Jukebox op afstand: uw eigen media-server! 2013-11-04T17:03:04

3D en foto-navigatie in nieuwe nüvi's van Garmin

Letterkunstjes: zelf stationsletters toewijzen

Jukebox op afstand: uw eigen media-server!

Jukebox op afstand: uw eigen media-server!

U hebt op uw pc heel wat foto’s, audio- en videobestanden opgeslagen. Best leuk … als u thuis bent! Maar wat wanneer u elders vertoeft, of als u een pittige selectie met uw vrienden wilt delen? Laat dat aan de gratis service Orb over: die streamt al dat media-lekkers gewoon over het internet!

U hebt op uw pc heel wat foto’s, audio- en videobestanden opgeslagen. Best leuk … als u thuis bent! Maar wat wanneer u elders vertoeft, of als u een pittige selectie met uw vrienden wilt delen? Laat dat aan de gratis service Orb over: die streamt al dat media-lekkers gewoon over het internet! Het principe van Orb is heel eenvoudig: u installeert een servermodule op uw eigen pc, die alle gewenste mediabestanden inventariseert. Vervolgens stemt u de browser – van welk internettoestel dan ook – af op de online clientmodule van Orb. Die spreekt uw eigen Orbserver aan en haalt daar de gevraagde media op, zodat u die via de lokale mediaspeler kunt bekijken of beluisteren. Zaak is dus eerst de Orb-server te downloaden en te installeren. U begrijpt dat die server heel wat werk moet verstouwen om – bijvoorbeeld – vlotjes videoclips te kunnen streamen. De server komt dan ook met een stevig eisenpakket: AMD Athlon 3200+ of Intel Pentium IV 2,4 GHz met minstens 512 MB ram, en Windows XP-SP2, XP Media Center Edition of Vista. Een fikse breedbandverbinding is evenmin overbodige luxe.

Stap 1

Deze eisen schrikken u niet af? Prima, surf dan naar deze webpagina, en klik Other countries aan - Nederland of België vallen hier namelijk buiten de boot, wat betekent dat we het vooralsnog met een Engelstalige versie zonder tv-gids moeten stellen. Haal Orb20SetupEn.exe (14,5 MB) binnen en dubbelklik op .exe. Druk op Next, stip I agree aan, en bevestig met Install. Zorg er wel alvast voor dat Orb groen licht krijgt van uw firewall en/of anti-virusprogramma!

Stap 2

Start u Orb de eerste keer op, dan gidst een setupwizard u in enkele stappen door de initiële configuratie. Allereerst moet u een account creëren om straks de clientmodule via uw browser te kunnen aanspreken. Dat houdt overigens weinig meer in dan het invoeren van een login-naam en wachtwoord. In een volgende stap deelt Orb u mee dat hij automatisch enkele standaardmappen van Windows zal doorploegen, op zoek naar mediabestanden. Laat rustig begaan, want dat kunt u op elk moment nog aanpassen (zie volgende stap). Even later doorloopt Orb enkele tests om na te gaan of uw server wel tegen zijn zware taak is opgewassen. Vervolgens kunt u Orb met behulp van uw Xbox 360, PS3 of andere mediaspeler video naar uw tv-toestel laten streamen. Beschikt u over een tv-tunerkaart, dan kunt u Orb tevens als doorgeefluik voor tv-uitzendingen laten fungeren, zodat u die ook op elke plek kunt (opnemen en) bekijken.

Stap 3

Vooraleer u de server uittest, stelt u bij voorkeur nog enkele voorkeuren in. Klik daarvoor op het Orb-pictogram in de Windows-Taakbalk, en kies Configuration. Als u de service actief wilt hebben ook wanneer u niet bij Windows bent aangemeld, plaats dan op het tabblad More info een vinkje bij Start Orb when Windows starts. Hier kunt u tevens de gewenste poorten instellen voor DirectStream (zodat de streams ook rechtstreeks, dus zonder gebruik te maken van de streamservers van Orb, uw  clienttoestel kunnen bereiken), en u kunt controleren of die poorten niet zijn geblokkeerd. Meer informatie krijgt u via de Help-knop. Op het tabblad Media voegt u desgewenst bijkomende mediamappen toe, zodat ook die bereikbaar zijn via de  clientmodule. Nog een aardigheidje: beschikt u over een webcam, open dan het tabblad TV en plaats een vinkje bij Enable webcams: voortaan kunt u ook webcambeelden overal ter wereld bekijken . handig voor bewakingsdoeleinden.

Stap 4

Over nu naar de clientzijde. Zorg dat uw Orb-service actief is en start ,bij voorkeur op een andere locatie, uw browser op. Stem die af op mycast.orb.com, en meld u aan met uw Orb-ID. U belandt nu op uw private Orb-pagina. Links boven treft u de knop Open Application aan. Klik daarop en kies het gewenste mediatype in het uitklapmenu: TV/Webcams, Audio, Video en dergelijke. Even later krijgt u een overzicht van de mediabestanden en .apparaten (zoals uw webcam) die op uw server beschikbaar zijn, waarna u de gewenste media maar hoeft te selecteren (zie Stap 6). In het menu treft u nog twee extra items aan: Documents en File Browser. Inderdaad, het is dus net zo goed mogelijk allerlei documenttypes op afstand te bekijken en te delen, en zelfs door uw mappenhierarchie te bladeren en bestanden te openen, net alsof u thuis achter uw Verkenner zit. Orb als veredelde ftp-server, dus!

Stap 5

Onderaan het uitklapmenu bevindt zich nog het item Control panel. Best interessant om dat even te openen, want hier treft u nog allerlei interessante opties en instellingen aan. Linksboven het paneel selecteert u de gewenste rubriek. Zo kunt u bij General het uiterlijk van uw Orb-client wijzigen, of het gewenste streaming-formaat instellen (standaard is dat Windows Media Format). Bij Audio, Video en Photo stelt u onder meer in welke mediaformaten . lees: bestandsextensies . de Orb-server moet scannen; het is ook mogelijk zelf extensies toe te voegen. Via de rubriek Sharing krijgt u een mooi overzicht van welke mediabestanden u al met anderen hebt gedeeld (zie Stap 9).

Stap 6

Bij wijze van voorbeeld tonen we u in deze Stap hoe u via Orb (streaming) audio kunt beluisteren. In het menu Open Application kiest u Audio. Dan verschijnt een overzicht van de audiobestanden die u via de server ter beschikking hebt gesteld. In het linkerpaneel speurt u naar de gewenste map of naar specifieke albums met behulp van de ingebouwde zoekfunctie. Een dubbelklik op een song volstaat om de muziek te beluisteren in de mediaspeler die standaard met die extensie is geassocieerd. Handig is wel dat Orb automatisch ook een aantal afspeellijsten genereert, zoals Last Played, Favorites en Most Played. Hoe u zelf afspeellijsten samenstelt, vertellen we u in Stap 8.

Stap 7

Bij Audio treft u in het linkerpaneel ook Internet Radio aan . zoals TV / Webcams de optie Internet TV bevat. Deze optie bevat inderdaad een hele reeks online radio-stations (568 tijdens onze tests), en het is heel eenvoudig te selecteren en rangschikken volgens land, genre of mediaformaat. Uw favoriete radiostation ontbreekt? Geen nood: klik bovenaan Add custom aan, tik naam en url in, en bevestig met Submit. Net zo makkelijk is het om opnames in te plannen. Klik het beoogde radiostation aan, en druk op het rode Record-knopje in het onderste paneel. Het venster Record Options verschijnt, waar u de timing nauwgezet kunt instellen. Als alles goed gaat ,wat tijdens onze tests niet altijd het geval was, vindt u deze opnames achteraf terug bij Recorded Radio.

Stap 8

Hoe creeert u nu eigen afspeellijsten? Als voorbeeld nemen we de Video-rubriek. Open de gewenste map, selecteer de video's die u in uw playlist wilt onderbrengen, en versleep die naar het rechterpaneel. U hoeft nu alleen nog onderaan op de knop Save te drukken en een geschikte titel aan uw lijst mee te geven. Wilt u de lijst nadien weer oproepen? Klik dan in het rechterpaneel op Open existing playlist, en selecteer de bewuste lijst in de bijhorende mediarubriek.

Stap 9

Met hetzelfde gemak deelt u mediabestanden met anderen; daar bestaan zelfs verschillenden mogelijkheden voor. Sleep ook dit keer de gewenste bestanden naar het rechterpaneel, en druk onderaan op Share. Tik een gepaste titel in, en druk op OK als u uw playlist met iedereen wilt delen die uw publieke Orb-pagina bezoekt op public.org.com/[uwgebruikersnaam]. Via de optie MySpace or blogs vraagt u een stukje html-code opvragen dat u vervolgens in uw blogpagina giet. En de optie Links maakt het onder meer mogelijk een link of rss-feed te genereren. Liever iets meer prive? Dat kan als u Email aanklikt, en vervolgens de adressen van de gelukkigen invult. Die krijgen dan een link toegestuurd naar uw gedeelde playlist. Voorwaarde is wel dat ook zij zich eerst tot het Orbkamp bekeren.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord