Spotplanet: Download films en muziek

© CIDimport

Spotplanet: Download films en muziek

Geplaatst: 17 juli 2012 - 11:40

Aangepast: 27 augustus 2022 - 06:19

Redactie ID.nl

Na de programma’s Spotnet en Spotgrit hoeft u nu zelfs niets meer te installeren om de mooiste nieuwsgroep-downloads te vinden. Spotplanet is het nieuwe Walhalla.

Spotplanet: Download films en muziek-15766361

© CIDimport

1. Registreren

We surfen naar spotplanet.org en aan het tabblad van onze browser zien we dat de makers van de site op moment van schrijven versie 1.8 gebruiken. Enige weken hiervoor was dat nog 1.7, waaruit blijkt dat de functionaliteit van Spotplanet nog regelmatig wordt uitgebreid (zie ook stap 7).

Om optimaal van alle mogelijkheden gebruik te kunnen maken, gaan we ons gratis registreren. We klikken daarvoor op het Register-pictogram, vullen de gevraagde gegevens in en accepteren de voorwaarden. Na een klik op Registreer krijgen we een mailtje. Klikken we op de activatie-link hierin dan zijn we echt geregistreerd en gelijk ingelogd. Dat blijkt wanneer we op het tabblad Overzicht klikken (zie afbeelding).

Spotplanet: Download films en muziek-15766365

© CIDimport

2. De basis

Meteen blijkt het voordeel van deze online-applicatie ten opzichte van de programma’s Spotnet en Spotgrit: we hoeven niet eest de nieuwste spots binnen te halen, maar zien in plaats daarvan alles live verschijnen wanneer we de pagina vernieuwen.

Inhoudelijk lijkt de lijst op die van de concurrentie. We zien links een aantal standaardfilters voor onder andere beeld en geluid en een zoekvak om spots te zoeken op titel, spotter of categorie (tag). Ook kunnen we hier kiezen voor geavanceerd zoeken (verderop meer hierover).

Het rechter schermdeel bevat de lijst met spots die zijn gecodeerd met gekleurde pictogrammetjes zodat we in één keer zien om wat voor soort materiaal het gaat.

Dubbelklikken we op een interessante spot, dan komen we in een detailscherm (zie afbeelding). Daar lezen we uitgebreide info over de download. Rechtsboven vinden we een knop waarmee we het nzb-bestand voor deze spot kunnen downloaden. Met dit bestand kan onze newsreader de eigenlijke spot downloaden. Met een klik op het tabblad Overzicht sluiten we het detailscherm. Overigens kunt u ook direct vanuit het overzichtsscherm nzb-bestanden downloaden door op de pijl in de nzb-kolom te klikken.

De lijst in het overzichtsscherm is beperkt maar door op ‘…Laad Meer…’ te klikken kunt u door oudere spots bladeren. Dit geldt ook voor lijsten met zoekresultaten.

3. Zoeken

Het standaard-zoekvak wijst zichzelf; kwestie van zoekterm ingeven en op Zoek klikken. Zoeken met een leeg zoekvak levert de volledige lijst weer op. Interessanter is geavanceerd zoeken. Klikken we daarop dan komen we in een scherm waar we zoektermen kunnen combineren met EN en OF en waarin we kunnen filteren op categorie. Zoekt u bijvoorbeeld alleen muziekvideo’s van een artiest, dan kunt u op diens naam zoeken en tegelijk alle vakjes bij Beeld, Formaat aanvinken. Met een klik op Alle Spots verlaat u de lijst met zoekresultaten.

U kunt ook uitsluitend van de filters gebruikmaken, dus zonder zoekterm in te voeren. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar alle spots met hd-video maar vindt u volledige blu-ray-discs te groot om te downloaden, dan kiest u bij geavanceerd zoeken in de categorie Beeld, Formaat voor alle hd-varianten behalve blu-ray.

4. Eigen filters

U kunt ook eigen filters maken en deze opslaan. Daarvoor klikken we op Settings, Filters. Als voorbeeld maken we een filter voor klassieke muziek. We geven de naam Klassiek en kiezen als categorie Geluid. Na een klik op Opslaan komen we in een nieuw scherm. Daar klikken we op Genre en vinken ‘Klassiek’ aan. We klikken op Opslaan onder de lijst met genres. De geavanceerde filteropties laten we voor wat ze zijn. We klikken op Overzicht en op de nieuwe rubriek Klassiek die nu links is verschenen en voilà, daar is een lijst met klassieke spots. Elk eigen of reeds bestaand filter kunt u op deze manier bewerken. Daarbij kunt u ook criteria combineren, bijvoorbeeld alleen muziek met genre ‘klassiek’ en audioformaat ‘lossless’. Terugkeren uit een filter doet u overigens door te klikken op het woord Overzicht boven de lijst met filters.

5. Downloaden

Het is ook mogelijk om direct vanuit Spotplanet te downloaden. Daarvoor moet u het programma laten samenwerken met de gratis newsreader SABnzbd. Het voert echter te ver om de configuratie daarvan hier te behandelen. We beperken ons tot de mededeling dat u de twee kunt koppelen via Settings, SabNZBd (Spotplanet heeft zijn eigen schrijfwijze). Wanneer u daar het vinkje aanzet en de gevraagde gegevens invult, kunt u downloadverzoeken rechtstreeks naar SABnzbd zenden.

6. In de wacht

Sommige spots zijn helemaal geen spot in de gebruikelijke betekenis van iets dat de spotter heeft gezien. Soms zijn spotters in feite posters en dan is een spot de melding van iets dat ze net in een nieuwsgroep hebben gezet. Vaak is het dan verstandig om even te wachten met downloaden zodat u zeker weet dat het bestand ook bij uw nieuwsserver compleet aanwezig is. Om de download niet te vergeten, zet u hem in de wachtlijst. Dat doet u door een klik op het pictogram in de WL-kolom. Klikt u vervolgens op Wachtlijst bovenin, dan ziet u dat de spot daaraan is toegevoegd. U hebt daar weer de gebruikelijke downloadmogelijkheden en u kunt het item van de wachtlijst verwijderen.

7. Verzoekjes

Zoals we al zeiden is Spotplanet.org nog volop in ontwikkeling en worden er regelmatig handige nieuwe foefjes toegevoegd. Het aantal gebruikers stijgt dan ook snel. In het forum kunt u met de makers en met andere gebruikers van gedachten wisselen of vragen stellen. De makers kunt u echter ook benaderen via de knop Tickets. Hier kunt u niet alleen terecht wanneer u problemen met de site ondervindt, maar ook wanneer u suggesties hebt voor nieuwe handige functies en mogelijkheden. Zo wordt Spotplanet voor je het weet een betere FTD dan FTD ooit geweest is.

Met dank aan Brein

Ongeveer een jaar geleden moest internet-community FTD haar deuren sluiten als gevolg van een rechterlijk vonnis in een door de Stichting Brein aangespannen zaak. Op deze site – die zelf geen auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbood – tipten mensen elkaar over interessante zaken die in nieuwsgroepen te downloaden zijn.

Alhoewel op deze uitspraak heel veel aan te merken was, hadden de beheerders van de site niet de middelen om in beroep te gaan en dus ging de site op zwart.

Omdat sommige mensen dit hadden zien aankomen was toen echter al het alternatief Spotnet geboren (zie CID 03/2011). Dit programma gebruikt dezelfde database als FTD maar distribueert deze via een nieuwsgroep, iets waar een Nederlandse rechter veel lastiger vat op kan krijgen.

Enige tijd later volgde Spotgrit (zie CID 02/2012) dat op basis van het zelfde idee werkt maar allerlei extra’s biedt om het zoeken en vinden van gespotte films en muziek nog makkelijker en aantrekkelijker te maken.

Ondertussen is dus ook Spotplanet aan het firmament verschenen; een website die er min of meer uitziet als het oude FTD en online ook precies het zelfde doet. Het grote verschil met FTD: de beheerders hebben hun identiteit veel beter verborgen, zodat ze moeilijker te vervolgen zijn.

En daarmee is de cirkel rond. Brein heeft één site afgesloten en daar zijn twee vergelijkbare programma’s en een nieuwe soortgelijke site voor in de plaats gekomen. De grote winnaar? Dat bent u. U hebt nu nog meer keus als u wilt downloaden. Wij wensen Brein dan ook nog vele van dit soort successen toe.

Tekst: Ap de Smits


Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 9, jaargang 2012

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten