Taken inplannen met XP en Vista 2013-11-04T17:01:31

BREIN ontevreden met verwijdersysteem Pirate Bay

Microsoft wedt op twee mobiele paarden

Taken inplannen met XP en Vista

Taken inplannen met XP en Vista

Bent u al eens nagegaan hoe vaak u dezelfde taken op uw pc uitvoert? Maak het uzelf vanaf nu gemakkelijker. Plan zulke routineklussen voortaan gewoon in! Dat kan perfect met Geplande taken (Windows XP) of Taakplanner (Windows Vista). Met deze functie kunt u allerlei programma's en commando's op gezette tijden automatisch laten uitvoeren.

Bent u al eens nagegaan hoe vaak u dezelfde taken op uw pc uitvoert? Maak het uzelf vanaf nu gemakkelijker. Plan zulke routineklussen voortaan gewoon in! Dat kan perfect met Geplande taken (Windows XP) of Taakplanner (Windows Vista). Met deze functie kunt u allerlei programma's en commando's op gezette tijden automatisch laten uitvoeren. Als het moet, haalt de functie uw pc daarvoor zelfs uit slaap- of sluimerstand en met enige vindingrijkheid laat u het systeem na gedane arbeid weer netjes indommelen. In de eerste drie stappen van deze workshop richten we ons op Windows XP; daarna gaan we aan de slag met Vista.

Stap 1

Druk op de Windows startknop en kies achtereenvolgens Alle programma's, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, Geplande taken. Er verschijnt een dialoogvenster waar u dubbelklikt op Een nieuwe taak toevoegen. De Wizard Taak plannen komt nu in actie. Druk hier op Volgende. Even later verschijnt een lijst met mogelijke programma's die u kunt inplannen. Vindt u de beoogde toepassing hier niet terug, druk dan op de knop Bladeren en navigeer naar de gewenste map. Zo treft u bijvoorbeeld de ingebouwde defragmentatietool (defrag.exe) aan in de map \WINDOWS\system32. Met een dubbelklik selecteert u deze toepassing.

Stap 2

U belandt nu in een volgend venster van de wizard, waar u gevraagd wordt een naam in te vullen voor de in te plannen taak. U moet hier ook aangeven wanneer die taak moet worden uitgevoerd. U kunt onder meer kiezen uit Dagelijks, Wekelijks, Als mijn computer wordt opgestart en Als ik mij aanmeld. Opteert u voor Dagelijks en drukt u op Volgende dan kunt u de exacte starttijd en -datum invullen. Zodra u met Volgende bevestigt, dient u het gebruikersaccount in te vullen waaronder de taak zal worden uitgevoerd. Vul hier dus uw gebruikersnaam en bijhorend wachtwoord in. Druk nogmaals op Volgende, plaats een vinkje bij Geavanceerde eigenschappen voor deze taak openen en druk op Voltooien.

Stap 3

In principe is de taak nu ingepland, maar in het eigenschappenvenster kunt u nog allerlei details aanpassen. Zo merkt u op het tabblad Taken dat de opdracht C:\WINDOWS\system32\defrag.exe wordt uitgevoerd. U kunt hier echter nog bijkomende parameters kwijt. Voegt u hier achteraan bijvoorbeeld c: toe, dan wordt op de ingestelde tijd automatisch (alleen) de c:-partitie gedefragmenteerd, en met de parameter -f zorgt u ervoor dat een defragmentatie wordt uitgevoerd ook als die niet echt nodig blijkt. Wilt u deze taak uitgevoerd zien als de computer in slaapstand is, open dan het tabblad Instellingen en plaats een vinkje bij De computer uit de slaapstand halen om deze taak uit te voeren. Nog méér mogelijkheden vindt u vanaf stap 6.

Stap 4

De taakplanner in Vista ziet er wat anders uit en biedt ook iets meer opties. Tik de opdracht Taakplanner in bij Zoekopdracht starten en bevestig met Enter. Vervolgens klikt u op Taak maken in het rechterpaneel. Er verschijnt een nieuw dialoogvenster waar u op het tabblad Algemeen een geschikte naam voor uw taak invult. Als voorbeeld nemen we hier Schijfopruiming. Ga na of het juiste (beheerders-)account is ingevuld; zo niet, dan past u dat aan met de knop Gebruiker of groep wijzigen. U kunt hier ook aanvinken dat de taak moet worden uitgevoerd als de gebruiker niet is aangemeld. Open vervolgens het tabblad Triggers en druk op de knop Nieuw. Kies de gewenste optie bij Start deze taak - selecteert u hier Gepland, dan kunt u net als in XP het tijdstip en de frequentie invullen. Controleer of er een vinkje staat bij Ingeschakeld en bevestig met OK.

Stap 5

Over naar het tabblad Acties, waar u op de knop Nieuw drukt. In het uitklapmenu bij Bewerking selecteert u Programma starten - andere opties zijn Een e-mail verzenden en Een bericht weergeven - en via de knop Bladeren navigeert u naar de beoogde toepassing. In ons voorbeeld wordt dat \Windows\System32\cleanmgr.exe. U krijgt meteen de gelegenheid eventuele parameters toe te voegen. Bevestig met OK en ga naar het tabblad Voorwaarden. Hier vindt u onder meer de optie De computer uit de slaapstand halen om deze taak uit te voeren terug. Zodra u nu op OK drukt, wordt de taak in de bibliotheek van de Taakplanner opgenomen.

Stap 6

Wat echter als u verschillende taken na elkaar wil laten uitvoeren? Eén mogelijkheid is elk van die taken afzonderlijk in te plannen: dat gaat het makkelijkst in Vista door elke opeenvolgende taak via de knop Nieuw op het tabblad Acties in te voeren. Een handig(er) alternatief echter is alle commando's in een batchbestand op te nemen. Het volstaat bijvoorbeeld om de volgende twee regels in Kladblok in te voeren en als een bestand met deextensie .bat of .cmd op te slaan:
%windir%\system32\cleanmgr.exe
%windir%\system32\defrag.exe c:

Als u de Taakplanner vervolgens naar dit batchbestand wijst, wordt op het gevraagde moment eerst de Schijfopruiming en vervolgens de Schijfdefragmentatie uitgevoerd. Wij gebruiken hier de systeemvariabele %windir%, maar hadden (op ons systeem) eigenlijk net zo goed c:\windows kunnen intikken.

Stap 7

Bent u wat thuis in batchbestanden en scriptjes, dan kunt u op deze manier perfect aangepaste opdrachten inplannen. Stel dat u na de uitvoering van een aantal taken uw pc automatisch weer in slaapstand of stand-by wil brengen. Ook dat kan, wanneer u het volgende commando onderaan uw batchbestand opneemt:
%windir%\system32\rundll32.exe powrprof.dll,SetSuspendState
Of uw systeem hierdoor in slaap- of sluimerstand of in stand-by (XP) overgaat, hangt onder meer af van uw energiebeheerinstellingen. In Windows XP bijvoorbeeld kunt u dat proces sturen door de opdracht powercfg.cpl uit te voeren en op het tabblad Slaapstand al dan niet de optie Slaapstand inschakelen te activeren. Sluit u het toestel echter liever volledig af, dan kan dat met de opdracht shutdown -s.

Stap 8

Het is dus mogelijk allerlei opdrachten in te plannen, met name wanneer u de juiste opdrachtregelcommando's en parameters kent. We blijven even bij het voorbeeld van Schijfopruiming. Als u cleanmgr.exe zonder meer uitvoert, zal de toepassing u telkens vragen wat u precies wilt opruimen. Met de juiste commando's kunt u de gewenste opties echter in een profi el vastleggen. Ga hiervoor naar de opdrachtregel en voer allereerst het commando cleanmgr / sageset:x uit (waarbij u x vervangt door een willekeurig getal tussen 1 en 65535). Schijfopruiming start op, waarin u alle gewenste instellingen vastlegt. Bevestig met OK. Wanneer u vervolgens de opdracht cleanmgr /sagerun:x inplant, wordt Schijfopruiming uitgevoerd met de door u ingestelde opties. Op die manier kunt u trouwens nog andere profielen maken, telkens met een ander cijfer. Wilt u ook andere programma's met specifieke parameters inplannen - zoals antimalwaretools - raadpleeg dan de bijhorende handleiding en ga op zoek naar 'command line parameters'. U zult verwonderd staan hoeveel programma's zich op deze manier nauwgezet laten sturen én... inplannen!
Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 8, jaargang 2009.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord