Organiseer uw bestanden met bibliotheken

© CIDimport

Organiseer uw bestanden met bibliotheken

Geplaatst: 14 oktober 2010 - 12:53

Aangepast: 27 augustus 2022 - 10:40

Redactie ID.nl

Windows 7 beschikt over bibliotheken, ofwel virtuele mappen waarin u bepaalde bestandstypen (denk aan afbeeldingen) kunt ordenen.

Windows 7 beschikt over bibliotheken, ofwel virtuele mappen waarin u bepaalde bestandstypen (denk aan afbeeldingen) kunt ordenen. Voortaan nooit meer de vraag "Wáár heb ik dat verdraaide bestand ook alweer bewaard?"

Organiseer uw bestanden met bibliotheken-16325238

© CIDimport

Stap 1: Bibliotheken in de Verkenner

Start de Windows Verkenner, waarna u aan de linkerkant onder meer een overzicht van mappen op uw pc krijgt te zien. Aan de rechterkant is standaard een drietal - op het oog doodgewone - mappen te zien: Afbeeldingen, Documenten, Muziek en Video's. Dit zijn echter geen mappen in de traditionele zin van het begrip maar meer een soort van containers waarin gekoppelde mappen aanwezig zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld in de bibliotheek Afbeeldingen een map D:\foto's plaatsen én de map mijn documenten\foto's en ga zo maar door. U kunt op die manier dus álle mappen met foto's verzamelen in de virtuele map Afbeeldingen. Dubbelklik nu op de bibliotheek Afbeeldingen, grote kans dat er al wat foto's zijn te zien.

Organiseer uw bestanden met bibliotheken-16325240

© CIDimport

Stap 2: Mappen opnemen

Standaard heeft Windows al een aantal mappen toegevoegd aan de bibliotheek, om meer eigen mappen toe te voegen klikt u op de link X locaties (waarbij X afhankelijk is van het aantal reeds aanwezige mappen). U krijgt dan een venster te zien met daarin de al beschikbare mappen (in ons voorbeeld 2). Om de bibliotheek Afbeeldingen uit te breiden met een map, klikt u in het venster Locaties voor bibliotheek Afbeeldingen op de knop Toevoegen. Blader dan naar de gewenste map in het venster Map opnemen in Afbeeldingen, selecteer de map en klik op de knop Map opnemen. U kunt op dezelfde manier meer mappen toevoegen of in het venster Locaties voor bibliotheek Afbeeldingen op de knop OK klikken om de toevoegingen te bevestigen.

Organiseer uw bestanden met bibliotheken-16325243

© CIDimport

Stap 3: En weer verwijderen

Om een map uit een bibliotheek te verwijderen bewandelt u de omgekeerde weg. Deze keer klikt u eerst in de lijst van het linker paneel op Bibliotheken. Klik dan met de rechtermuisknop op een van de bibliotheken, bijvoorbeeld wederom Afbeeldingen. Kies in het contextmenu voor de optie Eigenschappen, in het dan geopende venster selecteert u de map die u graag wilt verwijderen. Tot slot even op de knop Verwijderen klikken en de map is uit de bibliotheek verdwenen. Uiteráárd wordt de map zélf niet verwijderd, alleen de opname in de bibliotheek!

Organiseer uw bestanden met bibliotheken-16325245

© CIDimport

Stap 4: Kies een opslagmap

Het is mogelijk om een bibliotheek als opslaglocatie te gebruiken, maar dan dient u wel eerst een standaard opslagmap te kiezen (een bibliotheek is immers zélf geen echte map). Als voorbeeld gebruiken we wederom de bibliotheek Afbeeldingen. Klik hier met de rechtermuisknop op en selecteer in het contextmenu de optie Eigenschappen. Kies een map waarin u voortaan bestanden wilt bewaren als u in een programma voor Afbeeldingen als 'map' kiest. In ons voorbeeld is dat D:\foto's. Klik dan op de knop Opslaglocatie instellen en tot slot op OK. Als u bijvoorbeeld vanuit een programma als 'map' voor de bibliotheek Afbeeldingen kiest, belandt u eigenlijk in de map D:\foto's.

Organiseer uw bestanden met bibliotheken-16325247

© CIDimport

Stap 5: Een eigen bibliotheek

De ingebouwde bibliotheken zijn erg praktisch, maar mochten deze niet geheel aan uw verwachtingen voldoen dan kunt u ook eigen bibliotheken maken. Zorg daarvoor dat in het paneel links van de Verkenner weer de optie Bibliotheken is geselecteerd en klik dan op de knop Nieuwe bibliotheek (bovenaan de genoemde linker kolom). Geef een naam voor uw eigen bibliotheek en druk op Enter.

Stap 6: Kies de gewenste soort

 Om te zorgen dat de juiste mappen en bestandssoorten en mappen in de bibliotheek worden opgenomen, klikt u met de rechtermuisknop op de nieuwe bibliotheek. Kies in het contextmenu voor Eigenschappen. Wilt u bijvoorbeeld simpelweg een aantal mappen verzamelen waarin álle soorten bestanden bereikbaar zijn, laat dan de selectie onder 'Deze bibliotheek optimaliseren voor' staan op Diverse bestanden. Wilt u daarentegen (bijvoorbeeld) een fotobibliotheek maken, dan selecteert u in het genoemde keuzemenu natuurlijk de optie Foto's. Daarnaast zijn mappen weer op de eerder uitgelegde manier toe te voegen. Op deze manier is het mogelijk om thematische bibliotheken met foto's te maken, denk aan een bibliotheek 'zomervakanties' en 'wintersportvakanties'.

Organiseer uw bestanden met bibliotheken-16325250

© CIDimport

Stap 7: Nu echt weg

Een bibliotheek kan in de Verkenner als een gewone map gebruikt worden, door op het bekende plusje ervoor (in het linker paneel) te klikken vouwt de map netjes open en worden alle in de bibliotheek verzamelde mappen zichtbaar. U kunt hier op de gebruikelijke manier bestanden verwijderen, verplaatsen enzovoorts. Uiteraard zijn dat géén virtuele handelingen, een verwijderopdracht is écht een verwijderopdracht. Verder is het mogelijk een map uit de bibliotheek te verwijderen door er met de rechtermuisknop op te klikken en vervolgens in het geopende contextmenu op Locatie uit bibliotheek verwijderen te kiezen. In dit geval verdwijnt de betreffende map niet fysiek, maar wordt deze alleen uit de bibliotheek verwijderd. Om verwarring te voorkomen is het wellicht verstandig alleen via de eerder in deze workshop besproken manier mappen toe te voegen en te verwijderen.

Organiseer uw bestanden met bibliotheken-16325252

© CIDimport

Stap 8: Alternatief toevoegen

Het toevoegen van een willekeurige map op een harde schijf kan op een wel heel simpele manier. Klik met de rechtermuisknop op de toe te voegen map en selecteer in het contextmenu onder 'In bibliotheek opnemen' de gewenste bibliotheek. Soms duurt het een paar tellen - zeker bij fors gevulde mappen - maar daarna is de bibliotheek weer een verzameling bestanden rijker. Overigens zijn natuurlijk ook submappen van een toegevoegde map automatisch bereikbaar in de bibliotheek. Extra voordeel van een bibliotheek is dat als u een bepaald bestandstype hebt gekozen in de bibliotheek dat alleen dat soort bestanden wordt getoond, alle overige 'ruis' wordt netjes weggefilterd.

Organiseer uw bestanden met bibliotheken-16325253

© CIDimport

Stap 9: Naar de Prullenbak

Een complete bibliotheek verwijderen behoort ook tot de mogelijkheden. Ga daarvoor met de Verkenner weer naar het bibliothekenoverzicht en klik met de rechtermuisknop op de ongewenste virtuele map. Kies in het contextmenu voor Verwijderen en de hele bibliotheek inclusief toegevoegde mappen verdwijnt in de prullenbak. Voor de snelle jongens - en meisjes - onder u: de Deleteknop op het toetsenbord werkt ook prima! En vrees niet: alléén de bibliotheek verdwijnt in dit geval, de originele toegevoegde mappen ín de bibliotheek blijven keurig onaangetast. En mocht u eens een foutje maken, dan kunt u de zaak zo weer uit de Windows Prullenbak vissen.

Stap 10: Naar de Prullenbak

Mocht u - al dan niet per ongeluk - de standaardbibliotheken hebben verwijderd, dan klikt u met de rechtermuisknop op het item Bibliotheken in het rechter Verkennerpaneel. Klik vervolgens in het contextmenu op Standaardbibliotheken herstellen en alles is weer keurig bij het oude. Let wel: het gaat hier dus om de bibliotheken die automatisch bij de installatie van Windows zijn aangemaakt, eventueel zelf toegevoegde mappen dient u vervolgens opnieuw toe te voegen.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 7, jaargang 2010

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten