Rippen voor gevorderden 2014-09-09T18:02:41

Uw data op safe! (Deel 1)

Sneller opmaken in Office 2007

Rippen voor gevorderden

Rippen voor gevorderden

Dat mp3 veruit het populairste audioformaat is, staat vast. Dat het niet de hoogste kwaliteit biedt, helaas ook. Gelukkig dient een alternatief zich aan. Serieuze muziekliefhebbers rippen voortaan in topkwaliteit. Het omzetten van een muziek-cd naar mp3 is tegenwoordig zo gepiept. Zelfs Microsoft heeft zich er inmiddels bij neergelegd dat mp3 synoniem is geworden voor een audiobestand.

Dat mp3 veruit het populairste audioformaat is, staat vast. Dat het niet de hoogste kwaliteit biedt, helaas ook. Gelukkig dient een alternatief zich aan. Serieuze muziekliefhebbers rippen voortaan in topkwaliteit. Het omzetten van een muziek-cd naar mp3 is tegenwoordig zo gepiept. Zelfs Microsoft heeft zich er inmiddels bij neergelegd dat mp3 synoniem is geworden voor een audiobestand. Dit getuige het feit dat de meest recente versies van Media Player probleemloos en ongelimiteerd naar mp3 kunnen converteren. Toch is mp3 geen ideaal bestandsformaat. Hoe je het ook wendt of keert, er gaat altijd een klein beetje van het oorspronkelijke materiaal verloren en daarmee is het voor archiveringsdoeleinden eigenlijk ongeschikt. Dan maar alles ongecomprimeerd bewaren? Zonde van de schijfruimte, zeker als u bedenkt dat er wel degelijk goede compressiemethoden bestaan die verliesvrij comprimeren. De bestandsgrootte krimpt weliswaar niet zo spectaculair als bij mp3, maar een verkleining naar de helft is toch al tamelijk indrukwekkend te noemen. Als u een goede ripper gebruikt, gaat er geen bit van het origineel verloren. Een gouden combinatie wordt gevormd door het gratis programma Exact Audio Copy (EAC) en de daarbij mee geïnstalleerde FLAC audio encoder. FLAC is erg in opmars, zowel bij consumenten als in de professionele wereld; niet in de laatste plaats omdat het een open formaat is en dus niet onderhevig aan vervelende patenten en andere ellende. Iedereen mag de methode gebruiken, zowel om mee af te spelen als om te coderen. Exact Audio Copy kopieert cd's bitgetrouw in iets meer tijd dan andere rippers, maar dan bent u wel verzekerd van de best mogelijke kopie. Kan eindelijk de hele cd-collectie eens in hifi-kwaliteit op een harde schijf gezet worden!

Stap 1

 

Breng allereerst met uw browser even een bezoekje aan  deze site en klik daar op de link bij het Engelse vlaggetje, tenzij Duits uw voorkeur heeft. In de daarop geopende pagina van een downloadsite trekken we ons even niks aan van de wel zeer opdringerige en niet af te sluiten advertentie, maar klikken we op de nog net zichtbare downloadlink. Bewaar het betreffende bestand (bijvoorbeeld) even op uw bureaublad.

 

Stap 2

 

Dubbelklik op het installatiebestand en doorloop de installatiewizard. Is in principe een kwestie van een paar keer op Next klikken, maar let even op bij de stap Choose components. Schakel daar de optie eBay Icon uit, om te voorkomen dat er wéér een nutteloos pictogram op uw bureaublad bij komt. Na een klik op Install worden alle benodigde bestanden gekopieerd. Voor Vista-gebruikers is het nu even opletten: schakel de direct na voltooien verschijnende optie Run Exact Audio Copy uit en klik op Finish. Na een waarschuwing van Vista moet u de installatieprocedure namelijk hoogstwaarschijnlijk nogmaals uitvoeren om het programma met 'aanbevolen instellingen' te installeren. Doe dat voor de zekerheid, het is zo gepiept.

 

Stap 3

 

Start na de installatie EAC en stop alvast een lege, onbeschadigde cd in uw cdromspeler. Bij voorkeur dus een nieuw exemplaar of eentje die er echt als nieuw uit ziet. Klik dan in het menu EAC op Configuration Wizard, waarbij geldt dat het grotendeels weer een kwestie van - in dit geval - op Volgende klikken is. Let even op bij de stap waarin u een cd- of dvd-romspeler / recorder selecteert. Beschikt u over meerdere exemplaren, zorg dan dat er in alle spelers en/of recorders een onberispelijke cd aanwezig is, de wizard gebruikt die namelijk om de kwaliteiten van een cd/dvd-station te testen. Hebt u net als wij maar één speler-brander en diverse virtuele schijfstations, dan is het zaak om de virtuele stations sowieso uit te schakelen. Klik dan weer op Volgende en selecteer de optie I prefer accurate results om aan te geven dat u zo nauwkeurig mogelijk wilt rippen. Kost meer tijd, maar zorgt wel voor een perfecte kopie. Uiteindelijk worden de schijfstations dan getest op hun capaciteiten waarbij in principe het beste exemplaar gekozen wordt. Tipje: zorg dat u een station met 'Audio cache' niet gebruikt; dat is vragen om problemen. Hebt u alleen een dergelijk exemplaar, dan is het wellicht even zoeken naar een nieuwe brander of speler...

 

Stap 4

 

Een cruciale stap is de keuze van de compressiemethode. Kies hier voor de optie FLAC en klik op Volgende om deze keuze te bevestigen. Mocht u EAC later overigens ooit nog in willen zetten voor rippen naar mp3 of verliesvrij wma (minder populair dan FLAC), dan kunt u dat altijd nog regelen. Maar voor de audiopurist is FLAC de meest interessante keuze.

 

Stap 5

 

Een stukje verder in de wizard selecteren we als methode voor bestandsnaamgeving iets handigs, namelijk een map met de albumnaam en elke track voorzien van tracknummer, artiestnaam en tracknaam. Mocht u iets anders willen: keuze genoeg. Selecteer dan - weer iets verderop in de wizard - de optie I am a beginner, de instellingen voor het optimaal rippen naar FLAC zijn dan meteen goed.

 

Stap 6

 

Klik na het afsluiten van de wizard in het menu EAC op EAC Options en in het daarop geopende venster op het tabblad Directories. Klik aldaar op de knop Browse en blader naar een map op een harde schijf of partitie met ruim voldoende schijfruimte. Het allermooist is natuurlijk als u een externe usb-schijf gaat gebruiken voor het archiveren (en afspelen) van uw muziekcollectie. Klik op Opslaan en daarna op OK om de mapkeuze te bevestigen.

 

Stap 7

 

EAC is nu klaar voor gebruik. Stop een te rippen cd in het eerder geselecteerde station en klik in het menu Database onder Get CD Information From op Remote freedb (soms is CD-TEXT ook beschikbaar, als deze extra info aanwezig is op een cd), waarna - meestal - de tracktitels automatisch worden binnengehaald.

 

Stap 8

 

Klik op een van de nummers in de lijst en vervolgens op Ctrl + a om ze allemaal te selecteren en dan bent u er klaar voor: het eigenlijke rippen. Klik daarvoor in het menu Action onder Copy Selected Tracks op Compressed en ga even lekker achterover zitten. Het rippen duurt wellicht langer dan u gewend bent, maar daar krijgt u dan ook wel wat voor terug in de vorm van een exacte een-opeen kopie van de tracks. Aan het eind van het ripproces krijgt u nog een overzichtje te zien met mogelijk aangetroffen problemen en de kwaliteit van de tracks.

 

Afspelen

FLAC-bestanden afspelen kan direct na installatie met het welbekende Winamp, gratis te downloaden vanaf Winamp.com. Afspelen vanuit de Windows Media Player wordt standaard niet ondersteund en is redelijk ingewikkeld om achteraf alsnog toe te voegen. Wilt u gaan voor een simpele en vooral lichte oplossing, dan is de ook gratis VUPlayer een prima keuze. Te downloaden vanaf <a href="http://www.vuplayer.com" target="_blank">deze pagina</a>. Voordeel van Winamp is dat er een flinke hoeveelheid plugins en andere extra's voor bestaan, maar dat voordeel kan ook een nadeel zijn: Winamp is een stuk logger dan de simpele VUPlayer. Blijkt echter dat - uiteraard legaal - gedownloade FLAC'jes het met VUPlayer niet doen, probeer dan alsnog Winamp.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord