MP3-tags toevoegen: The Godfather

© CIDimport

MP3-tags toevoegen: The Godfather

Geplaatst: 6 mei 2007 - 19:05

Aangepast: 27 augustus 2022 - 21:46

Redactie ID.nl

Van muziekalbums die u downloadt of van andere bronnen overneemt, herkent en toont uw draagbare speler of afspeelprogramma niet altijd de artiest, de songtitels, het genre, enzovoort. Dit komt omdat die bestanden niet altijd netjes alle tags bevatten.

Van muziekalbums die u downloadt of van andere bronnen overneemt, herkent en toont uw draagbare speler of afspeelprogramma niet altijd de artiest, de songtitels, het genre, enzovoort. Dit komt omdat die bestanden niet altijd netjes alle tags bevatten. Vervelend en lelijk, maar geen probleem: The Godfather helpt u orde op zaken te stellen.

Stap 1

[afbeelding0]Voor het bijwerken of aanvullen van de tags moet u elk album in een aparte map opslaan. Dat zal waarschijnlijk niet zo'n punt zijn. Als u een gedownload album uitpakt, worden de nummers meestal automatisch in een aparte map bewaard. En anders plaatst u de nummers zelf even in een nieuwe map. Download daarna het programma The Godfather, bijvoorbeeld via Snapfiles of via een van de  koppelingen op de website van de maker. Het programma is gratis en bevat geen spyware, u krijgt op de website van de maker hooguit wat popups te zien.

Stap 2

[afbeelding0]Pak het bestand uit dat u hebt gedownload en dubbelklik vervolgens op het installatiebestand van The Godfather. De installatie is Engelstalig maar met een paar maal klikken is het zo achter de rug. Klik eenvoudigweg op I agree, Next, Next, Install en tot slot op Finish. Het programma wordt dan automatisch gestart. Laat u niet verwarren door de nogal drukke vensterindeling, in de volgende stappen beschrijven we waar u wél moet klikken. Om het programma zelf te starten, kiest u The Godfather in het Startmenu.

Stap 3

[afbeelding0]Nu moet u met The Godfather naar de map bladeren waarin de nummers van het album zijn opgeslagen. Links in het programmavenster ziet u eenzelfde mappenlijst als in Windows Verkenner. Klik op de plustekens totdat u de gewenste map ziet en klik erop. In het grote vak rechtsonder ziet u de bestandsnamen verschijnen in de  kolom Original Filename. Ziet u helemaal niets verschijnen? Controleer dan of het vakje Auto scan is gemarkeerd en of onder de mappenlijst het type [All supported formats] is ingesteld. Normaliter is dat het geval en hoeft u niets te veranderen.

Stap 4

[afbeelding0]We gaan online de albumgegevens zoeken. Klik daarvoor op de knop Online rechts boven in het programmavenster.Klik vervolgens op het knopje Text Search (afbeelding 4). In het invoervak eronder vult The Godfather vaak zelf al de artiestnaam en/of albumtitel in, als die in de muziekbestanden voorkomen.

Stap 5

[afbeelding0]Pas eventueel de artiestnaam en/of albumtitel in het bovenste vak aan. U kunt ook (een deel van) de  artiestnaam of albumtitel in de vakken eronder typen. Klik bij Album filter in het tekstvak, niet op het pijltje. Klik op de knop Search freedb om te zoeken naar de ingevoerde gegevens. In de statusbalk onderin kunt u de voortgang van de zoekactie volgen. Na enige tijd verschijnt onder Result een lijst van albums.Dubbelklik op het album waarvan u de gegevens wilt zien.

Stap 6

[afbeelding0]De gegevens van het gekozen album verschijnen onder Album info. Kijk of deze albuminfo kan passen bij de muziekbestanden. Gegevens van de muziekbestanden, zoals bestandsnaam en lengte, ziet u in het vak onder in het programmavenster. Vergelijk bijvoorbeeld het aantal nummers en de lengte ervan. Gebruik de schuifbalken om te bladeren door de albumgegevens en de bestandsgegevens. De lengte van een muziekbestand kan trouwens best enkele seconden afwijken van de albuminfo. Dit komt doordat veel programma's stilte verwijderen aan het begin en einde van nummers. Als de gegevens overeenkomen, kunt u verder naar stap 9.Wijken de gegevens wel heel erg af? Probeer dan een ander album uit de lijst van albums. Raadpleeg ook stappen 7 en 8 als u geen betere overeenkomst in de lijst kunt vinden.

Stap 7

[afbeelding0]In het onderste vak ziet u de gegevens van uw muziekbestanden. Het kan lastig zijn om de albuminfo hiermee te vergelijken als de volgorde van de bestanden niet klopt. De volgorde in het onderste venster moet bovendien kloppen voordat u verder gaat. Ziet u een nummering in een van de kolommen, bijvoorbeeld in Original Filename (bestandsnaam), Title of Track, dan kunt u daarop sorteren. Klik op een kolomkop om op die kolom te sorteren. Dit wordt aangegeven door een geel driehoekje. Soms bevat een kolom wel een nummering, maar kunt u daarop niet goed sorteren. Pas in dat geval handmatig de volgorde aan. Dat doet u door op een regel te klikken en vervolgens met toets F3 of F4 die regel omhoog, respectievelijk omlaag te verplaatsen. Herhaal dit totdat de volgorde van de nummering klopt. Het kan voorkomen dat een nummering helemaal ontbreekt. Als de bestandsnamen lijken op songtitels, kunt u de volgorde handmatig afstemmen op die in de kolom Title bij de albuminfo. Als laatste redmiddel kunt u eventueel nog de knop Auto sort proberen.

Stap 8

[afbeelding0]Misschien hebt u een incompleet album en ontbreken er nummers. Of u kunt geen albuminfo vinden die helemaal overeenkomt. In dat geval kunt u in het onderste venster lege regels invoegen op de posities van  ontbrekende nummers. Doet u dat niet, dan wordt de albuminfo niet goed toegewezen aan uw muziekbestanden.Klik op de regel waarboven een lege regel moet worden ingevoegd en druk op de toets Insert. Er wordt dan een regel met de tekst ingevoegd. Voeg lege regels in totdat de bestandenlijst overeenkomt met de albuminfo. Een regel verwijderen kan met de toetsencombinatie Ctrl + Delete. U hoeft niet bang te zijn dat u daarmee een muziekbestand verwijdert: zou u op Refresh klikken (het knopje met de twee groene pijltjes) dan wordt de lijst vernieuwd en ziet u dat het bestand niet verwijderd wordt.

Stap 9

[afbeelding0]U kunt de albuminfo eventueel verbeteren of aanvullen. Dat is bijvoorbeeld handig als het genre ontbreekt of als de spelling volgens u niet klopt. Klik onder Album info in het desbetreffende invoervak en gebruik het toetsenbord om de inhoud te wijzigen. Ook songtitels kunt u op deze manier verbeteren, maar daarvoor moet u tweemaal klikken - niet dubbelklikken - op de titel. Een genre kunt u opgeven door op het pijltje te klikken of door te typen in het invoervak. Wilt u niet alle gegevens uit de albuminfo toepassen op uw muziek? Klik dan op het knopje Use en maak het selectievakje bij ongewenste gegevens leeg. Op die manier kunt u bijvoorbeeld overbodige opmerkingen (het vak Comment) negeren.

Stap 10

[afbeelding0]Klik op de knop Apply album. U ziet dan wat er gebeurt als de albuminfo in de tags van de muziekbestanden wordt bewaard. Controleer of alle gegevens goed zijn ingevuld. Negeer de kolom If Renamed. U kunt eventueel  handmatig een tag aanpassen als u er driemaal op klikt, met een pauze tussen het klikken. Kunt u de inhoud van een kolom niet helemaal zien? Klik dan op de knop Auto size columns. Dit is de tweede knop van links, boven de bestandenlijst. Er wordt nog niets aangepast in de bestanden, dat gebeurt pas bij de volgende stap. The Godfather kan trouwens niet alleen overweg met mp3-bestanden, maar ook met andere bestandstypen die tags ondersteunen.

Stap 11

[afbeelding0]Klik nu op de knop Update om de tags toe te passen op de muziekbestanden. In de statusbalk kunt u de voortgang volgen en het resultaat zien. Als alles goed is gegaan, ziet u achter Skipped! en Error(s)! het getal 0. Het kan echter gebeuren dat tags niet kunnen worden bijgewerkt omdat bestanden in gebruik zijn. Zorg ervoor dat u alle mediaprogramma's zoals Windows Media Player of iTunes afsluit en probeer het dan opnieuw. Nu de tags in orde zijn, kunnen andere programma's en uw draagbare mp3-speler ze weergeven en gebruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten