Met Wix makkelijk een eigen site 2015-02-05T17:03:07

Pirate Bay offline gehaald door Zweedse politie

Google+ biedt meer mogelijkheden tot definiëren geslacht

Met Wix makkelijk een eigen site

Met Wix makkelijk een eigen site

Hoe maak je een heel leuke site, zonder dat je eerst een uitgebreide cursus html moet volgen? Nou, met Wix, bijvoorbeeld. Met deze dienst kan iedereen precies die site maken die hij wil. Zonder ingewikkeld gedoe, zonder diepgravende kennis van de achterliggende techniek. En nu ook: in het Nederlands!

Het bouwen van een eigen website boezemt beginners vaak toch wel een beetje angst in. ‘Te moeilijk’, ‘duur’, ‘het moet er ook nog een beetje leuk uitzien’, allemaal argumenten waardoor een project vaak nooit echt van de grond komt. Zonde, want als je een leuke website over bijvoorbeeld jouw hobby of beroep wilt maken dan kan dat tegenwoordig heel eenvoudig. Wix is een dienst die je in een handomdraai een prachtige en professioneel ogende site laat bouwen. Eigenlijk hoef je je alleen maar om de inhoudelijke kant van een project te bekommeren, de lay-out is een kwestie van een van de vele sjablonen (templates) naar smaak kiezen. Mocht je het ooit allemaal beter in de vingers krijgen dan zijn deze templates uiteraard ook nog aanpasbaar. Maar eigenlijk zal al snel blijken dat een eenmaal gekozen sjabloon zo strak oogt dat er weinig tot niets te wensen overblijft. Tegelijkertijd geldt dat ook professionals zich helemaal kunnen uitleven met de vele geavanceerde tools die Wix eveneens aan boord heeft.

Wix biedt ook aan pro's handige mogelijkheden. Denk aan de mogelijkheid om uw site hoger in de ranglijsten van Google te krijgen via SEO (Search Engine Optimization), maar ook uitgebreide statistieken en Google Analytics zijn aanwezig. Apps voor meer uitgebreide sites vereenvoudigen het leven van een website-designer; met een muisklik integreert u bijvoorbeeld een inlog/registratie-systeem, een blog of betalen via PayPal.

Gratis

'Wix is volledig gratis, maar je moet wel even een profiel aanmaken. Daaraan wordt je site gekoppeld zodat je alles eenvoudig kunt beheren en aanpassen. Klik op de knop Start mijn website en zorg dat de optieIk ben een nieuwe gebruiker is geselecteerd. Vul dan je e-mailadres en een zelfgekozen moeilijk te raden wachtwoord in gevolgd door een klik op VERDER. Ter controle vul je beide zaken nogmaals in en klikt je op Registreer.

Eerst even aanmelden.

 

Kies een passend thema

Op de welkomstpagina – keurig Nederlandstalig -  kies je vervolgens een categorie in de linker kolom die het beste past bij het thema van de site die je wilt opzetten. Stel dat je op zoek bent naar een (nieuwe) baan, dan kan je een website rondom jouw professionele capaciteiten opzetten. Selecteer daarvoor eerst de optie Personal en daarna in de rechter kolom Curriculum vitae gevolgd door een klik op Ok. Overigens is de themakeuze achteraf altijd nog aanpasbaar, je zit dus nergens definitief aan vast!

Zoek iets passends bij het onderwerp van uw site.

 

Sjablonen te over

Wellicht het meest belangrijke onderdeel van een website is het uiterlijk, je weet wel: die eerste indruk. Heel aardig is voor ons doel het sjabloon met de titel Online Business Card. Je kan klanten en baanaanbieders hiermee op eenvoudige wijze doorsluizen naar een prettig ogende website met daarop alle informatie over jouw professionele capaciteiten. Tevens past de url van je site natuurlijk ook prima op een klassiek papieren visitekaartje, al dan niet in de vorm van een hippe QR-code. In dit voorbeeld gaan we dan ook aan de slag met deze sjabloon, maar zoals je ziet is er een ruime keuze – netjes onderverdeeld in categorieën – aan andere thema’s!

Keuze genoeg uit gratis sjablonen.

 

Makkelijk aanpasbaar

Door op een sjabloon te klikken wordt het paginavullend getoond, om de sjabloon te voorzien van eigen inhoud klik je bovenaan de pagina op de knop Website bewerken, waarna een online HTML5-editor start. Het spreekt voor zich dat je de foto van de vriendelijk lachende heer vervangt door een exemplaar van uzelf of iets anders toepasselijks. Klik daarvoor met de rechter muisknop op de foto en dan in het geopende contextmenu op Afbeelding wijzigen. Je kan foto’s en andere afbeeldingen vanaf je eigen pc uploaden naar het tabblad My Images door ze simpelweg naar het inmiddels geopende venster te slepen. Ook is te kiezen uit een scala aan gratis WIX-foto’s en clipart door gebruik te maken van het daarvoor bestemde tabblad. Heb je eenmaal een afbeelding – eigen of clipart – geselecteerd, klik dan op Change Image om de afbeelding te gebuiken.

Eerst even de standaardfoto vervangen door iets toepasselijkers.

 

Invoegen is snel geregeld.

 

Klikken maar

Je snapt ‘m wellicht al: elk onderdeel in de geopende sjabloon - feitelijk dus je website – is op gelijksoortige wijze aanpasbaar. De rechtermuisknop of desnoods een dubbelklik met de linker (voor de standaardactie uit het contextmenu) is je beste vriend! De standaardnaam Kevin Walker aanpassen is dan ook slecht een kwestie van rechtermuisknop klikken en dan Tekst bewerken kiezen. Houd zoveel mogelijk de oorspronkelijke lettertypen-, grootten- en kleuren uit het sjabloon aan. Daarmee verzeker je je van een site die er straks rustig en professioneel uitziet!

Pas onderdelen naar wens aan, maar houdt wel rekening met de sjabloonstijl!

 

Opslaan en webadres

Tussen de bedrijven door tijdens het opbouwen van je site vraagt Wix je om je site te bewaren. Geen overbodige luxe, want als er iets mis gaat met de internetverbinding en wijzigingen niet bewaard zijn ben je een deel van je noeste arbeid kwijt. Standaard bestaat het webadres (ofwel de URL) van je site uit een combinatie van je gebruikersnaam, het .wix-domein én een zelf te verzinnen toevoeging. In ons voorbeeld dus http//xxxxx.wix.com/voorbeeldcid. Mocht je dat op termijn een toch wat onhandig adres vinden, lees dan vooral het kader onder de kop ‘betaalde extraatjes’ even. Voor een digitaal visitekaartje is de gratis URL echter prima bruikbaar. Klik na het geven van een sitenaam op Nu opslaan en alle tot nu toe gemaakte aanpassingen worden bewaard waarna je na een klik op OK weer verder kunt werken.

Even bewaren tussendoor is wel zo verstandig.

 

Extra functies via apps

Via de knoppen aan de linkerkant zijn desgewenst onderdelen als bijvoorbeeld afbeeldingen en tekstblokken snel toe te voegen. Naast deze ‘standaardelementen’ is er ook nog een éxtra leuke knop: de ‘app market’. Zoals de naam wellicht al een beetje doet vermoeden zit er achter deze knop een appwinkeltje verstopt waarmee allerlei aardige extraatjes aan de site zijn toe te voegen. Voor een behoorlijk deel zijn ze in basisvorm gratis, dus dat is alvast mooi meegenomen. Tegelijkertijd geldt dat via ‘in-app’-aankopen extra functionaliteit is toe te voegen. Wil je bijvoorbeeld een flitsende fotogalerij toevoegen aan je site, dan kies je in de categorie Gemaakt door Wix de app Animated Galery. Kwestie van je muis over de app bewegen en dan op de knop Toevoegen aan website klikken. Een toegevoegde app sleep je naar elke gewenste plek en via de rechter muisknop is deze te configureren.

Voeg snel een ‘app’ toe aan uw site en vergroot daarmee de functionaliteit.

Via de knop Pagina’s beheer je tot slot alle pagina’s in je website. Toevoegen, openen, verplaatsen en ga zo maar door. Dat maakt deze online editor compleet. Wix is dan ook een dienst die zowel voor beginners als experts heel veel te bieden heeft. Laat je verrassen door de vele mogelijkheden en bouw een site die gezien mag worden!

Beheer je site-pagina's

Betaalde extraatjes

In de basisuitvoering is Wix gratis. Mocht je na verloop van tijd meer willen, dan is het de moeite waard eens een blik te werpen op de betaalde upgrades. Er zijn diverse upgradepakketten beschikbaar in de vorm van een maandabonnement. Per betaald pakket krijg je in ieder geval meer opslagruimte, maar ook meer of onbeperkte bandbreedte. Dat laatste is handig voor als je site ineens ongemeen populair wordt en veel bezoekers trekt. Het meest uitgebreide pakket met de naam eCommerce laat je je eigen webwinkel runnen; alle pakketten bieden de mogelijkheid tot het koppelen van een eigen domeinnaam. Daarmee krijgt je de beschikking over een zelfgekozen webadres (URL), denk aan bijvoorbeeld www.computeridee.nl. Bij de meeste abonnementen krijg je verder waardebonnen voor Google AdWords en Facebook Ads zodat je jouw website snel bekendheid kan geven. Meer info over de abonnementen:www.wix.com/upgrade/website


De redactie van Computer Idee is niet betrokken geweest bij de totstandkoming van dit artikel.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord