Office 365 in de cloud: Altijd en overal werken 2014-09-03T13:39:24

Videobewerking voor starters: Een prachtfilm in een handomdraai

PostNL

Office 365 in de cloud: Altijd en overal werken

Office 365 in de cloud: Altijd en overal werken

Microsoft heeft onlangs Office 365 gelanceerd, een Office-pakket dat u niet koopt maar huurt. Voor een vast bedrag per jaar kunt u het installeren op maar liefst vijf pc’s, tablets of Macs. Daar bovenop krijgt u een serie extra’s. Lees hier onze ervaringen met het pakket en ontdek dat u via ons een heel leuke korting kunt krijgen :-)

Office 365 logoDit stuk wordt geschreven op een pc, in Word. Niet Word 2007, dat op deze computer is geïnstalleerd, maar Word 2013. Het is een van de opties die het nieuwe Office 365 zijn gebruikers biedt: waar ook ter wereld kun je op elke (Windows-)pc voorzien van een internetaansluiting en een browser, gebruikmaken van Office on Demand. En dus waar ook ter wereld werken met de nieuwste versie van Office-toepassingen als Word, Excel en Powerpoint. Het programma dat u wilt gebruiken wordt daarbij via de browser naar de computer gestuurd en tijdelijk ‘geïnstalleerd’. Dat kost – afhankelijk van de internetverbinding – hooguit een minuut, wat wel zo prettig is natuurlijk.

Office 365 is volledig gericht is op het werken in en via de cloud. Hebt u eenmaal een document gemaakt, dan kunt u het opslaan op SkyDrive. Dat gaat heel simpel: klik op Bestand, Opslaan als en u krijgt in een vervolgschermpje de keuze tussen Computer en SkyDrive. Kind doet de was, en zo.

Abonnement

Met Office 365 is Microsoft een nieuwe weg ingeslagen waar het zijn software betreft: niet langer kunt u pakketten alleen kopen, u kunt er nu ook een abonnement op nemen. Daarbij zijn er flinke verschillen tussen het een en ander. Als u Office 2013 voor Thuisgebruik en Studenten kóópt, krijgt u een pakket bestaande uit Word, Excel, Powerpoint en OneNote. Bij een abonnement op Office 365 voor Thuisgebruik Premium krijgt u daar bovenop de beschikking over Outlook, Publisher en Access. Verder kunt u Office 365 installeren op vijf verschillende pc’s, Windows 8 tablets of Mac’s, terwijl u een gekochte versie van Office 2013 op slechts een pc kunt installeren. (Het is de bedoeling dat hier de optie bij komt om Office 365 ook te kunnen installeren op vijf mobiele apparaten, maar het is nog niet duidelijk wanneer dit ook daadwerkelijk mogelijk wordt). Bij Office 365 krijgt u verder nog 20 GB gratis opslagruimte op SkyDrive en per maand 60 belminuten om via Skype naar vaste nummers te bellen.

Kortom, wie zich abonneert, krijgt heel veel meer dan wie een Office-pakket koopt. Uiteraard hangt daar wel een prijskaartje aan. Office 365 voor Thuisgebruik kost 99 euro per jaar. Een vergelijkbaar Office-pakket (dus inclusief Acces en Publisher) kost eenmalig 539 euro, terwijl het eenvoudigste ‘kooppakket’ (Office 2013 voor Thuisgebruik en Studenten) 139 euro kost.

Hubbit logoLezersvoordeel

25 euro korting!

Als lezer van Computer Idee krijgt u 25 euro korting als u een abonnement neemt op Office 365. Die korting krijgt u alleen in onze eigen internetwinkel. Dus: ga naar  www.hubbit.nl/office365 en sla uw slag. De aanbieding geldt Office 365 voor Thuisgebruik en Studenten!

 

Eerste tips

Omdat, zoals de Britten het zo treffend zeggen, The proof of the pudding is in the eating, presenteren we hier meteen een serie tips die duidelijk maken waarom Office 365 voor u aantrekkelijk zou kunnen zijn.

 

Geen schijfje

In tegenstelling tot ‘vroeger’ krijgt u bij Office 365 voor Thuisgebruik Premium géén installatieschijven meer, maar alleen een productsleutel. Het hele pakket installeert u eenvoudig op uw pc´s, Windows 8-tablets of Macs door een bezoek aan www.office.com/setup. Voer hier de cijfer- en letterreeks in van uw productsleutel en klik op Aan de slag. Er start een wizard waarin de meeste opties voor zich spreken. U moet zich aanmelden met een Microsoft-account, dit kan uw Live-ID zijn maar u kunt ook van uw eigen e-mailadres een Microsoft-account maken. Vervolgens klikt u op Installeren bij het selectiemenu waarin u kunt kiezen voor installatie op Windows of op de Mac. Let op: voor Office 365 hebt u minimaal Windows 7 nodig. En voor de Mac minimaal OS X .10.6 .Om Office op uw andere computers te installeren, gaat u naar www.office.com/myaccount.

 

Snel inloggen

Wilt u snel toegang hebben tot uw documenten, dan kunt u niet alleen inloggen op SkyDrive maar ook op de online-omgeving van Office 365. Ga naar www.office.com en klik op Mijn Office in de horizontale menubalk helemaal bovenin beeld. Kies vervolgens in het geopende pop-up venstertje voor Microsoft-account en log in met uw Live gebruikersnaam en wachtwoord.

 

Volledige versie streamen

Zoals gezegd kunt Word, Excel of Powerpoint ook gebruiken als u toevallig achter een pc zit waar deze programma’s niet op zijn geïnstalleerd. Office 365 kent daartoe Office on Demand, waarmee u de volledige versie van het gewenste programma naar uw pc streamt, via internet. Stel dat u met Excel wilt stoeien. Dan klikt u op de pagina Mijn Office op het Excel-pictogram. Er opent een venstertje met de vraag of u de dienst wilt gebruiken en daar klikt u (uiteraard) op Ja. Uw browser vraagt dan of er een invoegtoepassing geïnstalleerd of uitgevoerd mag worden, bevestig dit door op Uitvoeren te klikken. Even later verschijnt een volledige versie van Excel in beeld. Houd er rekening mee dat er soms wat vertragingen optreden omdat alles online geregeld wordt, zeker tragere internetverbindingen vergen een beetje geduld. Draait de zaak eenmaal, dan staat niets u in de weg om gebruik te maken van élke functie die u normaliter ook in Office 2013 aantreft.

De voor- en nadelen

Plus

* Steeds de nieuwste versies van Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Access en Publisher

* 20 GB extra ruimte op SkyDrive

* Office on Demand (waar ook ter wereld, op een (Windows-)pc, werken met Office)

* Installatie (van het nieuwste Office-pakket) op vijf computers of Mac’s in een gezin

Min

* Abonnementsdienst. Jaarlijkse bedrag verschuldigd.

* Prijzig als u geen behoefte hebt aan de extra’s van Office 365 of Office maar op 1 pc wilt gebruiken.

Welk formaat?

De eerste keer dat u de op uw pc geïnstalleerde versie van Office 2013 start (en ook als u on demand voor het eerst gebruikt) wordt u gevraagd welk standaardbestandstype u wilt gebruiken: Office Open XML-indelingen of OpenDocument-indelingen. Het is verstandig om hier voor Office Open XML te gaan, want alleen dan bent u er zeker van dat alle Office-opmaakmogelijkheden behouden blijven bij opslaan. En hébt u eenmaal een formaat geselecteerd, dan kunt u natuurlijk altijd nog in het andere formaat opslaan door in het menu Bestand voor Opslaan als te kiezen.

Lees verder op pagina 2

Webapp?  

Er is soms wat verwarring over wat u nu precies online kunt met Office. Op deze pagina’s ligt de nadruk op Office on Demand, maar daarnaast zijn er ook nog de zogeheten Web Apps. Online versies van Word, Excel, Powerpoint en OneNote, die u in de browser opent. Het zijn apps waarin u eenvoudige documenten kunt maken, zonder al te veel opsmuk. De Web Apps zijn beschikbaar voor iedereen die een Live(of Hotmail)account heeft. U opent ze via SkyDrive: klik in de balk bovenaan het browservenster op Maken en kies de app waarmee u wilt werken. Geef het bestand een naam en u ziet dat de web app wordt geopend in de browser. U kunt nu bijvoorbeeld een eenvoudige brief tikken of een Excel-bestandje aanmaken. Wilt u vervolgens meer doen met het bestand – bijvoorbeeld qua opmaak of met macro’s – dan opent u via uw Office 365-account het bestand in volledige programma.

 

SkyDrive

Om het maximale uit SkyDrive te halen, is het aan te raden om de bijbehorende app op uw computer te installeren. Met die app wordt SkyDrive in feite een map op uw computer waar u moeiteloos bestanden kunt opslaan en vanaf kunt halen. Standaard is de app zo ingesteld dat hij de bestanden automatisch synchroniseert met het web. Desgewenst kunt u dat aanpassen, zoals u ook zelf kunt bepalen welke mappen en bestanden wel en welke niet worden gesynchroniseerd. Standaard beschikt u bij SkyDrive over 7 GB opslagruimte, maar met Office 365 komt daar 20 GB bij.

 

Groter!

Omdat schermresoluties- en afmetingen nogal verschillen, bestaat de kans dat de Office-apps wat priegelig worden getoond in de browser. Wilt u het allemaal wat beter leesbaar, maak dan simpelweg gebruik van de zoomfunctie van uw browser. Veelal zoomt u in (of uit) door te draaien aan het muiswiel en tegelijkertijd de Control-toets ingedrukt te houden. Terug naar de standaardweergave gaan (voor als u klaar bent met de webapp) doet u door (meestal) op Control-0 (cijfer nul) te drukken. Werkt uw browser net wat anders, kijk dan even in het menu Beeld waar u de zoomfunctie ongetwijfeld aantreft.

Thuisgebruik of zakelijk gebruik?

Zoals de naam al zegt is Office 365 voor Thuisgebruik Premium bedoeld voor particulier gebruik. Wilt u commercieel aan de slag, dan is er Office 365 voor Professionals en Kleine Bedrijven Premium met een prijskaartje van €124,80 per gebruiker per jaar (€10,40 per maand exclusief BTW). Krijgt u eveneens een desktopversie van Office 2013 bij en zakelijke toepassingen zoals Exchange Online (eigen e-mail domein), SharePoint Online (teamsites en publieke webpagina) en Lync Online (chat, HD-videovergaderen, scherm delen).

Of toch maar…?

Office 365 voor Thuisgebruik Premium is ten opzichte van Office 2013 een goede deal, behalve als u er op slechts één pc mee zou werken, Outlook (en Access en Publisher) niet nodig hebt en geen voordelen in ‘Office on demand’ ziet. Onder die omstandigheden is het verstandiger en voordeliger om te upgraden naar het ‘gewone’ Office 2013 voor Thuisgebruik en Studenten a €139,–. Voor één pc, dat wel en zonder de extra’s die het abonnement biedt (zo ontbreekt on demand bijvoorbeeld).

Ná uw abonnement

Mocht u besluiten uw abonnement niet te verlengen, dan blijven uw documenten gewoon bewaard op SkyDrive. U kunt ze nog gewoon lezen, maar de mogelijkheid om (op uw computer of online) ze te bewerken in Office 2013 stopt. Met oudere versies van Office kunt u wel gewoon met uw bestanden werken.

Dit krijgt u

Een abonnement op Office 365 voor Thuisgebruik Premium, omvat:

* Office 2013 desktop-versies van Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher en Access voor Windows-pc’s

* Voor de Mac krijgt u Word:Mac 2011, Excel:Mac 2011, PowerPoint:Mac 2011 en Outlook:Mac 2011

* 60 gratis Skype World Minutes naar 40+ landen om naar vaste lijnen te bellen

* 20 GB extra SkyDrive- opslag

* Office on Demand

* Inclusief versie-upgrades

* Voor gebruik op maximaal 5 pc’s, Windows 8-tablets of Mac’s binnen uw huishouden

Ook kunt u – in de toekomst – het pakket installeren op vijf mobiele apparaten, zoals Android tablets en iPad.

* Abonnement voor 12 maanden

Hubbit logoLezersvoordeel

25 euro korting!

Als lezer van Computer Idee krijgt u 25 euro korting als u een abonnement neemt op Office 365. Die korting krijgt u alleen in onze eigen internetwinkel. Dus: ga naar  www.hubbit.nl/office365 en sla uw slag. De aanbieding geldt Office 365 voor Thuisgebruik en Studenten!

 

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 13, 2013.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord