Scrible.com: Slim informatie sprokkelen 2013-11-04T15:30:34

Kindermobieltjes in België verboden om ‘stralingsgevaar’

Streams opnemen van internet

Scrible.com: Slim informatie sprokkelen

Scrible.com: Slim informatie sprokkelen

Informatie vinden op internet is geen kunst; overzicht houden op alles wat u vindt wél. Gelukkig is daar een handige oplossing voor: Scribble, waarmee u al die informatie ook nog eens heel simpel met anderen deelt!

Scrible
 

1. Bookmarklet maken

Surf naar www.scrible.com. Om alle mogelijkheden te kunnen gebruiken moet u zich eerst registreren. Dat doet u via Sign up for free. Nadat u alle gegevens hebt ingevuld en op Create account hebt geklikt, ontvangt u een bevestigingsbericht waar u de link Click here to verify aanklikt. Vervolgens surft u naar www.scrible.com/bookmarklet waar u browserafhankelijke instructies krijgt om een ‘bookmarklet’ toe te voegen: een bookmark die dankzij Javascript extra mogelijkheden krijgt. Na het uitvoeren van deze instructies ziet u in uw favorietenbalk inderdaad een nieuwe knop: Scrible Toolbar. Die hebt u dadelijk nodig, bij het verzamelen en annoteren van informatie.

2. Annoteren     

Surf bij wijze van test naar een willekeurige webpagina en druk op de knop Scrible Toolbar. Er verschijnt nu een toolbar waarmee u specifieke informatie op die pagina opvallender kunt maken. Naast de bekende markeerstift zijn er nog knoppen waarmee u geselecteerde tekst een ander kleur of andere stijl kunt geven (onderstreept, vet, cursief of doorgehaald). Een post-it aan een stukje tekst ‘hangen’ is eveneens mogelijk. U hoeft alleen maar de knop in te drukken en de gewenste tekst aan te klikken, waarna u uw notities intikt. Interessant is ook de knop Show/Hide Legend. Voor elke gebruikte annotatie (markeerstift, stijl, post-it) geeft u langs deze weg aan wat zo’n annotatie betekent. Zo zou u bijvoorbeeld voor een roodgekleurde markering ‘Te controleren’ in de legenda kunnen invullen.

3. Opslaan & delen

Het wordt pas echt nuttig als u al die annotaties kunt bewaren en als u die ook met anderen kunt delen. Dat kan! Bewaren is niet veel moeilijker dan de knop Save in te drukken. Mogelijk krijgt u dan wel een bericht te zien dat u zich eerst bij Scrible moet aanmelden: ook dat doet u vanuit de bookmarklet, met de knop Click to sign in. Bij het opslaan krijgt u dan nog de gelegenheid een  naam, een beschrijving en/of tags voor die pagina te verzinnen. Geannoteerde pagina’s met anderen delen kan op verschillende manieren. Via de e-mailknop, waarbij u alleen maar de adressen van de gelukkige ontvangers hoeft in te voeren, maar net zo goed ook via de Twitter- en Facebook-knoppen, op voorwaarde uiteraard dat u Scrible toestemming geeft voor deze koppeling. Verder is er nog de permalink-knop: die levert u een url op die rechtstreeks verwijst naar uw geannoteerde pagina.

4. Informatie beheren

U hebt intussen een paar (geannoteerde) pagina’s opgeslagen. Mooi, maar die wilt u op een bepaald moment natuurlijk wel kunnen bekijken. Daarvoor meldt u zich aan op de website van Scrible en klikt u op My library. Hier vindt u een chronologisch overzicht van alle pagina’s terug: in eerste instantie de pagina’s die u zelf hebt opgeslagen, maar ook pagina’s die u naar anderen hebt doorgestuurd of pagina’s die u zelf hebt ontvangen. Hoe u een pagina naar anderen verstuurt hebben we in de vorige stap gezien, maar het kan net zo goed ook vanuit uw bibliotheek. Dat is een kwestie van een vinkje plaatsen bij de gewenste pagina(‘s), de Share-knop indrukken en het e-mailadres van de ontvanger(s) invullen.

Tekst: Toon van Daele

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 9, jaargang 2013.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord