelweg op de knop Export address book email to text file. Geef een naam aan het bestand en klik op OK. Klik ook op OK in het dialoogvenster dat verschijnt wanneer het exporteren voltooid is; dit verschijnt vrijwel direct. Blader met de Verkenner naar de map waar u het bestand hebt opgeslagen en dubbelklik er op. U krijgt vervolgens in het Kladblok een lijst van alle in het Adresboek aanwezige e-mailadressen te zien. Die lijst kunt u afdrukken en meenemen op vakantie, handig om bij u te hebben als u bijvoorbeeld eens ergens vanuit een internetcafé een berichtje wilt versturen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord