Office à la carte: maak uw eigen werkbalk in Microsoft Office 2013-11-04T17:02:49

HP komt met submerk voor gaming en multimedia

Aanraakschermen zeer in trek bij consumenten

Office à la carte: maak uw eigen werkbalk in Microsoft Office

Office à la carte: maak uw eigen werkbalk in Microsoft Office

U moet in Word, Excel en andere Office-programma's soms diep graven voordat u de gewenste opdracht of optie hebt gevonden. Maak uw eigen werkbalk en zet daarin alles wat u vaak nodig hebt.

U moet in Word, Excel en andere Office-programma's soms diep graven voordat u de gewenste opdracht of optie hebt gevonden. Maak uw eigen werkbalk en zet daarin alles wat u vaak nodig hebt.

Stap 1

Als voorbeeld gebruiken we Word, maar ook in Excel of elk ander Office-programma maakt u op een vergelijkbare manier uw eigen werkbalk. Open eerst een nieuw, leeg document. Klik op het menu Extra en kies Aanpassen. Het gelijknamige dialoogvenster verschijnt. Ga daarin naar het tabblad Werkbalken en klik op de knop Nieuw.

Stap 2

Typ in het invoervak Werkbalknaam de gewenste naam voor uw werkbalk. Daarbij mag u ook spaties en zelfs speciale tekens gebruiken. In Word ziet u daaronder nog een keuzelijst. Die moet u instellen op Normal.dot, zodat uw werkbalk voor alle Worddocumenten beschikbaar is. Zodra u op OK klikt verschijnt er een kleine, zwevende werkbalk op het scherm. Die lege werkbalk kunt u nu zelf gaan vullen met knoppen, voor opdrachten die normaliter dieper weggestopt zitten.

Stap 3

Ga in het dialoogvenster Aanpassen naar het tabblad Opdrachten om de gewenste knoppen toe te voegen. Selecteer in de lijst Categorieën een categorie en daarna in de lijst Opdrachten de gewenste opdracht. Het is misschien even zoeken, maar u hoeft dit maar eenmaal te doen. En als uw werkbalk klaar is, bespaart dat u elke keer opnieuw zoektijd en moeite. Klik op een opdracht en sleep die met ingedrukte linkermuisknop naar uw nieuwe werkbalk. Een verticale zwarte lijn op de werkbalk geeft aan waar de opdrachtknop terechtkomt als u de muisknop loslaat. Als in de lijst Opdrachten geen afbeelding staat, wordt de tekst gebruikt als knopopschrift.

Stap 4

Wilt u liever een afbeelding op een knop met tekst? Dat is extra werk, maar uw werkbalk wordt er wel mooier van en neemt bovendien minder ruimte in beslag. Rechtsklik op de knop en kies Knopvlak wijzigen. In het submenu kiest u uit verschillende afbeeldingen een mooi exemplaar. Om ervoor te zorgen dat op de knop alleen de afbeelding wordt getoond, zonder tekst, moet u daarna in het snelmenu nog de optie Standaardstijl activeren.

Stap 5

Zolang het dialoogvenster Aanpassen is geopend, kunt u de werkbalk veranderen. Voeg extra knoppen toe of versleep de knoppen die al op de balk staan om de volgorde te veranderen. Om een knop te verwijderen, sleept u deze van de werkbalk af en laat u de muisknop los. U kunt de muisknop loslaten zodra u een kruisje ziet bij de muisaanwijzer, zoals in de afbeelding. De grootte van de werkbalk wordt trouwens automatisch aangepast als u knoppen toevoegt of verwijdert. Als u klaar bent, klikt u in het dialoogvenster Aanpassen op de knop Sluiten.

Stap 6

De zelfgemaakte werkbalk sleept u naar een rand van het scherm om de balk daaraan te verankeren. Zo kunt u de werkbalk bijvoorbeeld onder de standaardwerkbalken plaatsen. De titelbalk verdwijnt na het verankeren en links op of boven op de werkbalk verschijnt een greep (de stippellijn). Aanpassen van de positie van de werkbalk gaat op dezelfde manier als bij de ingebouwde werkbalken, door te slepen aan de greep of aan de titelbalk.

Stap 7

Wilt u uw werkbalk (tijdelijk) verbergen? Ga dan in het venster Aanpassen naar het tabblad Werkbalken (zie Stap 1) en maak het vakje leeg bij de naam van uw werkbalk. Markeer het selectievakje weer om de werkbalk weer te geven. Als u een gezochte opdracht trouwens niet in een specifieke categorie vindt, kunt u altijd nog de categorie Alle opdrachten proberen. Hier vindt u zelfs opdrachten die niet eens in de gewone dialoogvenster of menu's van Word zijn te vinden, zoals AdresInvoegen voor het snel invoegen van adressen uit Outlook. De opdrachtnamen in deze categorie zijn overigens niet altijd even duidelijk. Voeg ze gewoon toe aan de werkbalk om te testen of u de juiste opdracht te pakken hebt, u kunt de knop altijd weer verwijderen. Op deze manier stelt u zelf een werkbalk samen met allerlei mogelijke opdrachten, om sneller en handiger en dus prettiger te werken met Office.

Office 2007

De nieuwste Office-versie - 2007 - heeft een heel andere gebruikersinterface gekregen, met een lint als werkbalk. De mogelijkheden om die zelf aan te passen zijn beperkt en u kunt deze workshop dan ook niet gebruiken voor Office 2007.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord