Maak uw eigen Vakantiefilmscreensaver 2013-11-04T17:02:26

Voip op tijd, ongewenste wekservice of welkom telefoontje?

Van foto naar HD-videofilm

Maak uw eigen Vakantiefilmscreensaver

Maak uw eigen Vakantiefilmscreensaver

U hebt tijdens uw vakantie ongetwijfeld het nodige filmmateriaal geschoten, met uw camcorder, fotocamera of mobieltje. U kunt het laten verstoffen op een harde schijf of dvd, maar ook als videoscreensaver inzetten! Microsoft heeft daartoe gratis software voor Windows XP voor u klaar staan.

U hebt tijdens uw vakantie ongetwijfeld het nodige filmmateriaal geschoten, met uw camcorder, fotocamera of mobieltje. U kunt het laten verstoffen op een harde schijf of dvd, maar ook als videoscreensaver inzetten! Microsoft heeft daartoe gratis software voor Windows XP voor u klaar staan.

Stap 1

De eerste stap op weg naar de videoscreensaver is uiteraard het downloaden van het benodigde programma. Dat kan vanaf deze site. U kunt in plaats hiervan ook een bezoek brengen aan Microsoft.com en voer daar (rechtsboven) in het zoekvenster de term Microsoft Video Screensaver (International Edition) in. Klik op de zoekknop direct achter het zoekveld en de eerst gevonden link leidt u naar de juiste pagina. Omdat Microsoft tegenwoordig bij vrijwel elke download eerst wenst te controleren of u over een legale Windows- versie beschikt, klikken we allereerst op de knop Continue. Hebt u nog nooit iets gedownload vanaf de Microsoft-website, dan moet u de controlesoftware installeren. Als uw Windows XP op legitimiteit is gecontroleerd, mag u middels de knop Download eindelijk gaan downloaden!

Stap 2

Na een klik op de downloadknop kiest u in het geopende venster met de beveiligingswaarschuwing voor Opslaan. Bewaar het installatiebestand vooralsnog even op het Bureaublad, maar als u beschikt over een speciale downloadmap voor uw softwareverzameling mag u de zaak daar uiteraard ook in plaatsen. Het gaat er uiteindelijk om dat u het bestand zo dadelijk nog kunt terugvinden. Na het downloaden dubbelklikt u op het installatiebestand. Voor de puristen: het is deze keer geen .exe-bestand, maar een .msi-bestand. Het effect is echter hetzelfde; er wordt een installatieprocedure gestart, maar niet nadat u in een waarschuwingsvenster op Uitvoeren hebt geklikt. De hele installatiewizard werkt simpel, kwestie van een paar keer op Next en tot slot op Close klikken. Vergeet in het begin trouwens niet akkoord te gaan met de licentieovereenkomst door in de betreffende stap de optie I Agree te kiezen.

Stap 3

Direct na installatie opent het venster Eigenschappen voor Beeldscherm op het tabblad Schermbeveiliging. Het aardige is dat Microsoft alvast een paar leuke filmpjes voor de screensaver mee heeft geïnstalleerd. Bent u daar al tevreden mee, dan is de workshop voor u na deze stap afgelopen. Wilt u echter uw eigen filmpjes gebruiken (daar was het uiteindelijk allemaal om te doen), lees dan vooral verder! Door op de knop Instellingen te klikken, opent een nieuw dialoogvenster. Hierin geeft u in ieder geval aan of de filmpjes in willekeurige volgorde moeten worden afgespeeld (wel zo leuk) en ook of het geluid uitgeschakeld dient te worden. Dat laatste is - zeker op kantoor - wellicht wel zo prettig. Schakel daarvoor het selectievakje voor de optie Dempen in en klik op OK. Door op de knop Voorbeeld te klikken kunt u zien hoe de screensaver er in vol ornaat uitziet. Even de muis bewegen brengt u weer terug naar het schermbeveiligingsvenster. Zoals altijd het geval, bij elke screensaver, is de wachttijd instelbaar achter Wacht. Alles naar de zin? Klik dan op OK.

Stap 4

Wilt u uw eigen films als screensaver gebruiken, verzamel er dan eerst een paar en plaats deze in een map op uw harde schijf, bijvoorbeeld c:\mijn screensaverfilmpjes. Hou de filmpjes in principe zou klein mogelijk. Dat scheelt schijfruimte en zorgt er bovendien voor dat u veel afwisselende zaken te zien krijgt. Voor inkorten van films gebruikt u bijvoorbeeld de bekende Windows Movie Maker, gratis en voor niets meegeleverd met Windows, maar u kunt uiteraard ook aan de slag met uw eigen favoriete montagesoftware. Als het knipwerk allemaal gelukt is én de films zijn verzameld in de genoemde map, klik dan met de rechtermuisknop op een leeg stukje Bureaublad en selecteer in het geopende contextmenu de optie Eigenschappen. Hierna krijgt u wederom het venster Eigenschappen voor Beeldscherm te zien. Klik hierin op het tabblad Schermbeveiliging. Zorg dat onder Schermbeveiliging (logischerwijs...) de Video Screen Saver is geselecteerd en klik op de knop Instellingen (1). Selecteer dan de optie bij (2) en blader naar de map met uw verzamelde videoclips, klik daarvoor op de knop Bladeren (3). Selecteer de desbetreffende map (4) en klik op OK (5). Klik dan op OK in het venster Instellingen en tot slot ook op OK in het venster Eigenschappen voor Beeldscherm (4a). Uw eigen persoonlijke videoscreensaver is nu klaar voor gebruik!

Stap 5

Na de ingestelde wachttijd begint de videoscreensaver automatisch met het afspelen van de filmpjes in de net ingestelde map. Mocht er bij u niets aan films te zien zijn, dan bestaat er een kleine kans dat u net niet de juiste videocodec hebt geïnstalleerd, wat betekent dat de films geconverteerd moeten worden. Dat kan vaak met de bij uw camera geleverde software; een kwestie van even de handleiding doorlezen. Het installeren van de camerasoftware (als u dat niet al gedaan hebt) biedt vaak ook soelaas, omdat alle benodigde decoders ook mee worden geïnstalleerd. Mocht het afspelen van video niet lukken, dan zijn de voorboden daarvan trouwens al in een veel eerder stadium te zien. In het venster Eigenschappen voor Beeldscherm ziet u op het tabblad Schermbeveiliging altijd een klein voorbeeldje van de gekozen screensaver. Als daar al geen filmpjes te zien zijn, dan is het tijd voor conversie of installatie van de camerasoftware. Bedenk trouwens ook dat de screensaverfilmpjes beeldvullend worden gemaakt; op een breedbeeldscherm wordt een niet-breedbeeldfilm dus simpelweg uitgerekt. Kan er soms een beetje vreemd uitzien.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord