Systeemherstel met images, deel 2 2013-11-04T17:03:57

Verhelp Windowsbestandsproblemen

Extra RAM voor uw pc

Systeemherstel met images, deel 2

Systeemherstel met images, deel 2

Wie op zeker speelt en niet om saai werk verlegen zit, wil graag een image van zijn harde schijf. Inclusief Windows met alle persoonlijke instellingen. Dat scheelt heel veel tijd als er onverhoopt een systeemcrash is en u 'opnieuw moet beginnen'. En het mooiste is, de software is gratis.

Wie op zeker speelt en niet om saai werk verlegen zit, wil graag een image van zijn harde schijf. Inclusief Windows met alle persoonlijke instellingen. Dat scheelt heel veel tijd als er onverhoopt een systeemcrash is en u 'opnieuw moet beginnen'. En het mooiste is, de software is gratis. Als u Windows gebruikt, maakt u allerlei instellingen en vinkt bepaalde opties aan die afwijken van de standaard. Crasht uw systeem dan installeert u Windows XP opnieuw, maar die persoonlijke instellingen moet u langzamerhand zelf weer aanbrengen, die staan nergens geregistreerd; en dat is verrekte jammer. De enige oplossing is een image maken van Windows XP zelf. Dat kan met gratis software, maar dat vergt een aantal extra stappen vergeleken met commerciële software. Geeft niet, we zijn toch hobbyisten! In dl 1 werkten we aan het maken van een image. Nu maken we een zogeheten bootable image waarop ook Windows komt te staan. Een bootable image is er een die op een systeem kan starten waarop nog geen Windows staat. Om het systeem op te starten als XP niet meer werkt of om de XP-partitie om een andere reden te herstellen, hebt u een cd-rom nodig waarmee u DriveImage XML kan starten. Die maken we met behulp van het hulpprogramma BartPE (van Nederlandse bodem). De telling van de stappen loopt door, bij deel 1 eindigden we bij Stap 13.

Stap 14

[afbeelding0]Om BartPE te installeren dubbelklikt u op het bestand pebuilder3110a.exe, dat we aan het begin van deel 1 van de workshop hebben gedownload. Kies voor Nederlands in het schermpje dat verschijnt en klik op OK. BartPE's installatieprogramma heet u nu welkom. Klik op Volgende. Kies de map waarin u BartPE wilt installeren en klik weer op Volgende.

Stap 15

[afbeelding0]U kunt in het menu Start de map aangeven waar BartPE geïnstalleerd zal worden. Dit maakt op zich weinig uit, dus klik gerust direct op Volgende. Als u een snelkoppeling naar BartPE op het Bureaublad wilt hebben, vinkt u de optie Maak een snelkoppeling op het Bureaublad aan. Daarna klikt u wederom op Volgende. Klik op Installeren om de installatie te starten. Als de installatie voltooid is, klikt u op Voltooien, waarna BartPE gelijk wordt opgestart. Klik op I Agree om akkoord te gaan met de licentie van BartPE.

Stap 16

[afbeelding0]Stop uw Windows XP installatie cd-rom in de cd-rom drive van uw systeem. Klik in het venster met de vraag Search for Windows Installation files? op No. Klik in het Engelstalige hoofdscherm van BartPE op de knop rechts met drie puntjes erop, naast het tekstvak onder Source: (path to Windows installation files). Wijs in het standaardscherm van Windows het cd-romstation aan dat uw XP cdrom bevat en klik op OK. Selecteer bij de sectie Media output de optie Burn to CD/DVD. Klik nu op de knop Plugins, linksonder in het venster.

Stap 17

[afbeelding0]In het verschenen venster klikt u op de knop Add. Een standaardvenster van Windows verschijnt. Open de locatie waar u eerder (Stap 3) de DriveXML Plugin hebt opgeslagen en dubbelklik op driveimage_xml.cab. In het venstertje dat verschijnt klikt u op OK om terug te keren naar het eerdere venster. Klik op Close om terug te keren naar het hoofdmenu.

Stap 18

[afbeelding0]Stop een lege cd in uw brander. Als u maar één cd-drive hebt dan wacht u met het invoeren van de cd-r(w) totdat BartPE daarom vraagt, aangezien eerst de bestanden van de XP-cd-rom afgelezen moeten worden. Nu bent u klaar om de BartPE cd-r(w) te maken. Klik op de knop Build, waarna u de licentie van Windows te zien krijgt. Klik op I Agree om verder te gaan. BartPE maakt de cd-rom automatisch voor u aan. Als alles gelukt is, drukt u op de knop Close. In het hoofdmenu van BartPE klikt u op Exit. Bewaar de cd-rom met BartPE goed; die hebt u nodig als Windows niet meer opstart! Hopelijk komt dit natuurlijk nooit voor, maar mocht het gebeuren dan gaat u verder met Stap 19. Systeemherstel Als u de Windows-systeemschijf wilt herstellen vanaf een image hebt u dus twee dingen nodig; een image van de schijf die u eerder met Drive- Image XML hebt gemaakt, en een BartPE cd-r(w). Let op: alle gegevens op de systeemschijf worden permanent overschreven wanneer u de onderstaande stappen uitvoert!

Stap 19

[afbeelding0]Stop de BartPE cd-r(w) in uw cd-romstation en zorg dat dit station als eerste bootapparaat staat ingesteld. Dit kunt u vanuit de Bios instellen - ook al is uw Windows beschadigd! Indien u niet weet hoe dit moet, kunt u dit nalezen in de handleiding van uw moederbord. Na het opstarten vanaf de BartPE cd-r(w) komt u automatisch in de BartPE omgeving terecht. Klik op de knop GO linksonder om het menu te openen. In het menu gaat u naar Programs en klikt u op DriveImage XML. DriveImage XML start op. Klik op Restore en klik meteen op Next.

Stap 20

[afbeelding0]Er verschijnt een wizard. Klik op het mapicoontje en zoek het .xml bestand van de image die u wilt herstellen. Let op: als u de image op een harde schijf op het systeem hebt opgeslagen kunt u daar simpelweg naartoe gaan en deze openen. Als u de image hebt gebrand op cd/dvd-roms haalt u de BartPE-schijf uit uw pc en stopt u de eerste cd of dvd ervoor in de plaats. Op de eerste schijf staat als het goed is het xml-bestand. Als u meerdere cd's hebt, probeert u alle schijven totdat u de goede hebt gevonden. Klik daarna weer op Next.

Stap 21

[afbeelding0]Kies in het nieuwe venster de partitie die u wilt overschrijven, in dit geval de partitie waarop Windows geinstalleerd staat. Let op: alle data op de partitie verdwijnt, en wordt overschreven met de situatie zoals die was toen u de image aanmaakte. Alle bestanden die nieuw of gewijzigd zijn sinds het aanmaken van de image moet u wegschrijven naar een andere partitie of op cd/dvd-rom, anders bent u die bestanden voorgoed kwijt! In het geval van een niet werkende computer krijgt u weer een werkende versie van Windows terug. Als u zeker bent dat u de juiste partitie hebt geselecteerd en alle bestanden van de doelpartitie hebt gered, klikt u op Next.

Stap 22

[afbeelding0]Klik in DriveImage XML nogmaals op Next om de hersteloperatie te starten, en volg de aanwijzingen van de wizard tot het einde. Als DriveImage XML uw Windowspartitie heeft overschreven met de image, haalt u alle cd's en dvd's uit het systeem en klikt u op Go, Shut down, Restart om het systeem opnieuw op te starten. Selecteer eventueel in de Bios Setup de harde schijf weer als eerste boot-apparaat.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord