Schone schijf: bestanden ontdubbelen

© CIDimport

Schone schijf: bestanden ontdubbelen

Geplaatst: 6 december 2013 - 12:38

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:42

Redactie ID.nl

De harde schijf zit vol. Wat gaat u doen: een grotere harde schijf, een extra harde schijf erbij of de bestaande harde schijf opschonen? De balans opmaken is op gezette tijden sowieso een goed idee, want hebt u eigenlijk enig idee van hetgeen zich op uw datadragers afspeelt? Tijd om te ontdubbelen!

Vooraf alvast één ding: een backup is geen doublure! Immers, een backup is een bewust gemaakte en vaak gecomprimeerde een-op-een-kopie van uw bestanden. Dus als u gaat ontdubbelen laat u die backup voor wat deze is. Bij ontdubbelen gaat het ons om de bestanden en eventueel de mappen waarvan onbewust een overbodige kopie wordt bewaard op een actieve harde schijf. Hoeveel extra opslagruimte dat allemaal in beslag neemt is uiteraard afhankelijk van uw persoonlijke bewaarhygiëne, het kan lelijk uit de hand lopen met de doublures! En als de harde schijf dan eenmaal is ontdubbeld, zit u weer voldoende ruim in de gigabytes, waardoor een onnodige aankoop voorkomen kan worden.

Een praktische vraag: wanneer is een bestand dubbel? Dat gaat verder dan alleen de bestandsnaam in combinatie met de datum waarop het bestand is aangemaakt of gewijzigd. Gelukkig is er in ieder geval de zekerheid dat twee bestanden met exact dezelfde bestandsnaam nóóit in dezelfde map kunnen staan, wat zoveel betekent als dat u de inhoud van verschillende mappen met elkaar zult moeten vergelijken om de dubbele bestanden te kunnen vinden. Wordt een doublure gevonden, dan weet u doorgaans welke van de twee mappen de – laten we zeggen – bronmap is. De kopie in de bronmap laat u intact, de andere kopie kunt u weggooien.

We noemden de bestandsnaam reeds al vergelijkingsmateriaal. Naast de bestandsnaam kunnen we ook de bestandsgrootte meenemen. In de regel heb je een doublure te pakken als de bestandsnaam en de bestandsgrootte overeenkomen. Maar wat als het om een ‘lossy’ bestandsformaat als jpg of mp3 gaat? Dan kan de inhoud van de bestanden verschillen, maar is er optisch en akoestisch wel degelijk sprake van een tweede kopie. En welke wilt u dan bewaren?

Praktisch ontdubbelen

Goed, de toon is gezet. Nu aan het werk, praktisch ontdubbelen dus. Op de website www.auslogics.com vindt u het gratis hulpprogramma Auslogics Duplicate File Finder en dat is alles wat u nodig hebt om deze workshop tot een goed einde te kunnen brengen. Meteen na het starten van Auslogics Duplicate File Finder al even opgelet!

Stap 1. Want wát wilt u precies ontdubbelen? Wilt u naar alle bestanden kijken of wilt u zich richten op een bepaald type bestand (afbeelding 1)? Schiet en bewerkt u bijvoorbeeld veel digitale foto’s? Dan kunt u de klappers bij het onderdeel Beelden verwachten...

Stap 2. Hoe precies wilt u te werk gaan? Er kan een filter worden ingesteld op bestandsgrootte waarmee u aangeeft dat de naar uw smaak te kleine en te grote bestanden buiten beschouwing moeten worden gelaten (afbeelding 2).

Stap 3. De fenomenen bestandsnamen en bestandsdatums hebben we eerder reeds genoemd. U kunt besluiten om deze twee criteria juist niet mee te nemen bij het vergelijken van de bestanden (afbeelding 3). Er wordt dan alléén naar de inhoud van de bestanden gekeken. Wat is slim? Wellicht de eerste keer ook de bestandsnamen meenemen en dan de tweede keer – nadat de meeste rommel reeds is opgeruimd – een keertje zonder bestandsnamen werken.

Stap 4. Auslogics Duplicate File Finder kent een eigen Rescue Center dat kan worden gebruikt voor de bestanden die zullen worden verwijderd. Dat gaat wat verder dan de Prullenbak van Windows en is daarom aan te raden (afbeelding 4).

Stap 5. De volgende stap is het zoeken naar doublures volgens de even eerder verzorgde instellingen. Dat kan uiteraard eventjes duren, maar na verloop van tijd zijn de dubbele bestanden in kaart gebracht. U zult daarna zélf moeten aangeven wat precies de dubbele bestanden zijn die mogen worden weggegooid. Dat kan handmatig, maar ook semi-automatisch (afbeelding 5).

Stap 6. En nadat u de juiste selectie hebt gemaakt, kunt u de doublures daadwerkelijk weggooien, iets dat zoals vermeld op drie manieren kan worden verzorgd (afbeelding 6).

Schone schijf: bestanden ontdubbelen-16254799

© CIDimport

Wat gaan we ontdubbelen? Gewoon alles op de hele harde schijf of mogelijk alleen een bepaalde bestandssoort.

Schone schijf: bestanden ontdubbelen-16254803

© CIDimport

Tijdens het ontdubbelen kan rekening worden gehouden met een minimale en een maximale bestandsgrootte.

Schone schijf: bestanden ontdubbelen-16254808

© CIDimport

Bestandsnamen en bestandsdatums kunnen worden genegeerd. Kan handig zijn als u nog een tweede opschoonslag wilt maken.

Schone schijf: bestanden ontdubbelen-16254811

© CIDimport

En waar gaan de dubbele bestanden naartoe? Via het Rescue Center maakt u een – achteraf te verwijderen – backup van de doublures.

Schone schijf: bestanden ontdubbelen-16254816

© CIDimport

De weg te gooien selectie kan handmatig maar ook semi-automatisch worden gemaakt. Roept u maar!

Schone schijf: bestanden ontdubbelen-16254819

© CIDimport

En wat gaat u doen met de weg te gooien doublures? Helemaal definitief verwijderen kan nare consequenties met zich meebrengen. Daarom tussentijds in quarataine misschien?

Ruimt lekker op

Ja, dat ruimt vervolgens lekker op, maar daarmee zijn we er nog niet! Zo moeten we u nog attenderen op de rommel die u kunt verwijderen met de bekende cleaners als Schijfopruiming van Windows zelf en CCleaner (www.ccleaner.com). Dat scheelt ook de nodige MB’s, maar het is wel rommel die in de toekomst doorgaans weer terugkomt (afbeelding 7). Logisch...

Schone schijf: bestanden ontdubbelen-16254823

© CIDimport

Er is al lekker geruimd op de harde schijf. Intussen wordt u ook attent gemaakt op andere (lees: de gebruikelijke) rommel die eveneens kan worden weggegooid.

Verder kunt u Auslogics Duplicate File Finder nog een tweede keer aan het werk zetten, waarbij u alle bestanden met elkaar gaat vergelijken en u zowel de bestandsnamen als de bestandsdatums negeert (afbeelding 8). Ook dat kan de nodige ruimtewinst opleveren, ware het niet dat u een stuk zorgvuldiger moet zijn tijdens het weggooien, want het besturingssysteem moet natuurlijk wel blijven functioneren!

Schone schijf: bestanden ontdubbelen-16254828

© CIDimport

Een extra keer ontdubbelen met minder scherpe parameters levert nog meer doublures op. Het weggooien van die doublures kan echter knap riskant zijn.

Specifiek ontdubbelen

Ook moet het specifiek ontdubbelen van bepaalde bestandstypen nog even worden genoemd. Zo is er bijvoorbeeld de tool Awesome Duplicate Photo Finder (www.duplicate-finder.com) waarmee u afbeeldingen grafisch met elkaar kunt vergelijken. Dat wil zeggen, deze utility kijkt naar het uiterlijk van de afbeeldingen en aan de hand van de grafische overeenkomsten wordt besloten of er sprake is van een doublure (afbeelding 9). En dan opeens kunnen verschillende bestandsnamen, verschillende bestandsdatums en verschillende bestandsgroottes tóch doublures opleveren!

Schone schijf: bestanden ontdubbelen-16254833

© CIDimport

Ook specifiek ontdubbelen is mogelijk. Hier kijkt u naar een hulpprogramma dat op zoek gaat naar schijnbaar identieke afbeeldingen.

Tekst: John Vanderaart

Deze workshop komt uit Computer Idee 25, jaargang 2013

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten