OrbCaster: maak zelf een streaming server 2013-11-04T15:47:59

Nieuwjaarsduik te volgen op YouTube

Gebruikersmappen verhuizen in Windows

OrbCaster: maak zelf een streaming server

 OrbCaster: maak zelf een streaming server

U hebt vast een hele mediacollectie met foto’s, muziek en films op uw pc staan. Die staat garant voor talloze uren kijk- en luisterplezier – althans thuis. Bent u onderweg, dan wordt het meteen al een stuk lastiger om van uw eigen muziek of video’s te kunnen genieten. Tenzij u Orb Caster installeert. Deze (gratis) service maakt uw collectie van overal bereikbaar, óók met een smartphone.


U vindt Orb Caster op www.orb.com. Tenminste als u even zoekt, want de makers van het programma trachten u ook te verleiden tot de aankoop van gerelateerde (hardware)producten, zoals de Orb Music Player of de Orb TV. Niet echt interessant voor ons, want (nog) niet beschikbaar in Nederland of België. Wij houden het dus maar bij de louter softwarematige oplossing: open het tabblad Orb Caster en klik op Download. Orb Caster Media Server blijkt voor twee platformen beschikbaar: Mac OS X en Windows. In deze workshop gaan we met de Windows-versie aan de slag. De download is vrij stevig: zo’n 75 MB.
 

1 Basisconfiguratie (1)

Met een dubbelklik start u de installatie. Na het welkomstvenster verklaart u zich akkoord met de licentieovereenkomst. In de volgende venster treft u al de Install-knop aan en even later mag u dan de installatie afronden. Dat betekent uiteraard nog niet dat u ook al de configuratie voor elkaar hebt. Gelukkig is er een wizard die u daarbij helpt. U klikt eerst het product aan dat u wilt instellen: juist, Orb Caster, uw ‘personal broadcasting system’. Zodra u met Next bevestigt, voert Orb Caster een paar snelle tests uit om na te gaan of uw systeem wel voldoet.

2 Basisconfiguratie (2)

Nu wordt het serieus: Orb Caster vraagt of we onze mediabibliotheek al willen opzetten en hangt daar meteen het label ‘aanbevolen’ aan. Tegendraads zijn we niet, en dus laten we Yes, set up my library now [recommended] netjes geselecteerd staan. Allereerst geeft u een naam aan uw nieuwe bibliotheek mee. In het volgende venster toont het programma in welke mappen het naar mediabestanden zal speuren. Het volstaat zo’n map te selecteren en op Remove Selected Folder te drukken om die buiten uw bibliotheek te houden. Ook het omgekeerde is mogelijk: via Add Folder voegt u zelf mappen toe. Plaatst u een vinkje bij Advanced, dan kunt u per map aangeven of Orb Caster naar muziek, video’s en/of foto’s moet zoeken. Maak u trouwens niet te veel zorgen: u kunt deze mappen ook later nog altijd bijsturen.

Na uw bevestiging met next begint Orb Caster aan de indexering. Na afloop kunt u de wizard afsluiten met Finish. Hebt u verder nog een dlna-compatibele speler (zoals Xbox 360 en PS3) en wilt u ook vanaf die toestellen toegang tot uw bibliotheek, plaats dan een vinkje bij Allow media folders to be shared […].
 

3 Finetuning

Mogelijk verschijnt na de installatie de melding dat u de Adobe Flash Player voor Orb Caster moet installeren. Dat doet u dan ook met Download and Install. Intussen hebt u ook al het nieuwe pictogram in het Windows systeemvak opgemerkt. Rechtsklik op dit pictogram en kies Orb Control Panel. U belandt nu in de beheermodule van de tool, waar u nog een en ander dient in te stellen. Zo zult u wellicht op het tabblad General de optie Run Orb Caster when I’m not logged in to this computer willen aanvinken. Dat zorgt ervoor dat uw bibliotheek ook bereikbaar is wanneer u niet bij Windows bent aangemeld. U zult dan wel even het ID van uw administrator-account moeten ingeven.

4 Toegang op afstand (account)

Technisch gezien bent u nu klaar om uw media naar (of via) het internet te streamen. Alleen moet u nog een account aanmaken bij Orb Remote Access. Die optie zit wat weggestopt: open het tabblad Libraries – jawel, dit is ook de locatie waar u alsnog aan uw bibliotheek kunt sleutelen – en plaats een vinkje bij Enable Orb Remote Access for <uw bibliotheek>. Een nieuwe wizard verschijnt. Hier klikt u op Next en vinkt u No, I don’t aan om aan te geven dat u nog geen account hebt bij Orb Remote Access. Vul uw (of in ieder geval: een) e-mailadres in (2x) evenals een stevig wachtwoord (2x). Uw e-mailadres doet meteen dienst als inlognaam. Even later is uw account gereed.

5 Toegang op afstand (browser)

Het volgende venster geeft u enige feedback naar uw potentiële ‘client’ toe (lees: de ontvanger van uw mediastream). Dat ziet er goed uit: er blijkt een app te zijn voor zowel iOS als Android – daar komen we in stap 7 nog op terug. Geen nood echter, mocht het u aan een smartphone of tablet ontbreken: er is ook een manier om vanaf om het even welke internet-pc een verbinding te maken. Het volstaat eigenlijk dat u naar mycast.orb.com surft en u zich daar met uw account aanmeldt. Als het goed is, krijgt u even later toegang tot uw mediabibliotheek. Via de knop Open programma bereikt u snel de gewenste rubriek: TV/Webcams, Audio, Video, Afbeeldingen en zelfs Documenten. De bediening wijst zichzelf wel. Alleen zit u nu ongetwijfeld met de vraag: hoezo tv, webcams en documenten? Hoe u die toevoegt, leest u in stap 8.

6 Remote configuratie

Hoe de media precies tot u(w browser) komen, valt nog wel wat bij te sturen. Dat doet u via Open programma, Controlepaneel. Bij Streamingformaten bepaalt u op welke manier de streams naar dat toestel worden gestuurd. U kunt kiezen tussen Flash, Windows Media (asx) en Winamp (pls). Bij Streamingsnelheid kunt u het bufferen beperken door zowel de ‘websnelheid’ (van het ontvangende toestel) als de ‘upstreamsnelheid’ (van uw Orb Caster server) aan te passen. De overige opties van dit menu hebben vooral met het uitzicht en de weergave te maken.

7 Mobiele app

Zoals gezegd bestaat er voor Orb Caster ook een mobiele app: Orb Live, zowel voor iOs als voor Android. Wij testten deze laatste versie uit. Even speuren op ‘orb’ in Google Play Store zette ons meteen op het juiste spoor. Blijkbaar zijn er twee versies van Orb Live: een gratis en een commerciële (7,26 euro). De gratis versie is eigenlijk alleen maar goed om een en ander uit te proberen. Die geeft u namelijk voor elk mediatype toegang tot een beperkt aantal, toevallig gekozen mediabestanden. Na een snelle installatie hoeft u zich alleen nog maar met uw account-ID aan te melden om in een menu met drie rubrieken te belanden: Audio, Video en Photo. Hier vindt u vast zelf wel de weg.

8 Extra media

In stap 6 bleek dat Orb Caster ook met tv (tuners), webcams en met documenten overweg kon. Die extra’s moet u dan wel zelf activeren en instellen. Moeilijk is dat overigens niet, ervan uitgaande dat uw de tv-tuner en/of webcam al in Windows aan de praat hebt gekregen. Open alvast het Orb Control Panel. Daar vindt u al meteen de gezochte tabbladen: TV Tuners en Webcams. Het komt er nu gewoon op aan dat u – desnoods via de knop Refresh List – de gewenste apparaten selecteert en toevoegt. Bij TV Tuners moet u wel ook nog een wizard doorlopen. Het moet gezegd: onze tv-tuner bleek Orb Caster niet te detecteren; met onze webcam hadden we meer geluk.

En die documenten? Daarvoor moet u op het tabblad Libraries zijn. Zodra u hier op Advanced options klikt, kunt u voor elke map in uw bibliotheek ook het type Documents selecteren, naast Music, Videos en Photos. En nu… streamen maar!

Tekst: Toon van Daele


Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 18, jaargang 2012


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord