Nieuwe keuken? Ontwerp 'm zelf!

© CIDimport

Nieuwe keuken? Ontwerp 'm zelf!

Geplaatst: 30 oktober 2009 - 12:10

Aangepast: 27 augustus 2022 - 13:55

Redactie ID.nl

Een nieuwe keuken aanschaffen is leuk, zeker als je ‘m helemaal zelf kunt inrichten. Dat kan met de gratis ontwerpsoftware van een zeker Zweeds woonwarenhuis – waarmee u trouwens ook uw slaapkamer en werkkamer kunt ontwerpen.

Een nieuwe keuken aanschaffen is leuk, zeker als je ‘m helemaal zelf kunt inrichten. Dat kan met de gratis ontwerpsoftware van een zeker Zweeds woonwarenhuis – waarmee u trouwens ook uw slaapkamer en werkkamer kunt ontwerpen.

Stap 1

Nieuwe keuken? Ontwerp 'm zelf!-15993531

© CIDimport

U vindt de software op www.ikea.com/ms/nl_NL/rooms_ideas/splashplanners.html. Klik op de link Download hier de HomePlanner. Er zijn ook links naar twee andere ontwerppakketten te vinden. Ze hebben allemaal dezelfde bestandsnaam, maar zijn elk voorzien van een andere collectie meubels.

Stap 2

Nieuwe keuken? Ontwerp 'm zelf!-15993533

© CIDimport

Als u de HomePlanner start, verschijnt een melding in beeld tot wanneer de genoemde prijzen geldig zijn, klik hier op OK. Als eerste kiezen we de vorm van de keuken, gebruik daarvoor het bovenste selectiemenu in het paneel links. In ons voorbeeld gaan we aan de slag met een simpele rechthoekig gevormde keuken, maar er zijn voldoende andere vormen beschikbaar.

Stap 3

Nieuwe keuken? Ontwerp 'm zelf!-15993536

© CIDimport

Tijd om het meetlint erbij te pakken, eerst meten we de muurhoogte (ofwel de afstand van vloer tot plafond), vul deze waarde in bij het veld achter Muurhoogte. Vul de lengte van de keukenruimte in bij het veld achter A en de breedte achter B.

Stap 4

Nieuwe keuken? Ontwerp 'm zelf!-15993538

© CIDimport

Een keuken bevat een aantal vaste elementen, zoals (in ons voorbeeld) een deur, een raam, verwarming en aansluitingen voor gas, water en elektriciteit. Deze zaken sleept u vanuit de 'elementen'-balk onderin beeld naar de plek waar ze in uw keuken te vinden zijn. Uiteraard geldt dat u de exacte plaats van stopcontacten, wateraansluiting, een eventuele deur, ramen enzovoorts eerst even nameet, ze zijn vervolgens met de meethulp in het ontwerpvenster nauwkeurig te plaatsen. Per item kunt u in de kolom links de gewenste afmetingen opgeven, zodat uw raam (om maar wat te noemen) precies overeenkomt met de werkelijkheid.

Stap 5

Nieuwe keuken? Ontwerp 'm zelf!-15993540

© CIDimport

Als alle standaardonderdelen zijn ingebouwd, kunnen we aan de slag met het inrichten van de keuken. Klik daarvoor op de knop Inrichten (tweede knop naast het Ikea-logo). Links onderaan is een blokje verschenen met diverse onderdelen, klik op Keuken & eethoek/eetkamer. U ziet nu een aantal categorieën, waarbij we eerst even een kijkje nemen onder de kop FAKTUM keukensysteem. Een van de belangrijkste onderdelen van een keuken is een goed werkblad (aanrecht) en we hebben keuze genoeg uit kant en klare blokken onder het kopje Keukeneilanden. Om zo'n eiland te plaatsen, sleept u het vanuit de onderdelenbalk onder het tekenvel naar de gewenste plek in de keuken. Het is wellicht praktisch om even de Ikea-catalogus bij de hand te houden, zodat u kunt zien wat u precies kiest. Ons onderdeel bevat enkele nummers; door op een nummer te klikken kunt u de module naar smaak en wens aanpassen via een uitgebreid selectiemenu aan de linkerkant. Zo zijn kookplaten toe te voegen en is het werkbladmateriaal te selecteren.

Stap 6

Nieuwe keuken? Ontwerp 'm zelf!-15993542

© CIDimport

Om allerlei onderdelen 'aan de muur te hangen' is het praktisch om over te schakelen naar de 3D-modus, klik daarvoor op de knop 3D. Wij zijn geen designwonders als het gaat om keukens, maar u begrijpt het idee. Er is in de software ook allerlei keukenapparatuur voorhanden, deze vindt u onder de kop Inbouwapparatuur. Met name de Vrijstaande apparatuur werkt ideaal, die is immers overal naar wens te plaatsen. Een koelkast is zo neergezet. Toegegeven: onze keuken is wel wat érg optimistisch ruim geworden. Betekent dat er ruimte zat is voor allerlei leuke extra's. Zo is het mogelijk om kant-en-klare eettafels plus stoelen naar het tekenvel te slepen, of een bar samen te stellen uit diverse losse onderdelen. Maak steeds opnieuw gebruik van het onderdelenmenu links onderin beeld. Tijdens het inrichten steeds weer even overschakelen naar de 3D-weergave helpt het overzicht te behouden.

Stap 7

Nieuwe keuken? Ontwerp 'm zelf!-15993544

© CIDimport

Eenmaal geplaatste onderdelen kunt u beetpakken en verslepen naar een andere plek. Let daarbij op dat sommige onderdelen uit een flink aantal losse modulen bestaat, wilt u deze als één geheel slepen dan trekt u er met de muis eerst een selectie omheen. Vervolgens klikt u ergens in deze selectie waarna alles in één keer is te slepen.

Stap 8

Nieuwe keuken? Ontwerp 'm zelf!-15993546

© CIDimport

Is uw keuken eenmaal 'klaar' (die van ons is verre van perfect, maar het gaat zoals gezegd om het idee) bekijk de zaak dan nog even goed in 3D-formaat. Klik vervolgens in het menu Opslaan op Opslaan en geef uw ontwerp een naam. Om een boodschappenlijstje te maken klikt u op de knop met de rekenmachine, waarna u een totaaloverzicht van alle benodigde onderdelen krijgt te zien. Inclusief bestelnummer en prijs, dus in principe kunt u zo doorlopen naar het onderdelenmagazijn. Afdrukken van de bestellijst doet u door op de printerknop te klikken.

Stap 9

Nieuwe keuken? Ontwerp 'm zelf!-15993548

© CIDimport

Van het 2-dimensionale ontwerp maakt u in een handomdraai een professionele bouwtekening. Klik eerst op de ontwerpknop (de tweede naast het logo) en klik dan op de afdrukknop. In het dialoogvenster dat dan verschijnt, selecteert u de optie Print met afmetingen voor het meest gedetailleerde en nauwkeurige resultaat. Klik op OK en uw tekening is klaar voor gebruik. Overigens kunt u ook een afdruk maken van de 3D-weergave. Hiertoe schakelt u over naar 3D-weergave en klikt op Afdrukken

Andere software

Behalve de software van Ikea zijn er meer pakketten om bijvoorbeeld een keuken te ontwerpen. Op www.homeplanner.nl vindt u bijvoorbeeld een compleet online ontwerppakket (u hoeft dus niets te installeren) voor de keuken en verder zo ongeveer elk denkbare ruimte in huis. Zelfs tuinontwerp behoort tot de mogelijkheden. www.wonenonline.nl/woonplanner/index.html biedt een complete 3D-ontwerpmodule voor onder meer keukens, eveneens volledig online. Wilt u toch liever een programma installeren (bijvoorbeeld om ook onderweg in de trein zonder internetverbinding aan de slag te kunnen), dan is Room Arranger (www.roomarranger.com/) wellicht iets voor u. Deze software kunt u dertig dagen gratis uitproberen, daarna moet u een licentie van 20 dollar aanschaffen.

Tot slot

Hoewel we in deze workshop software van Ikea gebruiken, bent u voor het bouwen van de eigenlijke keuken natuurlijk niet per se aangewezen op de spulletjes van deze Zweedse meubelgigant. U kunt met uw ontwerp bijvoorbeeld naar een andere keukenwinkel stappen en eens kijken wat men daar met uw stukje huisvlijt kan.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 12, jaargang 2009.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten