Muziek op maat: uitgekiende afspeellijsten voor muziek 2013-11-04T17:03:00

McAfee lanceert 'real-time' virusbestrijder

Gratis alternatief van Microsoft: XPS naast PDF

Muziek op maat: uitgekiende afspeellijsten voor muziek

Muziek op maat: uitgekiende afspeellijsten voor muziek

Als u enkele honderden of zelfs duizenden nummers hebt verzameld, komt MusicIP Mixer goed van pas. U kiest een favoriet nummer en het programma maakt automatisch een afspeellijst van bijpassende nummers.Zo stelt u snel een leuke mix samen voor een feestje of voor uzelf op uw draagbare speler.

Als u enkele honderden of zelfs duizenden nummers hebt verzameld, komt MusicIP Mixer goed van pas. U kiest een favoriet nummer en het programma maakt automatisch een afspeellijst van bijpassende nummers.Zo stelt u snel een leuke mix samen voor een feestje of voor uzelf op uw draagbare speler.

Stap 1

Ga naar deze website en klik op de versie die u wilt downloaden (Windows). De installatie is het gebruikelijke klikken op Next en Install. Tussendoor moet u nog het keuzerondje I accept selecteren om door te kunnen met de installatie. Voordat u op Finish klikt, maakt u naar wens de twee selectievakjes in het dialoogvenster al dan niet leeg.

Stap 2

Start MusicIP Mixer. U wordt meteen gevraagd muziek toe te voegen. Selecteer bijvoorbeeld de optie Scan My Music folder om de map Mijn muziek toe te voegen. We zullen bij de volgende stap instellen dat het programma automatisch al uw mappen met muziek in de gaten houdt. Klik nu op Next om door te gaan. Klik onder de privacymelding op Start om uw muziekverzameling automatisch te laten analyseren. Deze analyse is niet afhankelijk van tags zoals artiestnaam en dergelijke, maar maakt een soort akoestische 'vingerafdruk' van het nummer. Als die vingerafdruk al in de internetdatabase staat, kan het nummer snel getypeerd worden. Zo niet, dan wordt het nummer uitvoeriger geanalyseerd, wat veel langer duurt.

Stap 3

Om ervoor te zorgen dat MusicIP Mixer echt uw hele muziekverzameling analyseert, inclusief nieuwe nummers die u gaat toevoegen, geeft u de mappen op waarin u muziek bewaart. Klik op de knop Options en selecteer links Watch Folders. Klik op Add om mappen toe te voegen. Submappen worden automatisch gecontroleerd. Zorg ervoor dat in de kolommen Monitor en Scan bij elke map een vinkje staat en klik op OK. In de statusbalk van het programma ziet u links hoeveel bestanden er nog geanalyseerd moeten worden. Het programma kan overweg met veel populaire typen muziekbestanden, zoals mp3, wma en ogg.

Stap 4

Om een afspeellijst te maken op basis van een nummer, zoekt u dat ene nummer op. Klik eerst linksboven op Library voor uw muziekcollectie. Typ daarna een zoekterm in het vak Search All. U kunt ook keuzes maken in de vakken Genres, Artists of Albums. In het grote vak daaronder verschijnt een lijst van alle overeenkomstige nummers. Een groene tekstkleur geeft aan dat het nummer al is geanalyseerd. Rood is voor nummers die nog verwerkt moeten worden, zwart voor nummers die niet geanalyseerd kunnen worden (bijvoorbeeld omdat ze te kort zijn). Klik op een geanalyseerd nummer dat u als uitgangspunt wilt gebruiken.

Stap 5

Klik nu op de knop Mix om een afspeellijst te creëren met bijpassende nummers. Vaak maakt het programma verrassende keuzes, die bij beluistering toch heel goed bij elkaar passen. Bent u niet tevreden? Rechtsklik op een nummer dat uit de toon valt en kies Less like this. Dat nummer en soortgelijke nummers worden dan vervangen. Met behulp van deze en andere opdrachten in het snelmenu klikt u zo een leuke afspeellijst bij elkaar. Kies bijvoorbeeld Replace this Artist om alle nummers van een bepaalde artiest uit de lijst te verwijderen, of Replace this Song om een enkel nummer te vervangen.

Stap 6

Standaard wordt een afspeellijst van 12 nummers (Tracks) gecreëerd, maar dat is natuurlijk een beetje kort. Via de werkbalk kunt u een hoger aantal invoeren of de lijst instellen op een bepaald aantal minuten of megabyte. Het maximum in de gratis uitvoering van het programma is 75 nummers, 300 minuten of 300 megabyte. Als u niet genoeg hebt aan een afspeellijst met vijf uur muziek of een aantal extra mogelijkheden wilt, kunt u natuurlijk altijd tegen betaling de Premium-versie aanschaffen.

Stap 7

De volgorde van de lijst wijzigen kan ook nog. Rechtsklik op de knop Shuffle en kies het gewenste type overgang tussen de nummers. Kies Smooth voor geleidelijke overgangen of Sawtooth voor afwisselend drukkere en rustiger nummers. Jagged is een compromis tussen deze twee typen. Het standaardtype, dat wordt toegepast bij normaal klikken op Shuffle, stelt u in via de knop Options en de categorie Shuffle. Wilt u trouwens meer informatie in de lijst? Klik dan met rechts op een willekeurige kolomkop, zoals Track, en kies de gewenste gegevens.

Stap 8

Beluisteren van de mix kan in MusicIP Mixer of in uw favoriete afspeelprogramma. Gebruik de knoppen linksonder om de lijst in MusicIP Mixer af te spelen. Klik op de knop Send To om de afspeellijst naar uw favoriete afspeelprogramma te sturen. Kiest de Mixer het verkeerde programma? Klik dan op de knop Options en ga naar de categorie Send To. Selecteer uw favoriete programma, als dat is gedetecteerd, of kies Default Player. Als laatste mogelijkheid kunt u altijd nog de hele lijst selecteren en naar uw afspeelprogramma slepen. Om de hele afspeellijst te selecteren klikt u op een nummer in de lijst en daarna gebruikt u de toetsencombinatie Ctrl + A.

Stap 9

MusicIP Mixer biedt nog veel meer mogelijkheden. Zo kunt u twee of meer nummers selecteren als basis voor de afspeellijst door de Ctrl-toets ingedrukt te houden tijdens het klikken. Een afspeellijst maken op basis van een artiest kan ook. Rechtsklik daarvoor op een naam in het vak Artists en kies Create Mix. Via de knop Options experimenteert u in de categorie Mix met andere standaardinstellingen voor het samenstellen van de lijst. Vindt u trouwens dat het analyseren van uw enorme muziekcollectie wel erg lang duurt? Stel dan in de categorie General de Analysis priority in op Normal. Laat de pc een nacht aan staan en vergeet niet om de instelling na afloop weer op Low te zetten, anders wordt uw pc misschien te traag.

Stap 10

Het zou mooi zijn als u de nummers met deze juiste afspeelvolgorde op uw draagbare speler kunt zetten. Bij apparaten die als verwisselbare schijf worden herkend, gaat dat redelijk eenvoudig. Selecteer de hele afspeellijst en kies in het snelmenu de opdracht Copy/Move/Rename Files. Typ in het invoervak de tekst X:\%0si - %a - %n en klik daarna op Apply. De nummers krijgen dan bij het kopiëren een naam als 0xx - artiestnaam - titel, waarbij 0xx het volgnummer in de afspeellijst is (zie afbeelding). Door die nummering wordt de lijst in de juiste volgorde afgespeeld. In plaats van X typt u natuurlijk de stationsletter van uw draagbare speler. Controleer of het keuzerondje Copy Files is geselecteerd en klik tot slot op OK om de nummers naar uw speler te kopiëren. Zo kunt u ook onderweg genieten van de mix van MusicIP Mixer.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord