Je laptop als mobiele wifi-hotspot 2017-03-30T09:35:21

BSPlayer

Ultra II-ssd's van Sandisk vallen groter uit

Je laptop als mobiele wifi-hotspot

Zo deel je je verbinding met andere apparaten

Je laptop als mobiele wifi-hotspot

In Windows 10 Creators Update kun je eenvoudig je wifi-verbinding delen met andere apparaten in je omgeving. In de nieuwste versie kun je ook veel makkelijker de instellingen aanpassen.

Als je op vakantie bent en je wifi-bereik is niet voor alle apparaten even goed, dan kun je ervoor kiezen om een enkel apparaat als wifi-hotspot te laten fungeren. Via dat apparaat kunnen alle andere apparaten zoals smartphones en tablets dan verbinding maken en via die hotspot het internet op.

In de Creators Update van Windows 10 is het eenvoudiger geworden om een wifi-hotspot op te zetten. Ga met je muis naar rechts onder op de taakbalk en klik op je netwerkpictogram. Als het mogelijk is om je huidige netwerkverbinding (dat kan zowel draadloos als via een vaste netwerkverbinding) te delen, zie je daar het pictogram Mobiele hotspot staan.

 

Door op dit pictogram te klikken, open je de instellingen voor je wifi-hotspot.

Als je daarop klikt, wordt het tegeltje blauw en is hij geactiveerd. Maar, je weet dan nog natuurlijk niet wat het wachtwoord is. Die gegevens kun je eenvoudig opvragen door met je rechtermuisknop op het tegeltje te klikken en te kiezen voor Instellingen. Je komt dan in het scherm waar je de instellingen van de wifi-hotspot kunt aanpassen en het wachtwoord kunt zien.

Klik met de rechtermuisknop om de instellingen te openen.

Standaard vult Windows 10 hier al automatisch de naam van de wifi-hotspot in en een automatisch gegenereerd wachtwoord. De naam van de wifi-hotspot zelf is overigens ook random, hier wordt namelijk niet de computernaam zelf voor gebruikt, alhoewel dat wel zo lijkt.

De uitgebreide instellingen van je wifi-hotspot vind je hier.

Je kunt ervoor kiezen om de automatisch gegenereerde gegevens te laten staan, maar je kunt deze ook aanpassen door op de knop Bewerken te drukken. Je kunt het wachtwoord en de naam van de wifi-hotspot aanpassen. Windows 10 controleert hier niet hoe veilig het wachtwoord is, en je kunt – maar we raden je dat natuurlijk niet aan – bijvoorbeld het wachtwoord hetzelfde laten zijn als de naam van je hotspot.

 

Hier pas je het wachtwoord en de naam van je wifi-hotspot aan.

Een wachtwoord opgeven is overigens altijd verplicht, je kunt ‘m niet leeg laten. En er wordt gebruik gemaakt van het WPA2-protocol en kun je verder niet aanpassen. Eenmaal ingeschakeld kunnen apparaten als smartphones en tablets verbinding maken via jouw Windows 10-laptop. Zij zien het wifi-hotspot van jouw laptop dan verschijnen bij de wifi-instellingen.

Gegevens bekijken

Als beheerder van je wifi-hotspot kun je direct zien hoeveel apparaten er met je wifi-hotspot zijn verbonden, welke apparaten dat zijn (qua merk, type) en wat het MAC-adres is. Dat kun je direct zien in het overzicht. Maar, wat hier wel ontbreekt en bij de meeste andere hotspots wel mogelijk is, is de functie om een apparaat toegang te ontzeggen of te ontkoppelen.

Je ziet meteen welke apparaten met de wifi-hotspot zijn verbonden, maar het is niet mogelijk om apparaten te blokkeren of te ontkoppelen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord