MP3Gain: Hetzelfde volume voor al uw mp3’s 2013-11-04T15:58:28

AutoHotKey: Zet Windows naar uw hand

LG 84-inch 4K tv: 4x FullHD-resolutie

MP3Gain: Hetzelfde volume voor al uw mp3’s

MP3Gain: Hetzelfde volume voor al uw mp3’s

Schrikt u zich soms ook een hoedje door de volumeverschillen in uw mp3-collectie? Dan komt MP3Gain als geroepen. Dit tooltje kan het volume van alle nummers automatisch gelijktrekken, door rekening te houden met hoe luid een nummer klinkt in plaats van hoe luid het is.

1. Installeren

MP3Gain is een open source-programma dat u gratis kunt downloaden op mp3gain.sourceforge.net, waar u bovenaan op Downloads klikt. Vervolgens klikt u op de eerste link in het kader, waar de vetgedrukte zin ‘This is what most people will want to download’ bij staat. Op het moment van schrijven is dat mp3gain-win-1_2_5.exe. U vindt het installatiebestand overigens ook op onze dvd. De installatie is erg eenvoudig. Vink bij Language Files nog even Dutch aan, zodat u MP3Gain straks in het Nederlands kunt gebruiken. Vindt u de Nederlandse vertalingen toch maar niks, dan kunt u in het programma via Taal nog voor Original (U.S. English) kiezen.

2. Instellingen aanpassen

Onder de balk met de grote knoppen ziet u ‘Normaal’ Volume staan, dat standaard een waarde van 89,0 dB heeft. Dat is het richtvolume dat MP3Gain voor al uw mp3-bestanden zal gebruiken. Vindt u dat wat aan de stille kant, verander de waarde dan naar bijvoorbeeld 92,0 dB. U kunt zelf op zoek gaan naar het ideale volume door met een paar nummers te experimenteren. Alle wijzigingen die MP3Gain in uw bestanden aanbrengt zijn immers omkeerbaar zonder kwaliteitsverlies: uw mp3’s worden niet opnieuw gecodeerd.

3. Volumes normaliseren

Wilt u een hele cd normaliseren, dan klikt u op de knop Open Map/Album. Wilt u specifieke nummers selecteren, dan gebruikt u Open Bestand(en) en klikt u de nummers aan terwijl u Ctrl ingedrukt houdt. MP3Gain gaat niet meteen aan de slag, dus u kunt meerdere nummers en albums toevoegen. Selecteert u een map, dan zal MP3Gain automatisch ook de liedjes in eventuele submappen toevoegen. Om uw hele collectie te normaliseren, hoeft u dus enkel de hoofdmap te kiezen en vervolgens geduldig wachten tot de lijst gevuld wordt.

Druk tot slot op Nummer Analyse, zodat MP3Gain het huidige volume van de liedjes kan bepalen. Zodra het programma daarmee klaar is, drukt u op Nummer Niveau om de volumes om te zetten naar het richtniveau. Dat kan een hele poos duren, maar het resultaat is de moeite waard.

Tekst: Clickx

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 12, jaargang.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord