Kleurrijke grafieken maken in Excel

© CIDimport

Kleurrijke grafieken maken in Excel

Geplaatst: 13 oktober 2006 - 06:10

Aangepast: 19 september 2022 - 12:52

Redactie ID.nl

Ingewikkelde informatie bestaande uit veel cijfers is een stuk makkelijker te begrijpen als er een mooie grafiek van wordt gemaakt. In bijvoorbeeld kranten ziet u vaak een flitsende grafiek om een ontwikkeling of gebeurtenis weer te geven. Daardoor hoeft de lezer zich niet door allerlei getallen heen te worstelen.

Kleurrijke grafieken maken in Excel

Ingewikkelde informatie bestaande uit veel cijfers is een stuk makkelijker te begrijpen als er een mooie grafiek van wordt gemaakt. In bijvoorbeeld kranten ziet u vaak een flitsende grafiek om een ontwikkeling of gebeurtenis weer te geven. Daardoor hoeft de lezer zich niet door allerlei getallen heen te worstelen. Met Microsoft Excel 2003 kunt u net zulke mooie grafieken maken,door uw eigen lijsten met getallen om te zetten in bijvoorbeeld een strakke taartgrafiek. Extra voordeel van dit soort digitale grafieken is dat u ze ook in andere programma’s kunt gebruiken, of bijvoorbeeld op een website. Daarnaast behoort afdrukken natuurlijk altijd tot de mogelijkheden. In deze workshop leert u hoe u een grafiek maakt van wat virtuele examenresultaten.

Stap 1

[afbeelding0]Start Excel en tik in de eerste blanco cel de tekst naam. Druk dan op de rechter pijltoets en typ in de naastgelegen cel de tekst score. Kijk verder even naar bijgaande afbeelding om de rest van de tabel in te vullen, kwestie van overtikken. Als uw tabel er precies zo uitziet als die van ons klikt u op de cel naam en selecteert u de hele tabel door naar cel B5 te slepen. Klik dan op de knop wizard grafieken (rode pijl).

Stap 2

[afbeelding0]Excel beschikt over veertien verschillende grafiektypen waarmee u naar hartenlust kunt experimenteren. Voor onze toepassing – de examenresultaten – is het staafdiagram waarschijnlijk de meest geëigende om snel een grafisch inzicht te krijgen. Klik in het inmiddels geopende venster in de linker kolom op staaf en selecteer als subtype vervolgens gegroepeerde staaf met een 3d-effect,dat is de knop links onder. Om alvast een voorproefje te krijgen van hoe het er straks uit gaat zien,klikt u op de knop ingedrukt houden om voorbeeld te bekijken. Zoals de knoptekst al doet vermoeden moet u uw muisknop net zo lang ingedrukt houden als u de grafiek wilt bekijken.

Stap 3

[afbeelding0]Klik twee keer op de knop volgende, waarna u wat zaken kunt aanpassen. Allereerst de titel, daarvoor gebruikt u het veld onder grafiektitel, alwaar wij de tekst examenresultaten invullen. Klik na deze actie weer op volgende om door te gaan naar de volgende stap van de wizard.

Stap 4

[afbeelding0]Klik op voltooien waarna de grafiek in uw werkblad verschijnt. Het ziet er al heel aardig uit, maar toch nog wel een beetje saai. Dubbelklik bijvoorbeeld eens op de grijze ‘wanden’van de grafiek, waarna een dialoogvenster opent. Klik daarin op de knop opvuleffecten, waarna u in het venster opvuleffecten een leuk kleurverloop selecteert. U kunt vervolgens een verloop met bijvoorbeeld één of twee kleuren kiezen onder het kopje kleuren, de richting van het kleurverloop selecteert u onder arceringsstijlen. Nóg leuker wordt het op het tabblad bitmappatroon, daar kunt u een betegeling voor de achterwand kiezen. Klik op ok in beide geopende vensters om de wijziging door te voeren.

Stap 5

[afbeelding0]De staafjes zelf hebben een zeer bescheiden tint. Voor de duidelijkheid gaan we ze knalrood maken. Klik daarvoor met uw rechtermuisknop op een van de staafjes en kies de optie gegevensreeks opmaken in het contextmenu. U kunt in het daarop geopende venster heel veel instellen als het gaat om het uiterlijk van de geselecteerde staaf, maar wij willen nu alleen de kleur wijzigen. Kies een kleur die u bevalt uit het kleurenpalet op het tabblad patronen en klik op OK. Herhaal de procedure voor de andere staven. Klik dan in het menu Beeld onder Werkbalken op Grafiek. In de (zwevende) werkbalk die u dan ziet, klikt u op de knop Gegevenstabel, waarna onder de grafiek ook nog eens een keurig tabelletje verschijnt met de resultaten.

Stap 6

[afbeelding0]Tot slot kopiëren we de grafiek nog even naar een Worddocument. Dat doet u door ergens in het witte vlak rondom de grafiek te klikken, waardoor deze in z’n geheel wordt geselecteerd. Klik dan in het menu Bewerken op Kopiëren. Start – als u dat niet al had gedaan – Word en klik in het menu Bewerken op Plakken. Klik daarna even op het kleine plakknopje rechts onder de net ingevoegde grafiek en selecteer in het verschenen menu de optie Excel-diagram (gehele werkmap). Hierdoor kunt u later de grafiek makkelijk bewerken mocht u dat willen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten