Meerdere accounts beheren op één Android-tablet 2015-04-22T13:23:56

Minder dreigtweets en beledigingen op Twitter

Nieuwe Guitar Hero plaatst je op het podium

Meerdere accounts beheren op één Android-tablet

Gebruikers, Beperkte Profielen en Gastaccounts

Meerdere accounts beheren op één Android-tablet

Wanneer je een tablet in huis hebt, dan deel je die misschien wel met andere gezinsleden. Dan kan het handig en overzichtelijk zijn wanneer je niet allemaal op dezelfde account zit. Vanaf Android-versie 4.2 kun je extra gebruikersaccounts instellen, net zoals op een pc. In deze workshop lees je hoe dat moet.

Het aanmaken en beheren van accounts zit wat weggestopt. Ga eerst naar het Instellingen-scherm en kies daar voor Algemeen. Ga dan naar de optie Gebruikers. Hier staat in ieder geval het hoofdaccount. Deze heb je aangemaakt toen je de tablet voor het eerst opstartte. Om een account toe te voegen, tik je op het plus-icoontje rechts bovenin.

Extra gebruiker toevoegen

Je krijgt nu de keuze tussen het toevoegen van een Gebruiker of (vanaf Android 4.3) een Beperkt Profiel. Een gewone gebruiker krijgt toegang tot alle opties van je Android-tablet, net zoals je dat zelf hebt. Diegene kan alleen niet bij je persoonlijke instellingen of opgeslagen bestanden.

Een Beperkt Brofiel laat je precies bepalen welke apps wel en niet gebruikt kunnen worden. Dat is bijvoorbeeld wanneer je kinderen de tablet vaak gebruiken. Daarover straks meer.

Wanneer je voor Gebruiker kiest, doorloop je dezelfde instellingen die je eerder voor je eigen account moest kiezen. Dit verschilt enigszins per tablet-merk. In ieder geval krijg je de optie om een Google-account te koppelen en een naam voor het apparaat in te stellen.

En dan ben je al klaar! Om tussen accounts te wisselen ga je terug naar het vergrendelscherm en kies je de account die je wilt gebruiken.

Beperkt Profiel

Het aanmaken van een Beperkt Profiel gaat iets anders. Nadat je onder Instellingen - Gebruikers op het plusje drukt en voor Beperkt profiel kiest, kom je direct in een omgeving terecht waar je door middel van vinkjes kan aangeven welke apps er op toegankelijk moeten zijn. Ook kun je het profiel hier een naam geven. Om je keuzes op te slaan, hoef je alleen maar terug te keren naar het vorige scherm.

Beveiliging

Als je het nog niet gedaan hebt, word je hier tevens verplicht je vergrendelscherm te beveiligen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een patroon, een pincode of een wachtwoord. Op die manier weet je zeker dat een gebruiker die op een Beperkt profiel zit, niet zomaar jouw profiel kan binnendringen. Op een Beperkt profiel is de toegang tot de Play Store automatisch vergrendeld, zodat er niet zomaar apps geïnstalleerd kunnen worden.

Gastaccount in Android 5.0

Sinds Android 5.0 Lollipop is er ook de mogelijkheid om een gastaccount aan te maken. Dit is handig voor wanneer je snel je smartphone even af moet staan, omdat je er verder geen specifieke rechten voor hoeft in te stellen. Data wordt slechts tijdelijk opgeslagen.

Wanneer je weer een gastsessie start, krijg je de optie om een nieuwe sessie te starten of verder te gaan op de gastaccount die al bestond. Een gastaccount is aan te maken door de notificatiebalk omlaag te trekken en daar op het blauwe poppetje te tikken. Kies dan voor gast toevoegen, om direct een gastsessie te starten. Terugkeren naar de hoofdgebruiker gaat via hetzelfde menu.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord