Letterkunstjes: zelf stationsletters toewijzen 2013-11-04T17:03:02

Jukebox op afstand: uw eigen media-server!

Binnenkort: Facebook, the movie

Letterkunstjes: zelf stationsletters toewijzen

Letterkunstjes: zelf stationsletters toewijzen

U wilt aan uw usb-stick een vaste stationsletter toewijzen? U had graag een andere letter aan een partitie gekoppeld, of u wilt een diep genestelde (netwerk)map of een ftp-server via een stationsletter bereiken? Volg onze aanpak, als u althans een Dos-instructie niet vreest.

U wilt aan uw usb-stick een vaste stationsletter toewijzen? U had graag een andere letter aan een partitie gekoppeld, of u wilt een diep genestelde (netwerk)map of een ftp-server via een stationsletter bereiken? Volg onze aanpak, als u althans een Dos-instructie niet vreest.

Stap 1: Letters wisselen of verwijderen? Snel gebeurd!

De regels die Windows volgt om stations een letter te geven, zijn redelijk complex. In principe behoudt een station zijn toegekende letter, ook na het toevoegen van een extra station of partitie. Dat is bij eerdere Windowsversies (95, 98 en ME) niet het geval. Maar wat als u per se een andere letter aan een partitie wilt toekennen? In Windows XP en Vista is dat vrij eenvoudig. Tik hiervoor de opdracht diskmgmt.msc in bij Uitvoeren (XP) of bij Zoekopdracht starten (Vista). Ook kunt u rechtsklikken in Deze Computer, Beheren, Schijfbeheer. In de module voor Schijfbeheer klikt u met de rechtermuisknop op het grafische blokje behorend bij de bewuste partitie of het station. Kies Stationsletter en paden wijzigen. Druk op Wijzigen, en kies een stationsletter uit. Bevestig met OK en met Ja, en sluit het venster. Overigens is het vanuit dit menu ook mogelijk een stationsletter te verwijderen. Dat station is dan niet langer in Windows Verkenner te zien; dat kan handig zijn om een partitie voor anderen te verbergen.

Stap 2: Eenmaal geconfigureerd, werkt de tool geheel op de achtergrond

In principe hoort Windows dezelfde stationsletter te blijven gebruiken die ooit aan een specifieke usb-stick werd toegekend, zeker als u die telkens in dezelfde usb-poort stopt (dit is met name belangrijk voor sticks die niet over een serienummer beschikken). Maar wat als dat niet gebeurt, en het blijkbaar niet helpt de gewenste letter via de module voor Schijfbeheer toe te kennen aan de stick? In dat geval roept u de hulp in van de tool USB Drive Letter Manager for Windows (2000, XP, Server 2003 en Vista), voor privé en educatief gebruik gratis te downloaden op deze website. Nadat u het zipbestand hebt uitgepakt, bladert u in de Verkenner naar de map met de uitgepakte bestanden, en hernoemt u het bestand USBDLM_sample.ini in USB DLM.ini. Dit bestand opent u vervolgens in uw Kladblok. Stel dat u voor usb-sticks de  stationsletters K:, L: en M: wilt, dan vult u in de rubriek [DriveLetters] in:
Letter1=K
Letter2=L
Letter3=M
U kunt er ook voor zorgen dat bepaalde stationsletters níet worden gebruikt voor deze toekenning. Dat kan nuttig zijn als u bijvoorbeeld al een stationsletter hebt gereserveerd voor een netwerkshare en u wilt voorkomen dat Windows die óók toekent aan uw usb-stick. Om bijvoorbeeld te vermijden dat letter E: aan een usb-stick wordt toegekend, neemt u de volgende regel op in de rubriek [ExcludedLetters]: Letter1=E  Nu even een Dos-instructie: U vindt in het ini-bestand ook de rubriek [Settings]: hier kunt u aangeven welke stationsletters u wenst voor uw kaartlezer. Als u die letters alleen wenst toe te kennen als u daadwerkelijk een kaartje in het medium hebt gestopt, neem dan de regel NoMediaLetter=1 op in [Settings]. Hebt u het ini-bestand aangepast, sla het dan op, en ga - als Beheerder - naar de opdrachtprompt via het commando cmd in Uitvoeren. Verander van map tot u in de installatiemap van USBDLM bent en tik de volgende opdracht in: usbdlm-install (bevestig met Enter). De tool nestelt zich nu als een service in Windows. Wilt u die weer inactief maken, gebruik dan het commando usbdlm -uninstall.

Stap 3: Maak van diep genestelde mappen een virtueel station

Gebruikt u dikwijls enkele mappen die diep in de mappenhiërarchie genesteld zitten? Waarom dan geen stationsletter aan zo'n map koppelen? Dat kan geheel binnen Windows. Ga (als Beheerder) via Uitvoeren naar de opdrachtprompt en tik bijvoorbeeld het volgende commando in: subst m: d:\mijnmap. Dit zorgt ervoor dat u een virtueel station M: creëert, dat verwijst naar de map d:\mijnmap. Om zo'n koppeling weer ongedaan te maken volstaat het commando subst m: /d (met de 'd' van disable). Tikt u subst zonder extra parameters in, dan krijgt u een overzicht van uw virtuele stations. Wilt u het nog makkelijker? Gebruik dan de gratis tool Visual Subst (zowel voor XP als voor Vista). Start het programma, kies een schijfletter uit het uitklapmenu en geef aan naar welke map die moet verwijzen. Klik op het plus-teken en klaar! Wilt u dat deze koppelingen ook na een herstart behouden blijven, plaats dan een vinkje bij Apply virtual drives on Windows startup. Met een klik op het rode kruisje verwijdert u een geselecteerde koppeling weer.

Stap 4: Bereik uw netwerkmappen sneller via een stationskoppeling

U hebt een netwerkmap gecreëerd? Dan is het net zo makkelijk als u ook daar een (vaste) stationsletter aan koppelt. Sommige programma's vereisen zelfs zo'n koppeling, omdat ze de netwerkmap anders niet kunnen benaderen. Dat kan eenvoudig vanuit de Verkenner. Klik de netwerkshare met de rechtermuisknop aan en kies Netwerkverbinding maken. Selecteer een stationsletter en plaats een vinkje bij Opnieuw verbinding maken bij aanmelden, als u die connectie wilt aanhouden. Kies bij voorkeur een letter ver in het alfabet (Z:, Y:, X:, ...) om te vermijden dat Windows eenzelfde stationsletter ook nog eens toekent aan een usb-stick. Gebeurt dat toch, dan is die stick niet bereikbaar. Zo'n verbinding kunt u nadien altijd nog ongedaan maken door in het contextmenu de optie Verbinding verbreken te selecteren.

Stap 5: Uw ftp-server, net zo makkelijk als een lokaal station!

Een ftp-server bereikt u gewoonlijk via een ftp-programma. Dat heeft wel wat voeten in de aarde. Waarom maakt u het uzelf niet makkelijker en benadert u uw programma net als een lokale partitie vanuit de Verkenner? Dat kan met de gratis tool NetDrive (althans in Windows XP). Producent Novell stelt die niet meer beschikbaar, maar u kunt die hier nog downloaden. Na opstarten drukt u op New Site, en vult u een naam en de url voor uw remote site in. Vervolgens kiest u het juiste Server Type (ftp, webdav of ifolder) en de stationsletter. Uiteraard vult u tevens de login-gegevens in. Via de knop Advanced kunt u nog tal van andere instellingen kwijt. Plaats een vinkje bij Connect at login/startup als u bij elke herstart automatisch de verbinding wilt vernieuwen. Het programma laat zich verder ook bedienen via het Netdriveicoontje in het Systeemvak.

Deze aanpassing vergt een registeringreep

Via de module voor Schijfbeheer kunt u geen letter verwijderen of wijzigen van het systeem- of opstartvolume. Wilt u dat toch, in het uitzonderlijke geval dat de letter plots is veranderd door bijvoorbeeld een corrupte mirrorschijf of een andere wijziging in de schijfconfiguratie, dan vereist dat een registeringreep. Die voert u geheel op eigen risico uit ,bij voorkeur nadat u een backup van uw gegevens hebt gemaakt! In ons voorbeeld verwisselen we C: met D:... Meld u aan als  Beheerder, en start Regedit op. Blader naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices. Klik die met de rechtermuisknop aan en kies Machtigingen: zorg dat de groep Administrators een vinkje heeft staan naast Volledig beheer, bij Toestaan. Bevestig met OK. Laat de sleutel MountedDevices geopend, en zoek in het rechterpaneel naar \DosDevices\C:). Klik dit met de rechtermuisknop aan en kies Naam wijzigen. Hernoem in \DosDevices\V: (of een andere nog vrije stationsletter). Doe hetzelfde met \DosDevices\D: en noem die \DosDevices\C:. Hernoem nu \DosDevices\V: in \DosDevices\D:. Herstart uw pc.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord