Je smartphone slim ontgrendelen met Smart Lock in Android Lollipop 2015-03-24T13:45:07

Audio converteren met AVS Audio Converter

Marmitek BoomBoom 50 streamt naar je hoofdtelefoon

Je smartphone slim ontgrendelen met Smart Lock in Android Lollipop

Je smartphone slim ontgrendelen met Smart Lock in Android Lollipop

'Smart Lock' is een handige nieuwe feature in Android Lollipop, waarmee je je telefoon alleen hoeft te ontgrendelen als dat voor jezelf praktisch is. Dat betekent dat je thuis niet telkens je code hoeft in te voeren, maar wél als je in de trein zit. We leggen je in deze workshop uit hoe je dat instelt.

Wat is Smart Lock?

Met Smart Lock hoef je je telefoon niet altijd te ontgrendelen met een pincode of een patroon. Android Lollipop maakt het ontgrendelen van je telefoon vooral een stuk praktischer.

Er zijn 3 manieren om je telefoon slim te ontgrendelen. Je kunt dat doen door die aan een vertrouwd apparaat te koppelen, zoals een smartwatch of een andere wearable. Dat gebeurt via bluetooth of via NFC.

Daarnaast kun je ook een vertrouwd adres instellen. Dat betekent dat je geen pin- of andere vergrendelcode nodig hebt als je bijvoorbeeld thuis of juist of je werk bent. Ten slotte is er een optie waarmee je je telefoon kunt ontgrendelen door je gezicht te laten scannen. Zo'n functie bestond al jaren als losse app, maar werkte nooit helemaal vlekkeloos. Ook nu hangt het sterk van je omgeving af of gezichtsherkenning werkt.

Hoe stel je het in?

Ga naar je 'Instellingen', en scroll naar onder tot je 'Beveiliging' ziet staan.Hier zie je een aantal opties staan, waaronder 'Smart Lock'. Om een 'smart lock' aan te zetten, moet je uiteraard eerst een beveiligingspatroon instellen. Dat doe je via 'Beveiliging -> Schermbeveiliging'.Via 'Smart Lock' moet je eerst je vergrendelpatroon invoeren. Als je dat gedaan hebt, kun je kiezen welke van de 3 opties je wilt instellen.

Veilige apparaten

'Veilige apparaten' zijn apparaten die je aan je smartphone hebt verbonden. Dat kan bijvoorbeeld een smartwatch zijn, die via bluetooth in verbinding staat met je smartphone. Op die manier gaat je telefoon direct op slot of je 'em kwijtraakt of als die gestolen wordt.

'Veilige apparaten' werkt voor bluetooth dan ook alleen als je al een apparaat gekoppeld hebt, zoals we hier laten zien.


Je kunt ook je telefoon ook ontgrendelen door het aan een NFC-tag te koppelen. Dat kan een NFC-tag zijn die je bijvoorbeeld op je dashboard hebt geplakt.

Veilige plaatsen

Een 'veilige plaats' is een plek waar je vaak bent, maar waar je best je telefoon durft te laten liggen zonder beveiliging. Dat kan bijvoorbeeld thuis zijn, of op je werk - als je goede collega's hebt, tenminste. Gelukkig zijn wij op de redactie erg vriendelijk voor elkaar, en durven we best ons hoofdkantoor in te stellen als 'veilige plaats'.

Android pakt automatisch het adres waar je je op dat moment bevindt, maar je kunt ook andere plaatsen kiezen. Dat kunnen bijvoorbeeld de plaatsen zijn die je in Google Now hebt aangemerkt als thuis of werk.

Vertrouwd gezicht

De laatste optie die Google biedt is gezichtsherkenning. Daarbij kun je je gezicht gebruiken om je telefoon te ontgrendelen. Google waarschuwt zelf echter ook al dat dat niet de best denkbare beveiliging is. Gebruik dit dus op eigen risico!Het instellen van je gezicht als beveiliging wijst zich vanzelf: je krijgt een kring in beeld te zien waarin je eigen hoofd verschijnt. Hou dat lang genoeg stil en voila, je hebt je gezicht als vergrendeling.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord