Oppepper voor Adobe Reader

© CIDimport

Oppepper voor Adobe Reader

Geplaatst: 18 juli 2008 - 08:07

Aangepast: 27 augustus 2022 - 18:13

Redactie ID.nl

Hét programma voor het openen van pdf-documenten is Adobe Reader. Maar deze kolos is traag bij het starten. Dat kan gelukkig anders en vooral vlotter. Hét programma voor het openen van pdf-documenten is sinds jaar en dag Adobe Reader, gratis en voor niks te downloaden vanaf www.adobe.com.

Hét programma voor het openen van pdf-documenten is Adobe Reader. Maar deze kolos is traag bij het starten. Dat kan gelukkig anders en vooral vlotter. Hét programma voor het openen van pdf-documenten is sinds jaar en dag Adobe Reader, gratis en voor niks te downloaden vanaf www.adobe.com. Adobe Reader beschikt over alle mogelijke opties om een pdf’je optimaal en met alle ingebouwde toeters en bellen weer te geven, zodat-ie eruit ziet zoals de maker heeft bedoeld. Toch heeft de Reader ook een nadeel: hij is qua omvang groot en – zeker op wat oudere systemen – strooptraag bij opstarten. Daar is met een gratis tooltje én wat kiene instellingen gelukkig wat aan te doen.

Stap 1

[afbeelding0]De oorzaak van de trage Readerstart is dat er tijdens het laden allerlei extraatjes, plugins en tools worden meegestart. Voor de echte liefhebber wellicht noodzakelijk, maar voor de doorsnee gebruiker die alleen  een pdf'je wil lezen totaal zinloos. De gratis tool Adobe Reader SpeedUp maakt korte metten met alle overbodige troep en schakelt deze simpelweg uit. Gevolg: een stuk sneller startende Adobe Reader. U kunt de tool hierdownloaden.Klik daar in het menu aan de linkerkant op Adobe Reader SpeedUp, waarna u aan de rechterkant het programma via de link Click here kunt downloaden. Bewaar het installatiebestand als gebruikelijk even op een plek waar u het gemakkelijk weer terugvindt. Erg belangrijk is ook de software onder de link VB Runtimes; op de meeste computers is die al aanwezig, maar mocht dat niet zo zijn (merkt u vanzelf, want dan werkt SpeedUp niet), dan moet u dit eerst installeren. Nu we toch op deze pagina zijn en u weet niet zeker of u het hebt: gelijk maar even downloaden dus.

Stap 2

[afbeelding0]Probeer eerst SpeedUp gelijk te starten (installeren is er dan niet bij; u start het programma gewoon vanuit de map waarin u de zaak dadelijk zult uitpakken). Hanteer deze volgorde, want als de VB Runtimes al op uw pc aanwezig zijn en u gaat de zaak nogmaals installeren, zult u ontdekken dat bepaalde bestanden al in gebruik zijn, met als gevolg foutmeldingen tijdens de installatie. Unzip alle AR-SpeedUp.zip aanwezige bestanden (kunt u bijvoorbeeld het welbekende en kosteloze 7-Zip voor gebruiken) naar een map. Open deze map en dubbelklik op het bestand Reader SpeedUp.exe. Start het programma probleemloos, dan kunt u verder naar de volgende stap. Start-ie niet? Dan even de VB Runtimes installeren (feitelijk een bibliotheek met veelgebruikte routines van Visual Basic, een programmeertaal die de auteur van Adobe Reader SpeedUp heeft gebruikt). Doet u door een simpele dubbelklik op het bestand vbruntimes.exe. Doorloop de installatiewizard (vergeet niet de licentieovereenkomst te accepteren) en klaar.

Stap 3

[afbeelding0]SpeedUp kan geheel Nederlandstalig worden gemaakt door de eerste keer dat u het programma start in het taalmenu de optie Dutch te kiezen. Dat lukte bij ons de eerste keer niet. Als dat u ook overkomt, probeer  het dan nog eens door SpeedUp te sluiten en het bestand Dutch.txt naar de programmamap van SpeedUp te kopiëren. Start SpeedUp dan wederom, klik in het hoofdvenster op de link Change settings en daarna op Change onder het kopje Language. Kies dan alsnog Dutch en klik op Bewaar.

Stap 4

[afbeelding0]De werking van Speed-Up is heel eenvoudig, maar om eventuele problemen achteraf te voorkomen is het verstandig om een herstelpunt te maken. Dat kan als gebruikelijk via het menu Start, Bureau-accessoires, Systeemwerkset en Systeemherstel. Als dat klusje is geklaard, zorgt u dat de standaardoptie Speed Up is geselecteerd. Klik dan op Start, waarna een lange lijst met in en uit te schakelen opties verschijnt.

Stap 5

[afbeelding0]U kunt handmatig de diverse opties instellen, maar dat kan tot onverhoopte problemen leiden. Beter is het om één van de voorinstellingen achter Versnellingswijze te kiezen. De standaardoptie SpeedUp - Snel (aangeraden) is de meest verstandige. Hierdoor laadt Adobe Reader een stuk sneller, maar blijft toch het grootste deel van de functies voor dagelijks gebruik in tact. Klik op Start om de instellingen door te voeren.

Stap 6

[afbeelding0]Na even wachten zijn de instellingen gemaakt en klikt u op Beëindig. Open een pdfbestand op de gebruikelijke wijze of start Adobe Reader. U merkt het verschil meteen: het document wordt veel sneller getoond! Sluit Adobe Reader nog even niet, want er is ook in het programma zélf nog wel het een en ander in te stellen als het gaat om de snelheid.

Stap 7

[afbeelding0]Klik in Adobe Reader in het menu Bewerken op Voorkeuren. Adobe Reader is in staat om 3D-objecten (denk aan tekeningen en dergelijke) weer te geven. Via de standaardinstellingen gebruikt de reader daarbij een softwarematige beeldopbouw. Zonde, want zelfs de simpelste videokaart heeft een grafische processor die de beeldopbouw van een 3D-object aanzienlijk kan versnellen. Zeker bij een wat oudere pc is dat geen overbodige luxe. Om de hardwareversnelling in te schakelen klikt u in het paneel links op 3D en kiest u  vervolgens in het menu achter Gewenste rendermethode de optie DirectX 9 (of als u een wat achtergebleven videokaart hebt voor DirectX 8).

Stap 8

[afbeelding0]Beschikt u over een recente grafische kaart, dan kan deze ook het 2-dimensionale gedeelte - ofwel tekst en afbeeldingen - een stuk sneller op het scherm brengen. Of de weergave dan net zo mooi is als met  ClearType is een kwestie van persoonlijke smaak. Feit is dat scrollen en opbouwen van de pdf-pagina's daarna razendsnel gaat. Klik in de linkerkolom op Paginaweergave en schakel vervolgens onder het kopje Renderen de optie 2D GPU-versnelling gebruiken in. Let op: deze optie is alleen aanwezig als uw videokaart ermee overweg kan!

Stap 9

[afbeelding0]Klik op OK en u beschikt over een supergestroomlijnde en voortaan razendsnelle Adobe Reader. Mocht u op een gegeven moment toch tegen pdf-problemen aanlopen doordat bepaalde functies ontbreken, dan is de zaak ook weer snel te herstellen naar die van voordat u SpeedUp activeerde. Dubbelklik dan wederom op Reader Speed Up.exe en kies vervolgens de optie Herstel Originele instellingen. Klik dan op Start, wacht even en alles werkt na een klik op Beëindigen weer als vanouds. Vergeet dan overigens niet ook de eventuele wijzigingen in de Stappen 7 en 8 opnieuw aan te brengen, deze zijn na deze herstelactie ook weer terug gezet naar de standaard waarden.

Alternatieve pdf-lezers

Zelfs met alle overbodige opties uitgeschakeld blijft Adobe Reader voor sommigen toch nog te traag, te lomp en te veel bestandsruimte innemen. Omdat pdf een open formaat is zijn er meer pdf-lezers dan alleen die van Adobe. Foxit Reader is gratis te downloaden vanaf <a href="http://www.foxitsoftware.com/pdf/rd_intro.php" target="_blank">www.foxitsoftware.com</a>. Laat u niet door de wel heel kleine bestandsgrootte van circa 2 MB om de tuin leiden: het gaat hier om een prima en volledig functionele pdf-viewer die voor dagelijkse werkzaamheden prima inzetbaar is! Een ander alternatief is <a href="http://www.visagesoft.com/products/pdfreader" target="_blank">eXPert PDFReader</a>, eveneens kosteloos. Een Open Source-variant die u tot slot ook nog eens kunt proberen is <a href="http://blog.kowalczyk.info/software/sumatrapdf" target="_blank">Sumatra PDF</a>.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten